Road to Eredivisie: Garage Kil/Volendam

woensdag 15 mei 2019

Na de overwinning op Fortissimo afgelopen zaterdag heeft Garage Kil/Volendam een ticket voor de Best of Two voor promotie naar de Eredivisie bemachtigd. Dit is de eerste keer dat de dames uit Volendam zo dicht bij zijn geweest bij de Eredivisie. In aanloop naar dit historische moment wordt er teruggeblikt op enkele cruciale wedstrijden die tot deze finaleplaats hebben geleid.

Titanenstrijd om periodetitel
Op zaterdag 2 februari nam Garage Kil/Volendam het op tegen HV Quintus 2 in sporthal Opperdam. Het was een belangrijke wedstrijd tegen de nummer twee van de Eerste Divisie. De laatste keer dat Volendam hier tegen speelde werd er in de slotseconden verloren. Naast het terugpakken van de ploeg uit Kwintsheul stond er voor de Volendammers nog wat belangrijkers op het spel: het winnen van de derde periodetitel.

Het zou een mooie handbalavond worden, met twee teams die aan elkaar gewaagd waren. Aan het begin van de eerste helft liep de score nog geleidelijk op naar 7-5. Hierna was het vooral Garage Kil/Volendam wat sterker werd en de rust in ging met een voorsprong van 17-10.

Na een frisse start in de tweede helft bleek maar weer dat Garage Kil/Volendam aan de betere hand was. Na twintig minuten kwamen ze al op 33-18. Uiteindelijk waren het toch de dames van Quintus die vier keer achter elkaar scoorde. Deze mooie pot eindige in een 34-25 winst voor de Volendammers. Aanvoerster Priscilla Bergman werd na afloop benoemd tot ‘Lotje Wine & Dine Woman of the Match’.

Dankzij deze overwinning op HV Quintus was een plek in de nacompetitie voor de promotie naar de Eredivisie een feit!

Een bericht gedeeld door HV KRAS/Volendam (@handbalvolendam) op

Goed begin is het halve werk
Garage Kil/Volendam startte de nacompetitie in eigen huis tegen PCA/Kwiek. De Volendammers hadden maar een doel voor ogen: winnen. Kwiek kwam al snel in de eerste helft op een voorsprong van 1-3. Na een gelijkmaker van Volendam, wat de stand op 4-4 bracht, nam de thuisploeg de leiding. Kwiek probeerde terug te komen, maar kwam bij 19-15 op een achterstand van vier punten.

Na rust waren de Volendamse dames niet meer te achterhalen. Waar Kwiek haar kansen niet benutte, gebeurde het tegenovergestelde aan de overkant. Na achttien minuten in de tweede helft liep het verschil op naar tien punten. Kwiek kon dit uiteindelijk alleen nog maar terug brengen naar een verschil van zeven, maar spannend werd de wedstrijd niet meer.

Trainer Ruud van den Broeck was erg blij met het resultaat. “Deze overwinning is een uitstekende teamprestatie. Conditie en ervaring hebben vandaag de doorslag gegeven. We speelden snel als het kon en op de juiste momenten pakten we onze rust.”

Garage Kil/Volendam kende met deze overwinning de gewenste vliegende start. Een goed begin is immers het halve werk.

Handbalgevecht
Het duel tussen Garage Kil/Volendam en ZAP zal bij velen nog vers op het netvlies staan. Het duel tussen de twee koplopers van de promotiepoule ontpopte zich op maandag 22 april tot een waar handbalgevecht in sporthal Opperdam.

Na een moeizaam begin was het Volendam die leiding nam en de rust in ging met een stand van 16-13. Dit mede doordat ZAP moeilijk in het spel kwam. Ondanks en een stroef eerste bedrijf van de ploeg uit Breezand, moest de keepster Ellen Overman toch nog een aantal fraaie reddingen verrichte.

Na de rust kwam ZAP sterk terug en kwam bij 17-17 weer gelijk. De ploegen gaven na deze stand elkaar nauwelijks een duimbreedte toe. De gasten namen na drie kwartier met twee punten verschil de leiding, maar de Volendammers vochten zich terug en kwamen in de slotfase weer op voorsprong. Met een terechte eindstand van 32-26 kwam Garage Kil/Volendam alleen aan kop te staan en was de ploeg een stapje dichterbij de finaleplek voor de Best of Two om promotie naar de Eredivisie.

“We toonden dit weekend de ultieme wil om te winnen”, was Van den Broeck na de wedstrijd lovend. “We waren dit weekend veerkrachtig en lieten de koppen niet hangen toen we op achterstand kwamen. Dit was in de reguliere competitie nog wel eens anders. Daar zit nu de grootste groei in en het is fijn dat dit er op het juiste moment uit komt.”

Strijd vangt aan
De promotiestrijd van Garage Kil/Volendam gaat komende zaterdag van start. De ploeg speelt om 19.30 uur in sporthal Opperdam de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen Borhave.