Handballen aan de andere kant van de plas

Handballen aan de andere kant van de plas

woensdag 30 september 2020

Ellen overman leeft ‘The American Dream’. Recent verhuisde de drieëntwintigjarige Volendamse goalie voor vijf maanden naar TarryTown om haar maatschappelijke carrière een boost te geven. “Het is altijd al een droom geweest om in Amerika te studeren."

Overman verruilde de hoofdmacht van SEW in 2017 voor Garage Kil/Volendam. Hier begon haar avontuur bij het talentvolle damesteam van Volendam. Afgelopen seizoen kwam de ervaren keepster uit in de eredivisie, de hoogste competitie in het Nederlands dames handbal.

Sinds kort heeft zij zich aangesloten bij New York handbal. Hiermee is zij in contact gekomen door Mark Ortega, trainer van Garage Kil/Volendam. “Bij de club zijn de trainingen nog niet officieel begonnen door de huidige corona maatregelen.” Wel trainen de dames van New York handbal, inclusief Overman, twee keer per week op ‘Brighton Beach’ in Manhattan.

Studie
Overman volgt de studie Cambridge op de EF Universiteit in TarryTown. Met als doel haar Engels te perfectionaliseren. “Ik wilde altijd al vloeiend Engels kunnen spreken.” In Amerika is het doel om een Camebridge C1 diploma te halen en dan weer terug te keren naar Volendam. Het is realistisch maar het vereist discipline en hard werken, meent Overman. Naast het studeren woont zij op de campus die vijfentwintig minuten verwijdert is van het centrum van Manhattan, waar zij regelmatig buiten school om naar toe gaat.

Eerste indruk
Amerika is zo groot en alles is op grotere schaal dan in Nederland. Dat is het eerste dat bij Overman binnenkomt als het gaat om indrukken van haar toekomstige tijd in Amerika. “De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Iedereen hier op de campus zit in dezelfde ‘vibe’ en dat vind ik fijn.’’ Door de vele lessen heeft Overman het er maar druk mee en momenteel minder tijd over voor andere dingen, zoals het ontmoeten van de locals. “Mijn school is nu belangrijk en gaat altijd voor."

Volendam
"Als ik terugdenk aan Volendam dan mis ik het wel en dan baal ik dat er hier nog niet in de zaal gehandbald mag worden", zegt Overman. Maar het heeft ook zo zijn voordelen, zegt Overman. “Hierdoor volg ik wel alles over de Volendamse dames. Zo heb ik gezien dat er afgelopen weekend knap gewonnen werd van BFC.”