Fanatiekelingen bij primeur OldStars walking handball

woensdag 17 april 2019

Handballen zonder te rennen. Dat het iets ongewoons is bleek ook woensdag in sporthal Opperdam. Hier organiseerden HV KRAS/Volendam en het Nationaal Ouderenfonds de eerste trainingssessie voor OldStars walking handball. De laagdrempelige inspanningen wenden echter al snel bij het tiental deelnemers. “Had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn.”

Naast dat de walking handballers niet mochten rennen stond ook het elkaar niet aanraken in de spelregels. Dit zorgde tijdens de training voor mooie onderonsjes. “Wat ga je doen Lies?”, riep Maart Admiraal toen Liesbeth Kwakman een blok zette. “Ik moet het je toch een beetje lastig maken”, was de reactie. De Volendamse werd echter teruggefloten, waarna Admiraal een vrije bal kreeg.

Naast een traditionele vier tegen vier handbalwedstrijd kregen de deelnemers ook te maken met minder gebruikelijke spelvormen. Zo waren er oefeningen waarbij er met rugby-, skippy- en wokkelballen in een basket moest worden gegooid. Dit ging Admiraal best goed af. Al miste zij ook zo nu en dan een worp. Dit lag echter aan haar gooikunsten: "Er staat gewoon te veel wind jongens."

Joan Scherpenzeel kon het conditioneel nog prima bijbenen. “Alleen het lopen was wel even wennen. Je wilt toch al gauw wat aanzetten als je achter een bal aan rent, maar met ouderen is het zo wel veiliger.” Desondanks vielen er zo nu en dan na een duel om de bal toch wat deelnemers op de grond. “Dat is goed”, vond Scherpenzeel, die bij KRAS/Volendam training geeft aan de jeugd. “Daarmee leer je balans te houden en weet je op een gegeven moment ook hoe je moet vallen. Zeker de ouderen kunnen daar veel profijt aan hebben.”

Ook Kwakman was na afloop enthousiast over OldStars walking handball. “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn. Ik was eerst niet van plan om mee te doen, doordat woensdag eigenlijk mijn vrije dag is. Maar uiteindelijk was het erg lastig om mijn fanatisme te onderdrukken. Ik dacht dat het heel statisch zou zijn, maar het was juist heel actief en gezellig.”

Na afloop mochten alle deelnemers aanschuiven voor een broodtafel. Hier gaven zij allemaal aan ook volgende week weer van de partij te zijn.

Meedoen
Ook meedoen? Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Lars van de Broek via info@handbalvolendam.nl of het telefoonnummer 06-12677986. Wanneer er interesse is om walking handball bij andere verenigingen te ontwikkelen kan er contact worden opgenomen met Johan Annema van het Nationaal Ouderenfonds via j.annema@ouderenfonds.nl of het telefoonnummer 06-14443420.