Jack Schuitemaker: vrijwilliger achter de schermen

Jack Schuitemaker: vrijwilliger achter de schermen

woensdag 18 september 2019

HV KRAS/Volendam heeft vele vrijwilligers die op allerlei fronten actief zijn. Soms in de openbaarheid en soms doen ze hun werk in stilte en zijn ze slechts kenbaar voor een kleine groep mensen binnen de vereniging. Een van hen is Jack Schuitemaker.

Jack kwam 47 jaar geleden als jonge jongen bij de club spelen. “De hele buurt en al mijn neefjes en nichtjes gingen op handbal en  eigenlijk was het voor mij vanzelfsprekend dat ik ook naar de HV ging. Al snel vond ik het een leuke vereniging en heb er ook best wel een tijd gehandbald. Het hoogtepunt voor mij was uiteraard dat we landskampioen werden.” Jack speelt nu geen handbal meer omdat hij er minder tijd voor had en ook een dagje ouder begon te worden. 

Nadat Jack was gestopt met handballen, bleef hij wel verbonden aan KRAS/Volendam. Hij werd coach en was ook als zodanig succesvol. Onder zijn leiding als coach zijn hij en zijn team twee keer Nederlands kampioen veldhandbal geworden. De reden dat Jack nog steeds vrijwilliger is, komt vooral omdat hij de club  een warm hart toedraagt en dat de club na zoveel jaar nog steeds groeit. “Het loopt bij de club nog steeds soepel en ik vind het mooi dat wij nu ook met drie teams in de hoogste divisies spelen.” 

Gepuzzel
Al sinds enige tijd verzorgt Jack het vervoer van teams die uit moeten spelen. Dat deed hij eerst jaren samen met Ben Kok, ook een oud-speler van KRAS/Volendam, en nu is hij alleen verantwoordelijk voor een goede inroostering van de handbalbusjes. Hij zorgt er voor dat voor de uitspelende teams op tijd een busje met chauffeur klaar staat voor de Opperdam om de spelers veilig naar en terug van hun wedstrijd  naar Volendam te brengen. Vooral als veel ploegen buiten Volendam moeten spelen is dat nog best een behoorlijke klus. Hoe maak je zo efficiënt mogelijke ritjes en kan je de busjes zo effectief mogelijk benutten? Dat is in een druk weekeinde een gepuzzel. De club heeft zelf een beperkt aantal busjes. Om dan iedereen te kunnen halen en brengen, moet soms buiten de club vervoer worden geregeld. Meestal is Jack  zo inventief dat het hem lukt om leenbusjes te 'versieren'.

En soms krijgt hij ook te maken met akkefietjes tijdens het weekeinde. De bus staat bijvoorbeeld niet op de plaats waar die zou moeten zijn, er valt een bus uit met panne, een bus komt niet op tijd terug want die staat in een file. Zo zijn er nog veel meer dingen om te bedenken. Het is Jack Schuitemaker die het moet oplossen en dat ook doet als het maar even kan. Het spreekt voor zich dat een kracht als Jack voor de vereniging schier onmisbaar is. Een stille, onopvallende medewerker, die ieder weekeinde het vervoer in goede banen leidt zonder dat iemand zich hierover druk hoeft te maken.