David verslaat Goliath in meeslepend handbalgevecht

maandag 23 december 2019

Het is zaterdagochtend, bijna kerstmis, de vingers zijn koud, de sporthal nog donker. Geen competitie, maar toch zijn er zeker acht jongens nerveus. Kras/Volendam D1 gaat een oefenwedstrijd spelen tegen de big boys van de Kras/Volendam C1, verschil in leeftijd is 2 á 3 jaar, verschil in hoogte zeker 30 centimeter, verschil in veel dingen is de C1 in het voordeel ten opzichte van de D1, maar het verschil in 'drive' is onmetelijk groot, maar dan het voordeel van de D1. Bij de warming up is iedereen al vlijmscherp en is de opdracht duidelijk, we doen allemaal waar we goed in zijn en we zoeken de zwakheden van de tegenstander op. Het voorstellen van de spelers is bijna aandoenlijk vanwege het hoogteverschil, maar daar heeft men zich in verleden ook wel eens in vergist, zie titel. Enfin, voor de tweede keer deze week mochten we in een andere kleur spelen en weer tegen oranje. Game on!

De eerste minuut is nerveus, van beide kanten, ballen komen niet aan en de jongens van de C1 zijn toch wel imposant. Jasper Tol is heel brutaal de eerste die via een onderschepping snoeihard de bal tegen de touwen gooit en de voorsprong is een feit! Echter na 2 minuten staan we terecht 1-2 achter, maar weet Collin Koning na 4 minuten gelijk te maken. Het hele team groeit van zelfvertrouwen en bijna elke bal wordt onderschept. Coen Zwarthoed gebruikt zijn snelheid om de 3-2 te maken en hiermee is het zelfvertrouwen nu al gegroeid tot een ongekende hoogte. Na de 3-3 wordt er achterin wat geschoven, de debuterende Robin Verheijden komt in het veld en vanaf nu lopen we zelfs uit. Maar ook achterin staat het goed onder aanvoering van Vince van der Zee, die ontzag niet in zijn vocabulaire heeft. We zijn 10 minuten onderweg, en de stand is 9-4 in ons voordeel. Keeper Joey Koning is vandaag op zijn best en houdt echt heel veel tegen.

Voorin is de C1 compleet verrast door de snelheid van de D1. De score blijft aan beide kanten gestaag oplopen maar het verschil van vijf houden we vast tot de rust. 19-14! Ongeloof en trots is wel op de gezichten af te lezen, maar er moet nóg een helft gespeeld worden. De tweede helft is net begonnen en de C1 heeft een gaatje weten te vinden in de D1-defensie en de voorsprong is in no time verdampt, 19-19. Verdammt! Een terechte zeven-meter worp bracht ons gelukkig weer in het voordeel maar de voorsprong bleef minimaal. Raven Tol en Thijs Tuijp(C1) kwamen er aantal keer goed doorheen en scoorden snoeihard, maar ook keeper Myrdynn Tol (C1) redde een aantal keer fantastisch.

De stand was inmiddels opgelopen tot een behoorlijke 24-23 maar vooral de veerkracht die de D1 liet zien na de vijf tegentreffers net na rust is een vermelding waard, kin omhoog! Als een soort school hongerige piranha's zwom de D1 over het veld. Coen Bosma had de pech dat zijn schoten kracht miste maar was op de rechterhoek zeer waardevol. Travis Koning scoorde een fantastische goal vanaf de andere hoek en keeper Joey hield achterin nog steeds stand. Als in een heuse Beneleague-wedstrijd was de stand 30-28 en er werd fair en volwassen gespeeld door beide partijen. Waar de C1 de laatste kans om zeep hielp, was Collin de laatste doelpuntenmaker voor de D1, eindstand 31-28. De high five's waren intens en een glimlach vanaf de kant niet te onderdrukken. Kras/Volendam C1 bedankt, Hans en Maart Admiraal bedankt, publiek bedankt en natuurlijk een pluim naar de D1.

Prettige kerstdagen, een sportief en gezond 2020 en graag tot de volgende keer. Collin (12), Jasper (9), CoenZ (7), Vince (2), Travis (1).