Blog: ‘Blessurevrij blijven; braces helpen daarbij’

Blog: ‘Blessurevrij blijven; braces helpen daarbij’

zondag 07 mei 2017

Een groep gemotiveerde sporters

Handbal werd op ’t durp altijd gezien als een tweederangs sport. Je ging als jongen op voetbal of tennis. Dat was stoer. Handbal was voor buitenbeentjes. Het was een sport die weinig voorstelde binnen de gemeenschap. Tot in 1999 twee talentvolle groepen handballers samenkomen. Ze worden al snel ‘De Handballers’ genoemd. Iets dat later zal uitgroeien tot een heuse Geuzennaam.

De jonge honden worden bijgestaan door ervaren rotten als Marco Beers (ex-Bundesliga) en Patrick Kerstens. Ze stellen een plan op om binnen vijf jaar kampioen van Nederland te worden. Binnen de gemeenschap wordt er in eerste lacherig over gedaan, maar naarmate de jaren vorderen, komen steeds meer mensen een kijkje nemen in de sporthal. Een kijkje nemen naar jongens als Joey en Bill Duin, Jan Bond, Dirk Tuip, Nico Admiraal, Tom Schilder en Gerrie Eijlers. Ze willen met eigen ogen zien hoe deze jongens uit eigen kweek geschiedenis aan het schrijven zijn. En geschiedenis wordt geschreven als de jongens in 2005 voor de eerste keer Nederlands kampioen worden.

Belangrijk om blessurevrij te blijven

Tegenwoordig kom ik nog geregeld bij ‘de handbal’. De handballers spelen tegenwoordig in de BENE-League en er staat een professionele organisatie waar ze zelfs bij ‘de voetbal’ jaloers op zijn. Door keihard werken hebben ze hun doelstelling bereikt. Om het doel te bereiken, moet echter ook alles meezitten. Wat vooral van belang is, is dat de spelers blessurevrij blijven. Dit is in een blessuregevoelige sport als handbal een behoorlijke opgave. Je ziet dan ook tal van handballers rondlopen met een enkelbrace, polsbrace, elleboogbrace of schouderbrace. Alles om deze blessures maar te voorkomen.

Veilig gevoel door het dragen van de enkelbrace

Vooral de enkels hebben het zwaar te verduren. Enkels, ik kan er een boek over schrijven. Zes keer scheurde ik mijn enkelbanden en het ‘apparaat’ is ook nog een keer gebroken. Mijn banden waren op een gegeven ogenblik zo zwak, dat zelfs het uitstappen uit een auto een gevaar vormde. Mijn fysiotherapeut adviseerde me om eens contact op te nemen met Bill Duin van Podobrace. Na een gesprek was ik al snel overtuigd van hun expertise. Niet vreemd, aangezien ze samenwerken met

fysiotherapeuten die ruim dertig jaar ervaring hebben met verschillende blessures, waaronder die aan de enkel. De enkelbrace die ik de dag erna mocht ontvangen, heeft voor mij tot op de dag van vandaag een ‘safe gevoel’ bezorgd. Een extra voordeel van het online bestellen van je braces, steunzolen, kinesiotape, steunkousen of compressiekousen bij Podobrace is dat je via de links in deze blog direct je favoriete club steunt.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.