Kim Schilder: ‘KRAS/Volendam is meer dan alleen sport’

Kim Schilder: ‘KRAS/Volendam is meer dan alleen sport’

dinsdag 28 februari 2017

Vrijwilligersmakelaar Kim Schilder ziet in succesverhaal Joël Klouwer een ideaal voorbeeld van samenwerking tussen formele en informele dienstverlening

Ze is vrijwilligersmakelaar voor de gemeente Edam-Volendam en volgt de studie Maatschappelijk werk en dienstverlening aan de HVA. Kim Schilder staat letterlijk en figuurlijk midden in de Volendamse maatschappij. Voor haar minor ‘Outreachend Innoveren’ stuitte zij op het mooie verhaal van Herman Klouwer en zijn zoon Joël. Het gezin vond veel steun bij HV KRAS/Volendam en is door de sport naar elkaar toegegroeid. Het inspireerde haar om onderzoek te doen naar de samenwerking tussen (in)formele zorgverleners en burgers. Kim vertelt waarom zij zich zo getrokken voelde door het verhaal en wat een sportclub zou kunnen betekenen om maatschappelijke uitdagingen op te lossen.

Kim, tijdens je onderzoek stuitte je op het verhaal van Joël Klouwer en wat de handbalvereniging voor hem heeft kunnen betekenen. Wat trok jou in dit verhaal en waarom vind je het zo bijzonder?
Vanuit de minor ‘Outreachend Innoveren’ en over het algemeen in de opleiding tot maatschappelijk werker wordt er veel stilgestaan bij het betrekken van het netwerk bij het hulpverleningsproces. Met netwerk bedoel ik dan naast familie, vrienden, kennissen ook formele zorgverleners (dit wil zeggen betaalde professionals) en informele zorgverleners, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, de kerk en sportverenigingen.

Nog voor het onderzoek, dat ik samen met een klasgenoot uitvoerde voor de minor, stuitte ik op het verhaal van Joël. Dit inspireerde mij om het onderzoek te richten op het thema: ‘Optimale samenwerking tussen formele zorgverleners, informele zorgverleners en burgers’. Vooral omdat vanuit het maatschappelijk werk, de informele zorg zoals de sportvereniging soms vergeten wordt als onderdeel van het netwerk. Dit verhaal van Joel is daadwerkelijk een succesverhaal en laat zien wat een sportvereniging zou kunnen betekenen voor een gezin.

Hoe kijk jij aan tegen de functie van HV KRAS/Volendam als informele zorgverlener?
Ik kom zelf uit Volendam dus ik ken het hechte verenigingsleven ook wel, maar buiten Volendam is dat echt niet vanzelfsprekend. Bij KRAS/Volendam merk ik de betrokkenheid en steun vanuit de vereniging bij de gezinnen die er over de vloer komen. Er is zelfs een Gewenst Gedrag Commissie opgericht om te bespreken hoe zij om kunnen gaan met dit soort situaties.

Bijna ieder gezin maakt weleens moeilijke perioden mee. Informele zorgverleners zoals een verenging of vrijwilligers zien een gezin vaak meer dan de formele zorgverleners. Ook zijn zij langer betrokken. Ik vind dat de KRAS/Volendam een goed voorbeeld is van een vereniging waarbij het om meer gaat dan alleen de sport.

Waar zie jij nog kansen voor de club?
Door mijn enthousiasme over de club vind ik het lastig om aan kansen te denken. Ik vind KRAS/Volendam op dit gebied al zo op vooruit lopen ten opzichte van andere verenigingen. De visie van de club is echt gericht op een samenleving waarin we elkaar helpen en ondersteunen. Om dit te bereiken is samenwerking nodig met zowel formele zorg als andere informele zorg- en dienstverleners.

Hoe is het gesteld met de informele dienstverlening in de gemeente Edam-Volendam?
Juist in deze gemeente is er veel informele zorg aanwezig. Denk aan het aantal verenigingen en vrijwilligers in deze gemeente. Ook wordt er veel mantelzorg verricht.  

Hoe zou in jouw ogen sport bij kunnen dragen aan het 'oplossen' van maatschappelijke uitdagingen, zoals dat het geval was met het verhaal van Joël Klouwer.
Niet alleen sport, maar ook andere informele zorg- en dienstverleners kunnen bijdragen aan maatschappelijke verbeteringen. Het zelfvertrouwen dat Joel heeft ontwikkeld door de club en de band die hij heeft gekregen met zijn team en trainers gun je ieder mens. Het hechte familiegevoel dat zo’n club meebrengt kan iemand doen vergeten dat hij of zij geen hechte familie (meer) heeft. En sport of een andere hobby zijn een goede afleiding voor iemand die thuis problemen heeft. Iemand doet zo toch mee aan de samenleving.

Vanuit een vereniging zal het niet altijd mogelijk zijn om iemand die het financieel zwaar heeft te ondersteunen met trainingspakken of jassen. Maar iemand bijvoorbeeld als vrijwilliger aan de slag laten gaan zodat iemand toch mee kan sporten, al heeft die op dat moment geen geld om een lidmaatschap te betalen, is een simpel voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid.

Word lid van de Gewenst Gedrag Commissie
Wil jij ook maatschappelijk je steentje bijdragen? Meld je dan aan als vrijwilliger van de Gewenst Gedrag Commissie. De commissie zorgt voor de naleving van het beleid rond gewenst gedrag bij HV KRAS/Volendam en handelt wanneer ongewenst gedrag zich voordoet. Neem hiervoor contact op met Joke Zwarthoed via 06-21924182. Met jouw hulp maak je de sportomgeving van de leden nóg veiliger.