Jaaroverzicht KRAS/Volendam: Deel II

Jaaroverzicht KRAS/Volendam: Deel II

zaterdag 04 januari 2020

Het jaar 2019 was er voor KRAS/Volendam één met mooie ontwikkelingen, grootse prestaties en emotionele gebeurtenissen. Het is dan ook een goed moment om hier nog eens op terug te blikken. In deze editie worden de belangrijkste nieuwsfeiten van de maanden april tot en met juni in vogelvlucht behandeld.

Klik hier voor het overzicht van de maanden januari tot en met maart.

1 april
Garage Kil/Volendam geeft de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie een kickstart. In sporthal Opperdam wordt PCA/Kwiek met 33-26 verslagen. De ploeg gaat hierdoor samen met ZAP, dat met 20-28 won van Fortissimo, aan kop in de promotiepoule.

3 april
KRAS/Volendam bereikt de finale van de NHV Beker. De oranjehemden zijn in sporthal Opperdam met 32-21 te sterk voor Wematrans/Quintus. In de eindstrijd van het bekertoernooi moet de ploeg het opnemen tegen OCI-Lions, dat met 33-27 won van Green Park Aalsmeer.

6 april
Een paar dagen na de bekertriomf op Wematrans/Quintus neemt KRAS/Volendam het in de nacompetitie van de Eredivisie op tegen OCI-Lions. De aanstaande opponent in de bekerfinale profiteert in de slotfase van een Volendamse inzinking. Tien minuten voor tijd zette Igor Mrsulja de Volendammers nog op een 20-19 voorsprong, maar daarna was de concentratie zoek. Lions liep uit naar 22-27 en zou met 25-28 winnen.

8 april
KRAS/Volendam bindt Jeroen Roefs aan zich voor het komende seizoen. De cirkelspeler komt over van OCI-Lions. In Volendam wordt hij herenigd met een aantal bekende gezichten. Zo speelde hij met Tim Claessens eerder al in de opleidingsploeg van de Limburgers, terwijl hij Florent Bourget en Sander Visser kent van Jong Oranje.

9 april
Dafne Bierenbroodspot wordt gepresenteerd als eerste versterking voor Garage Kil/Volendam. De vijftienjarige hoekspeelster komt over van Gemini uit Zoetermeer en ziet in Volendam veel mogelijkheden zich verder te ontwikkelen.

10 april
Léon van Schie maakt bekend dat hij na dit seizoen stopt met handballen. De dertigjarige aanvoerder van KRAS/Volendam vind het na vijftien jaar topsport op het hoogste niveau tijd voor een ander leven. "Ik merk dat ik na wedstrijden steeds minder snel herstel", verklaart de cirkelspeler zijn keuze. "Ik wil mijn lichaam graag heel houden. Het zou mooi zijn om met een prijs af te sluiten."

11 april
Jordy Baijens verlengt zijn contract bij KRAS/Volendam. De linkerhoekspeler weerstaat daarmee de roep uit het buitenland en blijft actief in het vissersdorp om zich verder te ontwikkelen. "Ik hield er geen goed gevoel over aan de buitenlandse interesse", reageert Baijens. "Dan is het beter om gewoon in Volendam te blijven en me hier verder te ontwikkelen. De club wil heel graag dat ik blijf en ik zit hier prima op mijn plek."

15 april
De Jongens B1 van KRAS/Volendam bemachtigt een zevende plaats op het Nederlands Kampioenschap van hun leeftijdscategorie. De ploeg van trainer Marco Woltersom liet een goede indruk achter in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

16 april
Jacky Ferwerda maakt na het huidige seizoen de overstap naar Garage Kil/Volendam. De cirkelspeelster komt over van het Purmerendse Vido en moet de nodige ervaring brengen in de jonge selectie van de Volendammers. Tijdens een trainingsstage, waar zij op aandringen van Jamie Neijndorff aan deelnam, merkte Ferwerda dat zij het plezier in handballen terug kreeg. "Volendam heeft een goede mix van jonge en oude speelsters. De eerste training bij Volendam werd ik erg blij van de manier waarop deze meiden te werk gaan. Dat ging met veel enthousiasme, fanatisme en ze pakten elkaar hard aan."

22 april
Garage Kil/Volendam
In het weekend van Pasen slaat Garage Kil/Volendam een belangrijke slag in de promotiepoule. Met PCA/Kwiek en ZAP versloegen de handbaldames de voornaamste concurrenten. Op bezoek bij Kwiek zorgde een grootse teamprestatie voor een 24-28 overwinning, terwijl de oranjehemden ook in een handbalgevecht met ZAP als winnaar uit de strijd kwamen. In sporthal Opperdam werd de opponent uit Breezand met 32-26 verslagen.

