Vrijwilligers in het zonnetje: Jan ‘De Brak’, Lies Kwakman en (klein)kinderen

woensdag 21 maart 2018

Nadat HV KRAS/Volendam een aantal vrijwilligers in de schijnwerper heeft gezet, is het nu de beurt aan een heel gezin, dat zich met hart en ziel met de handbal heeft verbonden. Moeder Lies Kwakman-Smit, ook bekend als Lies van Jan Brak, was al bij KRAS/Volendam betrokken toen deze nog opereerde vanuit ‘het Gouwtje’. Haar man Jan, die vroeger doelman was van het eerste team van FC Volendam, volgde haar en werd net als Lies vrijwilliger.

Al jarenlang is hij, samen met Lies, beheerder van de Seinpaal en zorgen zij er voor dat alle sporters op tijd naar binnen kunnen, indien nodig worden voorzien van een drankje en de boel weer schoon en opgeruimd wordt achtergelaten. Verder is Jan hoofd van de zogenoemde ‘bordenploeg’. Jan en zijn mannen zorgen er voor dat bij iedere wedstrijd de juiste borden en andere reclame-uitingen in de sporthal zichtbaar aanwezig zijn. Omdat Jan wat ouder en de ladder te gevaarlijk werd, is ook zijn kleinzoon toegetreden tot de bordenploeg. Tegenwoordig hangt hij alles op waarvoor een ladder nodig is.

Maar niet alleen een kleinzoon is in de voetsporen van zijn grootouders getreden. Ook hun zoon en dochters zijn al lang bij HV KRAS/Volendam betrokken. “We zijn in de sporthal geboren”, verwoordt dochter Linda het. “Als vierjarig meisje deed ik al mee als mijn vader training gaf in de Zusterschool.”  “En ik was acht toen ik begon te handballen”, gaat dochter Elsa verder.

De beide dochters handballen nog steeds, zij het nu op een lager pitje dan vroeger. Lachend merken de zusjes op dat hun broer Ronald de handbalvereniging financieel ondersteunt. “Zelf verlenen we hand- en spandiensten bij de club als het nodig is.” Behalve in de Seinpaal is Lies op meerdere fronten actief. In het wedstrijdsecretariaat, broodjes maken voor de heren 1 en als het in de Seinpaal rustig is, komt ze schoonmaken in de Opperdam. Ook Jan is multifunctioneel. Naast de Seinpaal en bordenploeg doet hij voorkomende kleine klusjes, brengt hij posters rond en meer hand- en spandiensten. Kortom een gezin, waarop nooit tevergeefs een beroep wordt gedaan.

Stichting Carmar

Behalve bij de handbal zijn dochters Elsa en Lisa zeer betrokken bij de stichting Carmar en zijn ze nu druk bezig met het inzamelen van geld ten behoeve van deze stichting, die bezig is met de ontwikkeling van een gezinshuis voor jongvolwassenen met een visuele en/of geestelijke beperking. Zij kunnen dan in Volendam blijven wonen in een mate van zelfstandigheid die bij ze past. De zussen zitten niet in het stichtingsbestuur, maar zijn wel druk met de verkoop van paaseieren en ook benutten ze iedere mogelijkheid om steun te verwerven voor Carmar. Zo heeft de schoolklas van Linda’s zoon een actie op touw gezet bij gelegenheid van hun eerste Heilige communie in april. De zussen zijn blij met elke financiële bijdrage en hopen samen te bouwen aan een mooi en warm (t)huis.

Wilt je iets doneren, maak dan uw bijdrage over op NL 52 RABO 0102 7704 25 t.n.v. Stichting CarMar. Voor meer informatie en mogelijkheden kun je contact opnemen via info@stichtingcarmar.nl of kijk op www.stichtingcarmar.nl.