Martijn Cappel: prijzenpakker leidt nieuwe topkeepers op

Martijn Cappel: prijzenpakker leidt nieuwe topkeepers op

zondag 26 maart 2017

In gesprek met een van de teruggekeerde vedettes van HV KRAS/Volendam, die in een andere hoedanigheid als vrijwilliger bij de vereniging terug is gekeerd: Martijn Cappel. De man die bij menig Volendamse supporter nog bekend is als eerste keeper van heren 1. Hij stond maar liefst elf jaar tussen de palen van het Volendammer doel, toen hij in 2015 het stokje overdroeg aan Marco Woltersom en Dennis Schellekens. Cappel kon zijn baan bij ABN-AMRO niet langer combineren met zijn keeperswerkzaamheden en staakte zijn actieve loopbaan. 

Ruud van der Broeck, de huidige hoofdtrainer van Cafetaria Arnold Dames 1 en jarenlang keeperstrainer van Cappel, wist de prijzenpakker over te halen hem te komen assisteren als keeperstrainer bij de dames van Succes Schoonmaak/VOC. Met een Volendamse hoofdsponsor is Martijn dus nooit helemaal los geweest van Volendam.

Terug op het oude nest

Toen Ruud van der Broeck in 2016 VOC verruilde voor Volendam en technisch manager Joost Ooms zijn vriend Cappel benaderde, was het voor Cappel niet zo moeilijk te besluiten om zijn trainerscapaciteiten in te gaan zetten voor zijn oude liefde. Daarmee keert een nieuw lid van de – in Volendam liefkozend genoemde Gouden Generatie –  terug aan de Dijk.

Hij ziet de toekomst voor KRAS/Volendam zonnig tegemoet. “De samenwerking met Ruud van der Broeck is uitstekend en met de komst van Peter Portengen heeft Volendam één van de beste trainers weer in huis gehaald. Bij Volendam heb ik ook eerder al drie jaar met Peter gewerkt en we konden het uitstekend met elkaar vinden. Daarnaast sta ik achter zijn visie op handbal en handbaltraining. Een betere trainer had Volendam niet aan kunnen trekken.”

Wat algemeen manager Joost Ooms betreft is de terugkeer van Cappel een mooi voorbeeld van voormalig tophandballers die zich na hun actieve carrière in blijven zetten voor KRAS/Volendam. Dat kunnen er wat hem betreft alleen maar meer worden. “Daarnaast is Martijn gewoon een goede keeperstrainer met een sterke eigen mening die hij nooit onder stoelen of banken steekt. Hij heeft al heel goede plannen over samenwerking en taakverdeling voor de komende seizoenen en weet mensen goed te overtuigen van zijn gelijk. Hij kan echter ook goed luisteren en weet mensen te enthousiasmeren. Dat vind ik goede eigenschappen, die de club heel goed kan gebruiken bij de ontwikkeling van ons keepersgilde. Ik zie nu al de effecten.”

Plannen voor de toekomst

Cappel houdt zijn kruit droog. “Ik ben van mening dat Volendam beschikt over goede trainers. Uiteraard heb ik zelf ook zo mijn ideeën over hoe ik met onze keepers en hun training om wil gaan, maar het past me niet deze nu al kenbaar te maken. Het lijkt me beter die eerst te bespreken met Peter Portengen als die hier is. Het staat voorop dat we keepers de beste begeleiding willen geven, zodat zij kunnen uitgroeien tot een topdoelman.”