Throwback: Bekerfinale 2019

dinsdag 28 april 2020

In de strijd tegen het coronavirus heeft het kabinet verregaande maatregelen getroffen die ook van invloed zijn op de handbalsport. Hoewel het seizoen al vroegtijdig is beëindigd zijn er veel memorabele momenten geweest. KRAS/Volendam blikt wekelijks terug op gedenkwaardige momenten.

Een van de meest memorabele moment van het seizoen 2018/2019 moet wel de winst zijn in de bekerfinale. Vandaag precies een jaar geleden legde de ploeg van Peter Portengen - destijds trainer van KRAS/Volendam - in een zinderende finale met KEMBIT-LIONS beslag op de NHV Beker: 30-31.

Op scherp
KRAS/Volendam wist met een duidelijke overwinning op Quintus (32-21) zich te plaatsen voor de finale. Vijf jaar na dato speelde ze eindelijk weer in de eindstrijd om de beker. Mede dankzij dit, zaten de Volendammers in een positieve flow. Ze wonnen drie van de laatste vijf wedstrijden voor de finalewedstrijd. Alleen de nederlaag tegen de aanstaande bekerconcurrent LIONS zette de Volendammers op scherp.

Oranje tribune
het was alsof ze in Volendam speelden. Honderden oranjehemden die met bussen naar de sportcentrum in Almere trokken. De sfeer zat er goed in. Ze hadden zelfs eigen muziek meegenomen. Elk punt werd toegejuicht alsof het de winnende was. Ook bij tegendoelpunten werden bemoedigde woorden geroepen. Een factor dat zeker bij heeft gedragen aan de winst.

Volgende tik
de wedstrijd zelf was zenuwslopend. De Volendammers begonnen sterk aan de wedstrijd en kwamen met creatief aanvalsspel en een stevige dekking op een 4-6 voorsprong. Dit was mede door een aantal goede stops van doelman Gerrie Eijlers. Hierna ging het bij de oranjehemden minder lopen, sloeg Lions terug en verdween de voorsprong: 11-7. Volendam kreeg kort daarna een volgende tik te verwerken toen Geert Hinskens uitviel met een op het oog zware knieblessure. Tot aan de rust bleven het de Limburgers die de lakens uitdeelden en gingen halverwege met 16-11 aan de leiding.

Katachtige reddingen
Na de thee stond plotseling weer het Volendam van de eerste tien minuten op het veld. Via Sander Visser kwam KRAS/Volendam bij 17-17 al snel gelijk. Ook Dennis Schellekens, die Eijlers na rust tussen de palen verving, leverde een groot aandeel met katachtige reddingen. De sluitpost incasseerde in het eerste kwartier na rust slechts twee doelpunten.

Daar waar Schellekens zijn ploeg meermaals op de been hield verzuimde Volendam aan de overzijde om Lions pijn te doen. De tegenstander uit Limburg profiteerde hiervan en sloeg bij 21-19 een klein gat. Volendam toonde zich echter veerkrachtig en dwong via Jordy Baijens in de absolute slotseconden een verlenging af: 24-24.

Voet
Hier sprong Volendam wel goed met de kansen om en kwam, gesteund door ruim driehonderd uitzinnige supporters, in het tweede deel van de verlenging op een 27-29 voorsprong. De beslissing viel in de laatste seconden toen Eijlers bij 30-31 zijn voet achter een strafworp van Serge Heijnen kreeg.

Ontlading
Wat volgde was een oorverdovende ontlading voor het binnenslepen van de achtste nationale beker. Hard gejuich van supporters en het gebrul van stadiontoeters klonken nog lang na het eindsignaal.