KRAS/Volendam
Ook het eerste herenteam van KRAS/Volendam doet met Pasen goede zaken in de kampioenspoule. In eigen huis wervelt de ploeg met 31-23 langs Herpertz Bevo Hc. De Volendammers lopen in de eerste helft, mede door de verdiensten van de sterk spelende Dennis Schellekens, uit naar een 17-9 ruststand. Deze marge weet KRAS/Volendam ook in de tweede helft te handhaven. Door de overwinning melden de oranjehemden zich weer volop in de titelrace. Tevens geldt het duel als een uitstekende generale repetitie voor de finale van de NHV Beker tegen OCI-Lions, dat op 28 april wordt afgewerkt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Winning smile ???? . . #nacompetitie #HandbalVolendam #krasvolendam #Volendam

Een bericht gedeeld door HV KRAS/Volendam (@handbalvolendam) op

Jong BodyResults/Volendam
Jong BodyResults/Volendam wint in het Paasweekend een tweeluik van BFC. De ploeg van trainer Martijn Cappel verliest de het uitduel in de nacompetitie van de Eredivisie met 33-27, maar herstelt zich knap. In sporthal Opperdam wordt het verschil van zes punten goed gemaakt met een 29-22 overwinning.

28 april
De dag van de bekerfinale tussen KRAS/Volendam en OCI-Lions is eindelijk aangebroken. Honderden in het oranje gedoste supporters reizen af naar het Topsportcentrum Almere voor wat een waar handbalspektakel belooft te worden.

Gerrie Eijlers wordt voorafgaand aan de bekerfinale door het NHV verkozen tot keeper van het jaar. Het was een voorbode van iets moois, want in de vrijwel direct daaropvolgende finalewedstrijd toonde de sluitpost zijn klasse.

De Volendammers begonnen sterk aan de clash met Lions. Middels creatief aanvalsspel en een stevige dekking kwam de ploeg al snel op een 4-6 voorsprong. Dit was mede door een aantal goede stops van doelman Gerrie Eijlers. Hierna ging het bij de oranjehemden minder lopen, sloeg Lions terug en verdween de voorsprong: 11-7. Volendam kreeg kort daarna een volgende tik te verwerken toen Geert Hinskens uitviel met een op het oog zware knieblessure. Tot aan de rust bleven het de Limburgers die de lakens uitdeelden en gingen halverwege met 16-11 aan de leiding.

Daar waar Schellekens zijn ploeg meermaals op de been hield verzuimde Volendam aan de overzijde om Lions pijn te doen. De tegenstander uit Limburg profiteerde hiervan en sloeg bij 21-19 een klein gat. Volendam toonde zich echter veerkrachtig en dwong via Jordy Baijens in de absolute slotseconden een verlenging af: 24-24.

Hier sprong Volendam wel goed met de kansen om en kwam, gesteund door ruim driehonderd uitzinnige supporters, in het tweede deel van de verlenging op een 27-29 voorsprong. De beslissing viel in de laatste seconden toen Eijlers bij 30-31 zijn voet achter een strafworp van Serge Heijnen kreeg. Wat volgde was een grote ontlading voor het binnenslepen van de achtste nationale beker.

6 mei
Jill Meijer versterkt komend seizoen de gelederen van Garage Kil/Volendam. De hoekspeelster komt over van OTTO Workforce/VOC Amsterdam. Eerder speelde zij in de Bundesliga voor onder meer TSV Bayer 04 Leverkusen, Rosengarten en SVG Celle. "Ik ken al veel van de meiden die hier spelen en ook de sfeer rond de club is erg goed", vertelt Meijer. "Dat zijn de grootste redenen dat ik voor Volendam heb gekozen. Daarnaast traint de selectie ook met het volledige team en dat is voor mij ook belangrijk.

8 mei
Gerrie Eijlers, Dennis Schellekens, Sander Visser en Jordy Baijens worden opgenomen in de voorselectie van Oranje voor een cruciale EK-kwalificatiereeks in juni.

11 mei
Na de bekerwinst richt KRAS/Volendam weer alle pijlen op de kampioenspoule. Op bezoek bij uitgerekend OCI-Lions heeft de ploeg een overwinning nodig om plaatsing voor de Best of Three om de landstitel weer in eigen hand te krijgen.

De openingsfase is allerminst veelbelovend. De Limburgers komen op een 4-0 voorsprong en weerhouden KRAS/Volendam lange tijd van scoren. Na de twintigste minuut breekt er echter een sterke fase aan voor de bezoekers, die bij een 10-10 ruststand weer volledig terug in de wedstrijd zijn.

