Ode aan Marco (de) Beers

dinsdag 04 juli 2017

Zes jaar oud is hij en handbal in Volendam staat op dat moment nog in de kinderschoenen. ‘Toen ik begon met handballen, speelde KRAS/Volendam in de Eerste Divisie. Ze draaiden bovenin mee, maar promoveerde eigenlijk nooit’, vertelt Marco Beers, een pionier van handballend Volendam. 

In de jeugd speelt hij onder anderen met z’n neven Henry en Hein Schilder, John Klaus, René Veerman en Martin Steur (Thijs). Zijn doel is het eerste halen en op z’n zeventiende is het zover. Maar Beers is een winnaar en wil niets dan het beste. Het volgende doel is dan ook de Eredivisie en hoewel de meesten geen trek hadden in handbal op zaterdagavond wil Volendams beste handballer niets liever.

Kniebraces van het hoogste niveau

Zijn voorbeeld is Claus Veerman. De eerste Volendammer die buiten het derde klaphek gaat spelen. ‘Claus was effe ouder dan ik. Hij speelde in Jong Oranje en ging naar V&L. Die speelden in de Eredivisie. Dat wilde ik ook, in de Eredivisie spelen.” 

Na ruim twee seizoenen wordt het harde werken van Beers beloond en komt zijn droom uit. ‘Aalsmeer belde of ik in de Eredivisie wilde spelen. Lang hoefde ik niet na te denken. Dit was mijn kans om wekelijks te spelen tegen clubs die ik normaal alleen tijdens het Hotel Spaander Toernooi aan het werk zag.”

Polsbraces gaan ook over de grens

In de Eredivisie voelt Beers zich als een kind in een speelgoedwinkel. Waar de keuze voor Aalsmeer een ‘no-brainer’ is, moet er na een telefoontje uit Duitsland toch even worden overlegd met z’n vriendin. De Bundesliga roept en wetend hoe belangrijk dat voor Beers is, legt zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw Esther uiteraard geen strobreed in de weg. Waar ze eerst enkel in het weekend zal komen, besluit ze nog in de voorbereiding van het eerste seizoen om mee te verhuizen met haar man naar Duitsland. Zo zie je maar weer, achter iedere sterke man staat een sterke vrouw. Zo wordt Marco Beers de eerste Volendammer handballer in het buitenland en de eerste international. 45 interlands zal hij uiteindelijk spelen. 

Na de succesvolle periode over de grens, keert hij terug naar Volendam. Onder zijn vleugels excelleert de talentvolle groep handballers en samen halen zij het eerste kampioenschap van Nederland naar Volendam. Waar Claus Veerman zijn voorbeeld was, is Marco Beers inmiddels een voorbeeld voor tal van jonge handbaltalenten en een toonbeeld van doorzettingsvermogen. Een ode is dus op z’n plaats.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt beschikbaar gesteld door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbracestrassburg socksteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct HV KRAS/Volendam. Op naar een nieuw kampioenschap! 

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind