Jaap Zwarthoed bergt fluit na 29 jaar op

Jaap Zwarthoed bergt fluit na 29 jaar op

maandag 14 november 2016

Jaap Zwarthoed heeft altijd gezegd: ‘als ik zestig jaar word stop ik met fluiten’. Hij voegde daad bij woord. Afgelopen zondag, één dag voor zijn zestigste verjaardag, floot hij zijn laatste wedstrijd. Na afloop is hij in het bijzijn van zijn familie en zijn team, de Meisjes B2, in het zonnetje gezet 

Jaap fluit al 29 jaar zijn wedstrijden voor KRAS/Volendam. In mei 1987 heeft hij samen met Pius Schilder, Bart Markus en Siem Schilder de cursus scheidsrechter gevolgd. Zijn vrouw Joke speelde toen in Dames 2 en die moesten toen een scheidsrechter leveren. Jaap vulde daarmee de rol van Dames 2 in om namens dit team te gaan fluiten. In die tijd moest er ook al iets veranderen aan het scheidsrechterstekort en zo voldeed de handbalvereniging aan haar verplichting. 

Elke week ging Jaap op pad om ergens een wedstrijd te fluiten. Ook nam hij de taak van SKP (Scheidsrechter Kontakt Persoon, ja, zo heette dat in die tijd) voor zijn rekening. Dit heeft hij jaren gedaan en dit was geen makkelijke taak. Elke week moesten namelijk alle wedstrijden van een scheidsrechter worden voorzien en in veel gevallen zorgen vaak dezelfde mensen dat dit goed verliep. Jaap floot dan twee of drie wedstrijden per weekend. 

In 2013 is Jaap tijdens het fluiten omver gelopen door een meisje in de break en dit resulteerde in een gebroken heup! Na dit akkefietje is hij voorzichtiger geworden en wilde hij niet meer zoveel fluiten. Om niet in een gat te vallen heeft hij aan het begin van dit nieuwe seizoen aangegeven dat hij graag wil gaan coachen. Zo blijft hij naast al het andere werk wat hij verzet stijf aan de vereniging verbonden. 

Afgelopen zondag floot Jaap dus zijn laatste wedstrijd. Leuk detail; zijn eerste wedstrijd was een duel waarin Joke meespeelde en zijn in laatste optreden floot hij de wedstrijd van dochter Lida. De cirkel is dus rond.