Keeperstrainer Martijn Cappel: ‘Wij geven doelmannen de aandacht die zij verdienen’

Keeperstrainer Martijn Cappel: ‘Wij geven doelmannen de aandacht die zij verdienen’

maandag 28 november 2016

Hij won ontelbaar veel prijzen als doelman van HV KRAS/Volendam. Maar sinds dit seizoen zet Martijn Cappel zich, samen met Simon Molenaar, Coen Tol en Tim Jonk, in om nieuwe topkeepers op te leiden. De oud-international vertelt over zijn rol als keeperstrainer bij ‘zijn’ KRAS/Volendam.

Je hebt een geweldige handbalcarrière achter de rug met veel gewonnen prijzen. Wat is jouw mooiste herinnering aan die tijd?
“Dat is wel meteen een moeilijke vraag om mee te beginnen. Aan elk moment zit weer een ander verhaal vast dat het zo bijzonder maakt. Maar als ik moet kiezen zeg ik het eerste landskampioenschap. Dit door alle emoties die loskwamen en het feit dat alles nieuw was. Ook het eerste kampioenschap onder Martin Vlijm was mooi. Na twee mindere jaren wonnen we alles wat er te winnen viel! Daarnaast kan ik zoveel mooie momenten te bedenken, met minstens net zoveel mooie mensen die daarbij horen.”

Hoe ben je als keeperstrainer bij HV KRAS/Volendam terecht gekomen?
“Vorig seizoen ben ik bij VOC een keer in de week keeperstraining gaan geven op verzoek van Ruud van den Broeck (momenteel trainer van de Cafetaria Arnold Dames 1, red.). Halverwege het seizoen werd dat bij komst van Bert Bouwer opgeschroefd naar twee trainingen en een wedstrijd. KRAS/Volendam vroeg mij vervolgens om dat dit jaar bij Volendam te komen doen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken!”

Welke teams train je?
Bij KRAS/Volendam train ik de Heren 1, Jong Volendam en de Jongens A. Bij VOC is dat de Dames 1 en 2 en de Dames A.

Met welke personen werk je samen om de keeperstraining bij KRAS/Volendam te verzorgen?
Het is niet zo dat de personen onder mijn hoede vallen. Het is meer zo dat we met een aantal trainers bezig zijn om keepers binnen de club de aandacht te geven die zij verdienen. Naast de leukste plek in het veld is de doelman ook nog eens de belangrijkste bij handbal. We zijn nu met vier trainers om alle keepers te trainen, namelijk Simon Molenaar, Coen Tol, Tim Jonk en ikzelf. Helaas zijn Bob Brouwenstein en Paul Hemmes gestopt, want anders hadden we al veel meer keepers kunnen geven wat ze verdienen.

Heb je een bepaald traject wat keepers doorlopen van jongs af aan als ze door jouw worden getraind?
Het traject is nog niet zo duidelijk geformuleerd, maar dat is wel iets waar we met deze trainers invulling aan willen geven. Een traject dat het enthousiasme voor keepen stimuleert en steeds gerichter toewerkt naar het eindresultaat: keeper van worden van de herenselectie van HV KRAS/Volendam.

Op 24 december geven topkeepers en keeperstrainers van KRAS/Volendam en VOC een gave keepersclinic voor de A-, B- en C-jeugd. Hier worden je van 11.00 tot 13.00 uur de kneepjes van het vak door professionals bijgebracht. Zowel jongens al meiden kunnen zich aanmelden voor de clinic, die gehouden wordt in sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord. Dit kan door een mail te sturen naar keepersclinicvoc@gmail.com. De kosten bedragen € 17,50.

Door Olof Gerritsen