Europese avonturen HV KRAS/Volendam

Europese avonturen HV KRAS/Volendam

donderdag 15 november 2018

Voor HV KRAS/Volendam komt alweer het zeventiende jaar van Europees handbal er aan. Al sinds 2003, toen Volendam voor het eerst uitkwam op een Europees podium, is de vereniging niet meer absent geweest in één van de drie Europese kwalificatie toernooien. Het hoofd toernooi is de Champions league, daarna komt de EHF Cup en als derde heb je de Challenge Cup. HV KRAS/Volendam komt dit jaar uit in het laatstgenoemde toernooi tegen het Russische Dynamo-Victor

In 2003 eindigde het eerste EHF Cup avontuur in de eerste ronde met 54-58 (30-26, 24-32) in het voordeel van het Griekse Cyprus College. Het jaar erna speelden ze tegen het Servische Banja Luka voor de Challenge Cup waar uit met twaalf doelpunten verloren werd en thuis gewonnen werd met tien doelpunten verschil. In 2005 lootten de Volendammers Lokomotiv Varna uit Bulgarije. Hier werd met een minimaal verschil verloren: 55-56 (24-22, 31-34). De eerste drie jaar boden perspectief, echter beloonden de spelers zichzelf niet door een ronde verder te komen.

2005 was het jaar dat de vereniging zich mocht opmaken voor de Champions League voorrondes. In een tweeluik tegen het Griekse Sony Athinaikos Athens ging Volendam onderuit met 46-57. Tijdens deze wedstrijden werd Herman Tol, de huidige fysiotherapeut van de Heren 1, topscoorder aan Volendamse zijde met tien goals. Twee jaar later mochten de mannen weer uitkomen in de Champions League voorrondes. Er werd van HC Meshkov Brest uit Wit-Rusland verloren met 48-55 (23-31, 24-25). Meshkov Brest is de afgelopen vier jaar op rij doorgedrongen tot de laatste zestien in de Champions League en behoort momenteel tot één van de beste ploegen in Europa.

In 2007 werd de eerste Europese overwinning geboekt voor HV KRAS/Volendam. United Tongeren HC werd verslagen in de EHF Cup met 46-55. Deze wedstrijden waren Boj van Limbeek en Bobby Schagen goed voor 21 doelpunten. Een ronde verder werd verloren met 64-50 van het Hongaarse DKSE-Airport Debrecen en eindigde het Europese avontuur. In 2008 werd direct de tweede overwinning in Europa geboekt. Ditmaal ook in de EHF Cup. SHK DIU-Shumen uit Bulgarije werd met ruime cijfers verslagen door de Volendammers. 78-55 (37-29, 41-26) was de eindscore en in de volgende ronde stond Polva Serviti te wachten. Helaas waren de Estlanders te sterk voor Volendam en verloren ze met 49-55.

Van 2010 tot en met 2017 nam HV KRAS/Volendam zes maal deel aan de EHF Cup en één keer aan de Champions League. Drie keer wist de club een ronde verder te komen in de EHF Cup. Maccabi Rishon Le Zion uit Israel, BSV Bern Muri uit Zwitserland en HC Lovcen uit Montenegro werden verslagen in het toernooi (60-58, 51-41, 64-41). In de verloren wedstrijden werd Volendam gekoppeld aan grote tegenstanders, HBC Nantes uit Frankrijk, Sporting CP uit Portugal, SKA Minsk uit Wit-Rusland en in de Champions League tegen Elverum Handball Herrer uit Noorwegen en HCM Constanta uit Roemenië.

Het meest recente avontuur was vorig seizoen. Toen speelde de vereniging twee keer een uitwedstrijd tegen het Macedonische HC Ohrid 2013. Hier verloren de Volendammers met één punt verschil (47-48). Aankomende zaterdag speelt HV KRAS/Volendam tegen het sterke Dynamo-Victor uit Rusland. De wedstrijd is om 19.00 in Sporthal Opperdam!