HV KRAS/Volendam is geraakt door een ransomwareaanval

HV KRAS/Volendam is geraakt door een ransomwareaanval

donderdag 21 december 2023

HV KRAS/Volendam is geraakt door een ransomwareaanval waarbij het mogelijk is dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt.


Wat is een ransomwareaanval?

Een ransomwareaanval is wanneer kwaadwillende software op een computer wordt geïnstalleerd en bestanden versleutelt, waardoor er geen toegang meer is tot die bestanden. De aanvallers eisen dan losgeld in ruil voor het herstellen van de bestanden en het systeem. Ook kan een aanvaller overgaan tot publicatie van gevoelige data.

Wat is er gebeurd?

Er is een aanval geweest waarbij er hackers binnen de online omgeving van de handbalvereniging zijn geweest. Daarbij lijkt het er op dat ze bestanden hebben gekopieerd en versleuteld. De bestanden die daarbij zijn geraakt bevatten persoonsgegevens.

Wat doen wij?

Samen met externe experts zijn we bezig om te onderzoeken of er daadwerkelijk persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Op dit moment schatten we in dat die kans groot is dat dat gebeurd is. Er zijn geen wachtwoorden van systemen bij betrokken. Er is een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook worden alle wachtwoorden gereset van de e-mailaccounts eindigend op @handbalvolendam.nl. Wanneer we dit achter ons hebben gaan we in de toekomst ook kijken hoe we onze omgeving nog beter kunnen beveiligen.

Wat kun jij doen?

Wees extra alert op phishing e-mail en scam. Een bekend voorbeeld van scam is dat je een e-mail ontvangt met een verzoek van een bekende, bijvoorbeeld je trainer of de voorzitter, om Apple gift cards te kopen en de codes door te geven. Doe dit niet. Let vooral op de afzender van verdachte e-mails en bij de minst of geringste twijfel, bel de persoon van wie de e-mail af lijkt te komen. Reageer niet op de e-mail vóór je zeker weet dat de mail ook daadwerkelijk van de echte afzender komt.

Heb je vragen?

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met Johan Beemsterboer via j.beemsterboer@handbalvolendam.nl.