Ook na de onderbreking toont KRAS/Volendam zich veerkrachtig door terug te komen van een achterstand. Bij 23-23 weerhoudt Dennis Schellekens de thuisploeg van scoren, waarna KRAS/Volendam via Igor Mrsulja en Jordy Baijens zijn slag slaat en op een 23-25 voorsprog komt. Dit verschil bleef tot het eindsignaal gehandhaafd. Hierdoor heeft KRAS/Volendam een ticket voor de Best of Three binnen handbereik. De daaropvolgende week moet er thuis gewonnen worden van Green Park Aalsmeer om deze in de wacht te slepen.

Garage Kil/Volendam
Het eerste damesteam van KRAS/Volendam plaatst zich voor een tweeluik om promotie naar de Eredivisie. In de laatste wedstrijd van de nacompetitie rekent Garage Kil/Volendam in eigen huis af met Fortissimo: 37-24. Na afloop van de wedstrijd wordt er afscheid genomen van speelsters Priscilla Bergman, Anja Tol, Mandy Kwakman en Deniece Feijen, teammanager Pim Ligthart en keeperstrainer Simon Molenaar.

In de Best of Two om promotie neemt de ploeg het op tegen Eredivisionist Borhave.

Jong BodyResults/Volendam
Voor Jong BodyResults/Volendam wacht de opleidingsploeg van Green Park Aalsmeer als laatste horde in de eindklassering van de Eredivisie. Zij maken onderling uit wie het seizoen op de zevende en achtste plaats afsluiten. In sporthal De Bloemhof slaan de Volendammers de eerste slag door met 28-32 te winnen.

15 mei
Marnix Roos maakt na het seizoen een transfer naar de Duitse Bundesliga. De rechteropbouwer van KRAS/Volendam heeft een overeenstemming bereikt met Füchse Berlin, op dat moment de nummer zes van Duitsland.

Algemeen manager Joost Ooms spreekt lovende woorden over Roos. “We hopen dat Marnix in Duitsland een succesvolle toekomst tegemoet gaat, net als meerdere andere spelers die bij KRAS/Volendam hebben gespeeld. Het verheugt mij dat onze club weer een rol in de ontwikkeling van een speler als Marnix heeft kunnen spelen. En natuurlijk hopen we dat hij over een aantal jaar terugkeert om dan zijn ervaring te delen met de talentvolle Volendamse jeugd.”

16 mei
Marc Kok zwaait na het seizoen af bij KRAS/Volendam. De rechterhoekspeler kan het handballen op professioneel niveau niet meer combineren met een full-time baan. “Ik merk dat het steeds stroever gaat”, verklaart de Volendammer zijn keuze. “Ik werk veertig uur in de week en ben na afloop van iedere dag steeds moe. Dat is natuurlijk verre van ideaal als je daarnaast ook nog acht uur moet trainen. Ik heb met mijn werkgever en de club om tafel gezeten om er iets op te verzinnen. Het nemen van snipperdagen was de enige oplossing, maar dat gaat helaas niet.”

Kok verwacht niet dat zijn eigen weg lang gescheiden zal blijven van KRAS/Volendam. “Ik heb mezelf voorgenomen om eerst even rust te zoeken. Daarna ga ik misschien weer voor een wat lager team spelen. Ik denk wel dat ik het regelmatig handballen vrij snel ga missen.”

17 mei
Garage Kil/Volendam is gepromoveerd naar de Eredivisie. Morrenhof Jansen/Dalfsen trekt zich terug uit de competitie, waardoor de aanstaande Best of Two-wedstrijden tussen Garage Kil/Volendam en Borhave komen te vervallen. Borhave behoudt zijn plaats in de Eredivisie. Voor Garage Kil/Volendam blijkt het winnen van de promotiepoule voldoende voor een stap hogerop. De ploeg neemt het Eredivisie-ticket van Dalfsen over.

De promotie is een historisch moment voor KRAS/Volendam. Voor het eerst in de clubgeschiedenis speelt zowel het heren- als het damesteam op het hoogste landelijke niveau.

18 mei
Jong BodyResults/Volendam legt beslag op de zevende plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Martijn Cappel wint ook in het tweede duel van de beloften van Green Park Aalsmeer. Daar waar de provinciegenoten eerder al met 32-34 werden geklopt, is ook de return in sporthal Opperdam een prooi voor de oranjehemden: 25-21. De Volendammers kunnen terugkijken op een geslaagd debuutseizoen in de Eredivisie.

