Finaleweken; de optimale paringstijd voor KRAS/Volendam-supporters

Finaleweken; de optimale paringstijd voor KRAS/Volendam-supporters

woensdag 17 mei 2017

De KRAS/Volendam-supporter, staand op de tribune terwijl de heus “Volledam, Volledam” door de sporthal galmt. Het is tijdens een handbalseizoen een weinig voorkomend verschijnsel. Als een zeldzame paradijsvogel, die enkel zijn veren tentoonstelt als de omstandigheden precies juist zijn, vliegt de actieve Volendam-fan zijn tropische regenwoud ‘de Opperdam’ binnen, alsof hij nooit ver weg geweest is. De finaleweken zijn daar. De optimale paringstijd voor de majestueuze Oranje-vogels.

Het komt maar weinig voor dat we de Volendam-supporter in actie zien. De Volendamse nuchterheid werkt als een soort zwaartekracht die de fans richting de tribunes trekt. Enkel als er wat te winnen valt, laat de palingboer zijn nuchterheid varen. Door zowel de club als de supporters wordt dan van alles uit de kast gehaald om een kampioenssfeer te creëren. Al druist dit allerzins tegen het aard van het beestje in. Staan en schreeuwen op de tribune voelt simpelweg wat onnatuurlijk. Een middeltje dat vaak letterlijk en figuurlijk helpt tegen deze nuchterheid, is alcohol.

Kampioenswedstrijd prachtige belevenis

Twee mensen die dat goed begrepen hebben zijn Jan Schilder (van Ab) en Casper Kwakman. Vaak zijn zij de eerste supporters die van zich laten horen en proberen de sfeer te bepalen. Jan van Ab: “Een kampioenswedstrijd is een prachtige belevenis. We proberen dan ook zoveel mogelijk het publiek mee te krijgen. Vooral voor de spelers is dit heel belangrijk. En als het dan nog tot een overwinning leidt, is dat het mooiste wat er is!”

In de thuiswedstrijd van de halve finale tegen FIQAS/Aalsmeer begon de sfeer er al meer op te lijken, maar nog steeds bleef het merendeel van de supporters het grootste gedeelte van de wedstrijd stil. Het was een kleine groep, onder leiding van Casper Kwakman, die de sfeer in de sporthal bepaalde. De spelers kregen vleugels en een prachtige overwinning was het resultaat. Na afloop van de wedstrijd was het vooral dankbaarheid die de spelers uitten naar deze groep toe. Zij voelden de steun en genoten van de sfeer. Steun die ze tegen Lions nóg meer nodig zullen hebben.

Zondag 21 mei zal het er echt om spannen. Geen competitie of halve finale, maar een Best of Three-finale. De grootste prijs die er in Nederland te winnen valt op handbalgebied en wéér staat KRAS/Volendam in de finale. Laten wij als supporters zorgen dat het in ieder geval niet aan ons ligt. Dat wij onze vereniging vanaf minuut 1 steunen en dat we er voor zorgen dat zelf de Lions zich ongemakkelijk voelen in het hol van de leeuw. Zoals dat vroeger altijd gebeurde. Die goede oude tijd. Laten we ze herleven!