Jeugd & Breedtesport Nieuws

Nieuwe trainingsvorm voor motorische ontwikkeling

maandag 23 juli 2018

Het Athletic Skills Model wordt sinds dit seizoen toegepast op de trainingen van de jeugdteams van HV KRAS/Volendam. Yalou de Boer, Joan en Fiona Scherpenzeel behaalden onlangs een diploma voor deze trainingsvorm en zijn hierdoor als instructeur bevoegd dit toe te passen in de praktijk.

“De ‘ASM-methode’ is een speciale trainingsvorm voor de motorische ontwikkeling”, vertelt Fiona Scherpenzeel. “Dit doen wij met allerlei verschillende en soms ongebruikelijke spelvormen. Zo laten we hen handballen met een rugbybal, terwijl ze soms ook moeten voetballen of frisbeeën. Op deze manier worden ze creatiever in het handballen en ontwikkelen ze tegelijk op jonge leeftijd hun hele lichaam. Het is dan ook goed dat de ASM-methode bij alle jeugdploegen wordt gebruikt, want zij hebben hier hun hele leven profijt van.”

De effecten van de trainingsmethode zijn volgens de instructrice vooral op latere leeftijd goed terug te zien bij de handballers. “Natuurlijk word je alleen van handballen zelf een betere handballer, maar sinds wij de ASM-methode toepassen zien we dat de trainingen beter op elkaar aansluiten. Daarnaast is de jeugd erg enthousiast over de variatie in de trainingen. Zo blijven ze goed gefocust en geïnteresseerd.”