19 mei
KRAS/Volendam plaatst zich voor de Best of Three om de landstitel. In een oranjegekleurd sporthal Opperdam is de ploeg van trainer Peter Portengen met 24-21 te sterk voor Green Park Aalsmeer en bemachtigt daarmee een ticket voor de eindstrijd van het seizoen.

Beide teams hadden in het begin moeite met het maken van doelpunten. De dekking stond aan weerskanten sterk, waardoor ook doelman Dennis Schellekens (tevens uitgeroepen tot man van de wedstrijd) in staat was uit te blinken. Pas in de slotfase van de eerste helft kon Volendam afstand nemen. Jaap Beemsterboer schoot twintig seconden voor rust de 11-7 op het bord.

Mede dankzij een goal van Schellekens vanaf eigen helft vergrootte KRAS/Volendam die voorsprong naar 15-9. In de slotfase werd het toch nog even spannend. Aalsmeer kwam tien minuten voor tijd terug tot 19-17. Hoewel de Volendammers daarna het gaatje weer vier maakte, knokte Aalsmeer zich terug tot 23-21. Het Volendamse publiek was uitzinnig van vreugde toen de scheidsrechters bij 24-21 floten voor het einde.

Na afloop van het duel werden de vertrekkende Marnix Roos, Jaap Beemsterboer, Geert Hinskens, Léon van Schie, Marc Kok en de afzwaaiende stafleden Portengen en Jerry van Koppenhagen door voorzitter Piet Kes in het zonnetje werd gezet.

21 mei
Floor Smit wordt aangetrokken als volgende versterking voor Garage Kil/Volendam. De multifunctionele handbalster komt over van Eredivisionist Westfriesland/SEW. “KRAS/Volendam is een heel leuke vereniging", verklaart Smit haar keuze. "Het damesteam heeft een duidelijk doel voor ogen en die ambities spreken mij erg aan. De handbalmeiden stralen op de trainingen enorm veel plezier uit. Ook dat is voor mij ontzettend belangrijk.”

23 mei
Gerrie Eijlers wordt geselecteerd voor Oranje. De sluitpost reist hierdoor met de nationale ploeg mee naar EK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Letland. Dennis Schellekens, Sander Visser en Jordy Baijens zaten eerder nog bij de voorselectie, maar zijn op de reservelijst geplaatst.

24 mei
Roos van Leeuwen verruilt meervoudig landskampioen Morrenhof Jansen/Dalfsen voor Garage Kil/Volendam. De linkeropbouwster is daarmee de volgende versterking voor de kersverse Eredivisionist uit Volendam.

"Na zeven jaar bij dezelfde club is het leuk om weer eens een andere weg in te slaan", vertelt Van Leeuwen. "Ik heb voor Volendam gekozen omdat de groepsdynamiek en trainer mij erg aanspreken. Toen ik bij Dalfsen begon heerste er een ontzettende fijne sfeer en deze proefde ik ook bij Volendam toen ik afgelopen dinsdag mocht meetrainen. Ik kwam binnen bij een echt team. Daarnaast spreekt de visie van de club mij erg aan. Ze willen graag het dameshandbal opbouwen en in de Eredivisie op de kaart zetten. Ik hoop hierin mijn steentje te kunnen bijdragen."

25 mei
KRAS/Volendam verliest de eerste ronde van de Best of Three om de landstitel. Op bezoek bij Green Park Aalsmeer trok de ploeg in een bloedstollende derby nipt aan het kortste eind: 24-23.

HV KRAS/Volendam moest het doen zonder de geblesseerde Sander Visser en Geert Hinskens. Marc Kok gaf met een piekfijne lob het startsein voor een intense strijd. De adrenaline haalde vooral bij Gerrie Eijlers het beste in hem naar boven. Aalsmeer faalde tweemaal van zeven meter en dat gaf Volendam de kans het eerste gaatje te slaan. Het zette een 6-3 achterstand om in een 6-9 voorsprong en had daarmee de wedstrijd volledig in handen. Het leidde tot wat overmoedigheid, waardoor de oranjehemden niet uitliepen, maar de marge zagen afnemen met rust: 10-11.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Volendam beet zich stuk op doelman Marco Verbeij en kon vooral Samir Benghanem en Tim Bottinga moeilijk afstoppen. Het kwam aan tot de laatste seconde. Benghanem kegelde Robin Jansen omver en zag voor zijn derde tijdstraf de rode kaart. Eerder al kreeg Marnix Roos rood voor zijn derde tijdstraf. De vrije worp die volgde strandde in de muur.

26 mei
Het naar de Eredivisie gepromoveerde Garage Kil/Volendam wordt gehuldigd in sporthal Opperdam.

