Léon van Schie: 'Weten weinig van Ohrid, maar gaan van eigen kracht uit'

donderdag 31 augustus 2017

Vrijdagmorgen vertrekt de selectie van HV KRAS/Volendam naar Macedonië voor de loodzware dubbele confrontatie tegen HC Ohrid 2013 voor de EHF Cup. Aanvoerder Léon van Schie weet weinig van de tegenstander, maar is hoopvol over de winkansen. "Ze hebben weinig video's online gezet, maar wij moeten van onze eigen kracht uitgaan."

'Pittig weekendje'

Op zaterdag- en zondagavond (aanvang 19 uur) spelen de Volendammers tegen Ohrid. De reis er naartoe is pittig. Na een vlucht zitten de handballers nog drie uur in de bus naar de Macedonische kustplaats. “Dat is een uitdaging”, vertelt de international op de website van Handbal Inside. “Zaterdag- en zondagavond spelen we om 19:00. Je moet goed herstellen van de eerste wedstrijd. Het wordt een pittig weekendje.”

Van Schie vervolgt: “Handbal wordt in de Oostbloklanden heel intens beleefd. Spelers zijn helden in dat soort landen. Het is gaaf om in zo’n land te spelen. Er zitten vast veel mensen op de tribune.”

'Veel baltrainingen'

De ploeg van de nieuwe trainer Peter Portengen legde vorige week de basis voor het nieuwe seizoen in Valencia met een traningskamp. Voor Van Schie is het na seizoenen bij Hellas en E&O de derde periode onder de Portengen. “Hij laat je over handbal nadenken. Verder hebben we, naast de krachttrainingen, veel baltrainingen onder Peter. Veel jongens ontwikkelen zich. Ikzelf pak ook dingen op waar ik de vorige seizoenen niet mee bezig was. Hij maakt je scherper.”

Overleven de Volendammers het Macedonische rookgordijn, dan treft het FC Porto in de volgende ronde. “Dat is wel een extra motivatie”, lacht Van Schie tot slot. “Maar eerst focussen op dit weekend. Ik denk dat we een kans maken.”

KRAS/Volendam reist met zestien spelers af naar Macedonië. De geblesseerde Marnix Roos blijft thuis, evenals Bart Koper en doelman Mike Zwarthoed.

Livestream

Foto: FotoReza