Anja Tol maakt opnieuw rentree bij Volendamse dames

Anja Tol maakt opnieuw rentree bij Volendamse dames

donderdag 22 december 2022

Artikel uit de NIVO

‘Het kriebelde weer…’

Het bloed kroop toch weer waar het niet gaan kan. Sinds een aantal wedstrijden staat er weer een oude bekende op de rechterhoek bij de handbaldames van Garage Kil/Volendam: Anja Tol. De 34-jarige meldde zich aanvankelijk aan om mee te trainen, maar werd verleid tot een rentree. Onder de voorwaarde dat ‘mama Anja’ alleen de thuiswedstrijden en uitduels in de buurt speelt. ,,Ik speel met plezier, maar als zoals vanavond drie van de drie pogingen mis…”, zei de routinier zaterdag na de met 31-28 gewonnen wedstrijd van Kwiek, waardoor Volendam naar de vierde plaats in de eredivisie klom. 

In 2019 dacht Tol ook aan stoppen, maar toen promoveerden de Volendamse dames naar de eredivisie en plakte zij er nog een seizoen aan vast. Naderhand beviel zij van een zoon, maar liet het handbal haar niet los. Onlangs trad zij toe tot de topsportcommissie, met Jenny Hoogland en Ageeth Bond. ,,Vanuit die positie merkte ik dat de spoeling dun was bij het eerste. Na mijn bevalling ging ik op dieet, trainde voor mezelf en was erg fit. Ik stuurde speelster Alyssa Alings een berichtje, dat ik best in wilde springen tijdens de training als er een speelster nodig was. Regelmatig moest een keepster in de dekking staan om zes tegen zes te kunnen spelen tijdens het trainen. Vervolgens kwam de vraag of ik ook bij de wedstrijden wilde zijn. Ik gaf aan dat ik maar één keer per week zou gaan trainen, maar de nieuwe coach (Zsigmond Makay, red.) vond dat geen probleem.” ,,Het kriebelde al wel een tijdje, als ik de meiden zag spelen tijdens een wedstrijd of op de livestream. En er is voor mij toch geen sport hetzelfde als handbal, qua adrenaline en voldoening.” Of de eerste wedstrijden tegemoet kwam aan haar verwachtingen? ,,Nou, ik ben redelijk kritisch op mezelf, dus ik had in de eerste wedstrijd meteen verwacht dat ik weer de oude was, als ik samen aan die kant met Alyssa zou spelen. Dat viel tegen. Als ik ballen mis, dan kan ik voor de rest goed spelen maar ben ik toch gefrustreerd. Uiteindelijk – eerst even een nachtje er niet van kunnen slapen – kon ik het wel relativeren. In de tweede wedstrijd ging het wel goed en tegen VZV kon ik belangrijk zijn met doelpunten. Vanavond meer in de dekking.” ,,Op deze manier is het ook leuk voor mij. Ik ga, nu ik een gezinnetje heb, niet meer volle bak, dan gaat de lol er af, dan zit ik er weer aan vast. Ik heb genoeg ervaring om te weten wat er nodig is. Als we tegen een van de topclubs spelen, kan ik wel een training extra pakken voorafgaand.” Bij terugkeer was het anders, dan toen ze stopte twee jaar geleden. ,,Sowieso was ik toen zelf erg toegewijd en ik wilde van alles bereiken. Nu gaat het om het plezier en staat er geen druk op. Ik doe dit voor de meiden, wil hen verder helpen. Ik vind het erg leuk dat de jonge meiden het goed oppakken en ik zie en voel plezier tijdens de trainingen met deze trainer. De meiden lachen met elkaar, er zijn geen groepjes onderling en geen negativiteit. Dat is wel even anders geweest.”

Tegen Kwiek kwam Tol in aanvallend opzicht weinig in het spel voor. ,,De andere hoekspeelster werd wel veel in het spel betrokken”, doelde de Volendamse op Nyah Metz, die met tien goals niet af te stoppen was. Bij rust leidde de thuisclub in De Opperdam met 20-10, keepster Ellen Overman had toen al verscheidene stops gemaakt. In de tweede helft tapte Kwiek uit een ander vaatje en bracht gaandeweg de spanning in de wedstrijd terug. De voordelige marge betrof zelfs maar twee doelpunten (28-26), totdat Marilyn Tol een penalty benutte en Jaimy Mens een doeltreffend schot nam. ,,We bleven hard werken, vooral in de dekking. Ik heb geen moment gedacht dat we het helemaal weg zouden geven”, zei Anja Tol na afloop. Het was dubbel feest bij de Volendamse vrouwen. Toen de wedstrijd enkele minuten gaande was, werd op de reservebank duidelijk dat de daar zittende teambegeleidster Margriet Daman oma was geworden en daarmee één van de ontbrekende Volendamse speelsters – Sabrina van der Mast – moeder. Garage Kil/Volendam: Ellen Overman, Nicole Rep, Tessa Oele; Anja Tol, Bibi Bakker, Mabel Panhuis, Anne de Groot, Jaimy Mens, Nyah Metz, Alyssa Alings, Marilyn Tol, Sharon Plat, Monica Pol, Lisa Lautenschutz.

Tekst: Eddy Veerman

Foto: clubfotograaf John Loch