Blog: Jassen zijn inmiddels zeer goed ingeburgerd

woensdag 30 augustus 2017

‘De handbal’ is – in tegenstelling tot het voetbal – tot voor kort redelijk ‘Volledams’ gebleven. Het merendeel van de heren in de hoogste gelederen is, ook in het kampioensjaar, afkomstig uit Volendam. Van ‘jassen’ moeten ze in Volendam sowieso niet veel weten, maar de handbal leek de laatste onneembare vesting. Een beetje vergelijkbaar met dat kleine dorpje dat dapper weerstand bood tegen de Romeinse overheersing. 

Vreemde eenden in de bijt hou je echter altijd en is van alle tijden. We moeten daarom ook een flinke tijd terug om de eerste ‘jas’ in Volledammer dienst tegen te komen. Het betreft de weledele heer Hans Eijlers. Afkomstig uit een heuse handbalfamilie – zijn broers halen zelfs het Nederlands team – strijkt Eijlers neer in Volendam. Hij speelt hier in het eerste team, handbalt met onder anderen de huidige voorzitter Piet Kes en bekende namen als Rob Duin en Jack Dibbes. Dit alles onder de bezielende leiding van de trainer De Brak. Eijlers, momenteel trainer bij de dames van Geel-Zwart uit ’t Zand, vertelt (denken wij) dit over zijn tijd bij Handbalvereniging Volendam. * (fictief interview) “Die Volendammers! Er is geen land mee te bezeilen! En dan kom je daartussen, als jas hè, ga er maar aanstaan! Gelukkig was ik direct een van de beteren. Dan krijg je aanzien en word je van zullie ineens unnie. Van delui is het ineens uis. Mooie gasten die Volendammers. Mooie herinneringen.”

Zodra er een kniebrace over de dam is…

Na Eijlers volgt al snel de volgende ‘jas’, want tja, zodra er een jas over de dam is… De vesting lijkt genomen en de poorten staan wagenwijd (of wijdwage voor Volledammers) open. De eerste inburgeringcursussen worden van stal gehaald en zo wordt de voertaal in het eerste vanuit het niets ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands).

Hebben deze ‘jassen’ hun steentje bijgedragen aan het succes van Handbalvereniging Volendam? Jazeker. Allemaal op hun eigen manier. Want waar Eijlers de eerste jas op Volledam was, heeft Patrick Kerstens de eer op z’n naam als de eerste jas die met Volendam kampioen weet te worden. 

Inmiddels telt het eerste elftal – en de directie van KRAS/Volendam - een aantal jassen die zeer goed ingeburgerd zijn en een meerwaarde zijn voor de vereniging. Zo zie je maar weer, wat van ver komt, is goed (soms dan…)!

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt beschikbaar gesteld door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbracestrassburg socksteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct HV KRAS/Volendam.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.