Geslaagd speedhandbaltoernooi in Opperdam

maandag 14 september 2020

Zaterdag 12 september werd er voor de 2e keer van dit seizoen een speedhandbaltoernooi georganiseerd door Kras Volendam voor alle jeugdleden van de vereniging. Twee jaar geleden ontstond het idee om voor de veldcompetitie van de jeugd iets anders te organiseren. Claus Veerman introduceerde een filmpje van handballende jeugd uit Barcelona. En na een veldwedstrijd in de stromende regen in Den Helder, was de maat vol. Er moest iets anders komen voor het veldhandbal. Het filmpje uit Barcelona had indruk gemaakt. Snel, offensief handbal, waarbij kinderen zeer enthousiast aan het handballen waren. Uitgeprobeerd op de training en voilá, de nieuwe invulling van het veldhandbal was ontstaan: SPEEDHANDBAL.

Speedhandbal wordt gespeeld op 1/3 veld, met kleine doeltjes. Er doen per team 3 veldspelers en 1 keeper mee. Doordat er maar 2x3 kinderen in het veld staan worden kinderen gestimuleerd om fanatiek mee te doen. Uitgeprobeerd tijdens trainingen en na overleg met het bestuur, werd er een uitvoeringsplan op papier gezet door Sandra Steur en Joan Scherpenzeel.

Handbalvereniging KRAS Volendam beschikt over zoveel jeugd, dat er een onderlinge competitie gespeeld kan worden. Een rijkdom, waar niet elke vereniging over beschikt.

Afgelopen zaterdag werd er door 120 kinderen gehandbald op het speedhandbaltoernooi. Onderverdeeld in 5 poules, geselecteerd op leeftijd en sterkte, in de leeftijdscategorie van 5 t/m 12 jaar. De jeugdleden van HV Kras zijn zo enthousiast over het speedhandbal, dat ook de jongste jongens en meisjes van de C jeugd mee wilden doen aan het toernooi.

Het toernooi werd geopend met een muzikale warming-up begeleid door Wayne Neijhorst (Sportkoepel) en Valerie Scherpenzeel. Een vrolijk en ritmisch begin van de dag.

Hierna volgden de wedstrijden. Er werden er maar liefst 50 wedstrijdjes gespeeld van 10 minuten. Natuurlijk kan zo’n evenement alleen maar georganiseerd worden als er genoeg vrijwilligers bereid zijn hun medewerking te verlenen. Aan dit toernooi hebben 20 coaches, 6 scheidsrechters, 3 wedstrijdtafel medewerkers en niet te vergeten de altijd paraat staande medewerkers van de kantine hun enthousiaste vrijwillige medewerking verleend. Alle foto’s van het Speedhandbal zijn genomen door Fred Mol. Zonder al deze mensen is het onmogelijk om een geslaagd toernooi te organiseren.

Het plan bestaat om dit toernooi uit te breiden met andere verenigingen, zodat er een ware competitie ontstaat. Door de Corona is dit helaas nog niet mogelijk, maar het ligt zeker in het verschiet.

Door het Speedhandbal zien we kinderen ontwikkelen. Ze worden individueel sterker, door het kleine aantal deelnemers per team. Er wordt veel gezamenlijk getraind door de jeugd van Kras Volendam. Hierdoor kennen ze elkaar ook allemaal en juichen ze elkaar toe tijdens de wedstrijdjes van het Speedhandbal. Winnen of verliezen is tijdens dit toernooi dan ook niet belangrijk.

Tekst: Joan Scherpenzeel
Foto: Fred Mol