29 mei
In aanloop naar de tweede ronde van de Best of Three om de landstitel brengt KRAS/Volendam, in samenwerking met HotShots Producties, een promotievideo uit. Hierin staan alle eerder gewonnen landstitels centraal.

30 mei
Babs van Starrenburg sluit in het nieuwe seizoen aan bij Garage Kil/Volendam. De rechterhoekspeelsters kom over van hoofdklasser SV Zeeburg. “Ik wil mezelf steeds blijven uitdagen om te ontwikkelen", vertelt Van Starrenburg. "Ik ben ervan overtuigd dat ik ontzettend veel kan leren van zowel de dames van Volendam als van trainer Ruud van den Broeck. Ik kijk ontzettend uit naar volgend seizoen en wat het allemaal voor moois gaat brengen.”

2 juni
KRAS/Volendam moet in een bomvolle sporthal Opperdam de landstitel aan Green Park Aalsmeer laten. De tweede ronde van de Best of Three gaat met 23-26 verloren.

Aanvankelijk leek het fanatieke Volendamse publiek de oranjehemden te laten zweven. Mede door twee treffers van Robin Jansen en Marnix Roos leidde KRAS/Volendam binnen tien minuten met 5-2.

Halverwege de eerste helft verloren de Volendammers de grip en had Aalsmeer de handen stevig aan het roer. Met name Samir Benghanem en Tim Bottinga waren bij vlagen niet te houden voor de Volendamse dekking. Belangrijk was de treffer van Jordy Baijens gelijk nadat Aalsmeer met 9-12 de marge naar drie had gegooid. Daarmee hield Volendam de schade met rust (10-12) nog enigszins beperkt.

Aalsmeer behield tot de slotfase een voorsprong van zo’n vijf punten. Terwijl op de achtergrond onder andere de Volendamse tophandbalster Debbie Bont voorbereidingen trof voor een mogelijke huldiging (zij reikte samen met Oranje-teamgenoten Kelly Dulfer en Inger Smits de medailles uit), perste Volendam er nog wat laatste stuiptrekkingen uit. Via Tim Claessens en Igor Mrsulja werd de achterstand verkleind naar 16-19.

Maar telkens liep Volendam tegen hetzelfde manco aan: het onbenut laten van kansen. Zo bouwde Aalsmeer zijn voorsprong weer uit naar 19-25. In de slotminuten werd de marge nog verkleind, maar dichterbij dan 23-26 kwam de thuisploeg niet.

11 juni
Igor Mrsulja en Zarko Curic laten KRAS/Volendam achter zich. Het tweetal gaat op zoek naar de volgende stap in hun carrière.

12 juni
Stefan Schilder heeft de eerste plaats bemachtigd in het Cafetaria Arnold Man of the Match-klassement van Jong BodyResults/Volendam. aa

Na afloop van wedstrijden bepaalde teammanager Jaap Kwakman wie de twee beste spelers aan Volendamse zijde waren. Hiervoor werd er een nummer één en twee gekozen. De Man of the Match kreeg twaalf punten en de runner-up vijf. Deze rangschikking werd wekelijks bijgehouden. Ook kreeg de Man of the Match een dinerbon om te spenderen bij Cafetaria Arnold, gelegen aan de Saturnusstraat 28 in Volendam.

Schilder legde beslag op de eerste plaats en wint met zeventig punten een reischeck met een waarde van maar liefst 250 euro. Mike Zwarthoed wordt tweede met 56 punten en krijgt een reischeck ter waarde van 125 euro.

13 juni
Het eerste herenteam van KRAS/Volendam begint met een flink gewijzigde samenstelling aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

17 juni
Gerrie Eijlers dwingt met Oranje een historische plaatsing voor het Europees Kampioenschap af. In het Topsportcentrum Almere wordt Letland met 25-21 verslagen. Het blijkt voor Oranje genoeg om zich als een van de beste nummers drie van de kwalificatiepoules te plaatsen voor het EK. Voor het nationale team van Nederland is het de eerste keer in de historie dat het deelneemt aan een eindtoernooi.

22 juni
De voorbereiding van Garage Kil/Volendam op het nieuwe seizoen is bekend. De ploeg van trainer Ruud van den Broeck stoomt zich met een reeks oefenwedstrijden, een trainingsstage in Duitsland en deelname aan de Smit Bokkum Cup klaar voor het debuutseizoen in de Eredivisie.

24 juni
Igor Mrsulja en Zarko Curic blikken in een openhartig interview terug op hun tijd bij KRAS/Volendam. Het duo uit Oost-Europa geeft aan hun tijd in Volendam te koesteren en hopen ooit nog terug te keren.