Voorbeschouwing eerste finale OCI-LIONS - HV KRAS/Volendam

Voorbeschouwing eerste finale OCI-LIONS - HV KRAS/Volendam

vrijdag 12 mei 2017

Aankomende zaterdag is het weer zover; de eerste finale om het landskampioenschap. De eerste wedstrijd wordt gespeeld in Fitland Sittard tegen OCI-LIONS. De Limburgers stonden in de kruisfinales tegenover JSM/Hurry-Up. De club van Mark Schmetz won de eerste wedstrijd 29-33. Hurry-Up had een zwaar programma met op de zaterdagen de Challenge Cup en doordeweeks de kruisfinales tegen de Lions. Daar profiteerden de mannen uit Sittard van, want ook thuis werd er gewonnen: 30-29.

KRAS/Volendam wist stunten in de kampioenspoule B door eerste te worden. Hierdoor trof het niet Lions in de kruisfinales, maar FIQAS/Aalsmeer. De eerste wedstrijd werd maar net aan verloren door de Volendammers met 23-21. Maar daar was de thuiswedstrijd. Een wedstrijd waarbij alles klopte. Het was de dag dat de vriendenmaand afgesloten werd. Een dag dat alle tribunes vol waren. Een dag waarbij de supporters massaal achter hun club gingen staan. En toen viel alles op zijn plek, Dennis die bijna alle penalty’s pakt, Geert en Rutger die alle penalty’s scoren, Jaap Beemsterboer die op schot was. Met op gegeven moment zelfs een voorsprong van 22-12. Een mooie wedstrijd die de Volendammers bekroonde met een finaleplek tegen OCI-LIONS: 26-21.

‘Niet meer Lions van twee jaar geleden’

Limburger in Volendamse dienst Geert Hinskens blikt in een interview in de kampioenskrant van KRAS/Volendam, die komende woensdag als bijlage in de Nivo veschijnt, alvast vooruit op de confrontatie. Hij ziet Lions als de titelfavoriet, maar geeft zijn eigen team voldoende kansen om als underdog met de titel aan de haal te gaan. “Wij hebben dit seizoen nog niet goed tegen hun gespeeld. Het gelijkspel in de BENE-League, toen wij elf punten goedmaakten, dat is geen scoreverloop waar je je aan kan vasthouden. Maar, het is niet meer het Lions van twee jaar geleden. Toen had het Luc Steins en stond hun dekking als een huis. “

Hinskens vervolgt: “Het is een degelijke ploeg die het met hun snelle middenspelers moet hebben van de omschakeling. Wij zullen goed moeten afspreken welke spelers er direct opgevangen moeten worden. In de normale aanvalsopbouw zijn zij minder sterk. Misschien dat het nieuws van al die vertrekkende spelers nog onrust veroorzaakt. Het zou mij geen fijn gevoel geven als wij in die situatie zouden zitten. Ik schat de kansen op 60/40 in het voordeel van Lions. Er gaan veel fans mee uit Volendam en als zij net zoals tegen Aalsmeer massaal achter ons staan, dan denk ik dat we Lions gaan pakken. Zowel uit als thuis.”

Ook Konitz erkent dat de Limburgers de favoriet zijn. Hij ziet een belangrijke rol voor de fans. "De kansen zijn duidelijk, Lions heeft een thuisvoordeel en heeft dus 60% kans. Dat is de week daarop thuis een ander verhaal. De fans kunnen dus een grote invloed hebben op het spel. De sterke kant van de Lions is dat de verdediging heel snel omschakelt naar de aanval, wat dus lastige momenten kan veroorzaken in de wedstrijd. Daar zijn de spelers van Volendam voor gewaarschuwd, maar Lions blijft daar wel goed in…"

Leuke feitjes

  • De laatste keer dat KRAS/Volendam kampioen werd was Mark Schmetz de trainer.
  • Trainer Piotr Konitz haalde al twee keer eerder de finale. Eerste met Tachos, daarna met Bevo. De titel winnen deed de Pool echter nooit.
  • Tom Schilder heeft alle kampioenschappen die KRAS/Volendam behaald heeft meegemaakt.
  • Léon van Schie zat KRAS/Volendam eerder met Hellas in 2008 dwars en hield de Volendammers van de titel af.

Blessures

Jordy Baijens heeft tegen FIQAS/Aalsmeer een scheurtje in zijn pees opgelopen in zijn middenvoetsbeentje. Helaas moet hij gemist worden tijdens de finales. Verder beschikt trainer Konitz over een fitte selectie.

Aankomende zaterdag

Iedereen die aankomende zaterdag meegaat om onze Volendammers aan te moedigen. Code oranje en zoveel mogelijk toeters en bellen mee. Laten we weer zo’n feestje bouwen als de thuiswedstrijd tegen Aalsmeer en onze heren naar de eerste overwinning schreeuwen. Bekijk hier de informatie over de vertrektijden en de kaartjes.

Live op NOS

Het duel in Sittard is vanaf 15:30 live te zien op NPO1. De wedstrijd wordt op groot scherm uitgezonden in de kantine van Sporthal Opperdam.