Jeugdtalent Jordan Beukman traint mee bij HV KRAS/Volendam

donderdag 24 augustus 2017

Met ingang van het seizoen 2017-2018 staat het NHV-bestuur, in het kader van talentontwikkeling, de mogelijkheid toe een tweede speelgerechtigdheid te verwerven. Normaal gesproken kon een speler slechts voor één club uitkomen tijdens wedstrijden en toernooien. In eerste instantie betreft dit een pilot van één jaar, die geldt voor clubs die spelen op BENE-League- en eredivisie-niveau. Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een tweede speelgerechtigdheid.

Per vereniging kunnen maximaal vijf spelers of speelsters worden aangemeld, die op 31 december van het jaar, voorafgaande aan het seizoen jonger zijn dan 21 jaar. Het moet gaan om talentvolle jongeren, die al deelnemen aan wedstrijden en toernooien op wedstrijdniveau 'Wedstrijdsport Landelijk inclusief jeugddivisie’. Het is alleen mogelijk een tweede speelgerechtigdheid te krijgen voor een hoger team van een andere club en ieder verzoek moet voor 1 september van het betreffende seizoen worden ingediend.

Een tweede speelgerechtigdheid was voor HV KRAS/Volendam een ideale mogelijkheid om het 16-jarige talent Jordan Beukman, die bij het Schiedamse HV DWS speelt, te benaderen om mee te komen trainen. De linkeropbouwer speelt dit seizoen in de A-junioren jeugddivisie. Hij vertelt: “Ik vind het super dat ik na drie seizoenen bij DWS ben benaderd door HV KRAS/Volendam en denk dat dit een vereniging is om je talent optimaal te ontwikkelen. De club beschikt over goede faciliteiten. Ik verheug me erop om training te krijgen van onder andere Peter Portengen. Daarom zal ik er ook alles aan doen om mezelf nog beter te ontwikkelen, waardoor ik misschien dit seizoen mijn eerste minuten kan maken in de hoofdmacht.”

‘Explosiviteit zijn kracht’

Zijn trainer bij DWS Pim de Groot vult aan dat Jordan een opbouwspeler is die niet alleen een goed afstandsschot heeft, maar ook binnendoor en buitenom kan passeren. “Zijn grote kracht is zijn explosiviteit. Dit in combinatie met de variatie in zijn acties maakt hem lastig af te stoppen. Hij moet hier soms wel nog leren om slimmere keuzes te maken. Verdedigend is zijn timing goed, al kan zijn opstelling nog verbeterd worden. Daarnaast is Jordan een leergierige speler die veel vragen stelt en een fijne jongen om in de groep te hebben. Doordat hij pas relatief laat is begonnen met handballen is zijn balbehandeling nog niet optimaal, maar hij werkt hard om dat in te halen.”

De Groot vervolgt: “Voor iemand als Jordan is het 2e speelrecht een mooie uitkomst. Op deze manier kan hij wel gewoon met zijn club DWS de A Jeugddivisie in. Aan de andere kant heeft Jordan wel de mogelijkheid om aan het grote werk te snuffelen en van de faciliteiten van een professionele club als KRAS/Volendam gebruik te maken.”

Youth Oranje

Trainer van Jong KRAS/Volendam Claus Veerman vertelt hij dat Jordan in Youth Oranje zit. “Dan ben je inderdaad een echt talent. Het is mooi dat je in de gelegenheid wordt gesteld een talent de kans te geven zich verder te ontwikkelen en bij HV KRAS/Volendam is daar een mogelijkheid voor. Ik hoop hem een paar jaar te kunnen opleiden en hem vervolgens een aantal jaren in het oranje van de club te zien schitteren.”