Marco Beers groot geworden in legendarische sporthal De Seinpaal

Marco Beers groot geworden in legendarische sporthal De Seinpaal

zaterdag 16 december 2017

Wanneer je de naam Marco Beers hoort, denk je aan handbal, aan kampioenschappen van HV KRAS/Volendam en misschien ook wel aan De Seinpaal. De sporthal waar de legendarische handballer zijn sporen heeft nagelaten. Hij maakte er zijn debuut in het eerste en kende er tal van hoogtepunten. A trip down Memory Lane…

“Ik was een jaar of zes toen ik met mijn neef Hein (Schilder, red.) ‘op de handbal ging’. Onze eerste trainer was Jaap Tol, de legendarische metselaar van HSB Bouw. Ik was gelijk verkocht aan de sport en voelde me ook direct thuis in De Seinpaal. Ik ben er eigenlijk zowat groot geworden.”

Beers maakt zijn debuut in het eerste team van Handbalvereniging Volendam in de sporthal die binnenkort tegen de vlakte gaat. Er zal een nieuw, hypermodern gebouw herrijzen dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. “Ik heb prachtige tijden beleefd in De Seinpaal. Te beginnen natuurlijk met mijn debuut in het eerste elftal. Stond ik ineens tussen ‘grote’ namen als Ben Kok, Jan Zoetebier, Johan Velle, Jan Mooijer en vele anderen. Toch mannen waar ik tegenop keek in die tijd. Ik herinner me nog goed dat er ook toen – in de tijd dat KRAS/Volendam nog in de eerste divisie speelde – al veel mensen op de tribune zaten. Nadat ik terugkeerde uit Duitsland was het helemaal bal. Het zat er iedere week stampvol. Geweldig!”

Eredivisie

Na een aantal geweldige jaren – eerst in Aalsmeer en later in Duitsland – keerde Beers terug op het oude nest om de glorietijd van handballend Volendam van dichtbij mee te maken. “Op het moment dat ik terugkeerde had Volendam al een goede ploeg. Patrick Kersten zat er al en voor de rest waren het vooral heel veel jonge honden met ontzettend veel talent. Samen met Kersten waren wij de ontbrekende puzzelstukjes. De ervaring die nodig was om de talenten sturing te geven. Alles viel op zijn plaats en een kampioenschap was aanstaande.”

Beers vervolgt: “Het eerste kampioenschap in De Seinpaal zal me altijd bijblijven. Net als de eerste keer dat we er Europa Cup-duels speelde. Ik heb er sowieso ontzettend veel geweldige herinneringen liggen. Al die eerste keren. Mijn eerste training als kleine jongen, mijn debuut in het eerste, de wedstrijden tijdens het Hotel Spaander-toernooi toen ik voor het eerst tegenover teams als V&L en E&O speelde. Fantastisch!”

Geweldig mens

Voor Beers is de cirkel rond als hij zijn afscheidswedstrijd speelt in een volgepakte Seinpaal. Het is tevens het afscheid van het handbal in de geliefde sporthal. “Ze hadden het echt geweldig voor me geregeld. Er waren een hoop spelers uit het buitenland naar Volendam gekomen om deze wedstrijd te spelen. Een bijzonder moment om nooit te vergeten.” Wie we volgens de uiterst sympathieke oud-handballer ook niet mogen vergeten zijn Werner Smit en zijn vrouw Rens. “En uiteraard Kees die vaak achter de tap stond. Wij waren dag en nacht in de Seinpaal te vinden en bij Werner kon alles. Hij was altijd positief, zorgde voor een fantastische sfeer en was tevens in voor een grapje. Echt een geweldig mens die de herinneringen aan De Seinpaal extra kleur heeft gegeven.”

“Een vreemd gevoel dat de sporthal waar al deze herinneringen liggen er straks niet meer is, maar het is niet anders. De Seinpaal is op, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom is het moment daar voor iets anders. We kunnen als dorp trots zijn op wat hier is neergezet. Net als dat we trots kunnen zijn op wat er straks voor in de plaats komt. Ik ben ervan overtuigd dat ook in de nieuwe sporthal en in de huidige Opperdam mooie herinneringen gemaakt zullen worden.”

Door Jan Koning