Tim Claessens ervaart als scheidsrechter andere kant van handbal

maandag 08 oktober 2018

Naast het duo Roos van Beek en Kaneesha Bosch zijn er binnen HV KRAS/Volendam nog meer scheidsrechters die wij graag in het zonnetje willen zetten tijdens de Week van de Scheidsrechter. Ditmaal is het de beurt aan Tim Claessens. De Limburger, spelend in het eerste herenteam van KRAS/Volendam, begon met fluiten om het spel eens van een andere kant te zien tijdens een handbalwedstrijd.

Claessens richt zich op het fluiten van D-, en C-Jeugd en merkt dat de jonge handballers erg tegen hem opkijken. "Ze vinden het geweldig wanneer er spelers van Heren 1 hun wedstrijd leiden. Voordat we beginnen komen ze altijd naar me toe met veel vragen en willen ze weten hoe de wedstrijden van Heren 1 zijn gegaan. Die korte gesprekjes worden erg gewaardeerd door de kinderen, maar ook door de ouders. Ik denk dat het komt doordat ze mij zo op een andere manier zien dan tijdens de wedstrijden die ik zelf speel."

Claessens is bezig met een scheidsrechtersopleiding bij het Nederlands Handbalverbond. Deze cursus duurt zes dagen en met zijn drukke programma bij KRAS/Volendam en zijn werk zijn dit er meer dan genoeg. De handballer krijgt door deze cursus steeds meer begrip voor de officials op het hoogste niveau. "Ik ben al een tijdje jeugdscheidsrechter en daardoor merk ik nu zelf ook hoe vervelend het is als iedereen steeds commentaart levert. Een vader die even snel wat van de tribune schreeuwt of een coach die maar blijft roepen. Je krijgt alles mee, maar ik probeer het gewoon te negeren en lekker mijn ding te doen.” Het fluiten op een hoog niveau wordt nog even uitgesteld. "De focus ligt voor nu op mijn eigen handbalcarrière."