Speedhandbal

Speedhandbal is een variant van traditioneel teamhandbal, ontworpen om sneller en dynamischer spel aan te bieden voor jeugdige handballers.

In 2019 werd deze handbalvorm ontwikkeld onder leiding van een kernteam van jeugdtrainers van HV KRAS/Volendam. Sindsdien is speedhandbal doorontwikkeld tot een aantrekkelijke vorm waarin kinderen veel balcontact hebben, de keeper actief meedoet, ruimtes voor en achter de kinderen beter worden benut, en de trainer veel mogelijkheden heeft om doelgerichte instructies te geven. Door de vereniging werd deze moderne sportvorm geïntroduceerd en verder ontwikkeld.

Claus Veerman van HV KRAS/Volendam zegt: "We merken dat het spelplezier vele malen groter is wanneer kinderen vaker de bal aanraken. Het klinkt heel simpel, maar het is cruciaal voor hun ontwikkeling."

Speedhandbal vervangt Veldhandbal:

In plaats van de traditionele veldcompetitie, die eind augustus start, koos de Technische Commissie van HV KRAS/Volendam er in 2019 voor om met de jeugdteams speedhandbaltoernooien te spelen vanaf augustus tot de start van de zaalcompetitie. Dit is een enorm succes gebleken voor de ontwikkeling van kinderen.

Daarom organiseert HV KRAS/Volendam, onder leiding van de Onderbouw Commissie, eigen speedhandbaltoernooien.

Joan Scherpenzeel, hoofd Onderbouw van HV KRAS/Volendam, vertelt: "Het is prachtig om te zien hoe enthousiast kinderen zijn tijdens onze eigen speedhandbaltoernooien. We hebben vaak meer dan 80 kinderen per toernooi aanwezig en natuurlijk zijn de toernooien toegankelijk voor nieuwe leden."

Heb je vragen over deelname aan speedhandbaltoernooien of wil je inzicht in onze speedhandbaltoernooikalender? Neem dan contact op met Joan Scherpenzeel op: 06-36071997 of via j.scherpenzeel@handbalvolendam.nl.


Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en regels van speedhandbal:

Teamgrootte:

In tegenstelling tot traditioneel handbal, dat wordt gespeeld met zeven spelers per team (inclusief de doelverdediger), heeft speedhandbal vaak minder spelers, zoals drie of vier per team. Dit zorgt voor snellere overgangen en meer continue actie, waardoor kinderen vaker de bal hebben. In Volendam spelen we over het algemeen met drie spelers en een vliegende keeper.

Speelveld:

Het veld is meestal kleiner dan een standaard handbalveld. Deze compacte afmeting zorgt ervoor dat spelers altijd dicht bij de actie zijn, wat de snelheid van het spel verder verhoogt.

Duur:

Wedstrijden zijn korter dan traditionele handbalwedstrijden, met kortere helften of continue speeltijd zonder uitgebreide onderbrekingen. Dit zorgt voor een hoge intensiteit en zorgt ervoor dat spelers altijd betrokken zijn.

Regels:

Terwijl de basisregels van handbal van toepassing zijn, worden bepaalde aanpassingen gedaan om snelheid te bevorderen. Bijvoorbeeld, het spel kan hervat worden zonder uitgooien na een doelpunt, waardoor het spel onmiddellijk doorgaat. Er is ook geen middenuit.

Scoren:

Doelpunten worden vaak sneller en vaker gescoord vanwege het kleinere speelveld en de kleinere teamgrootte, wat het spel spannender maakt voor toeschouwers en de succesbeleving van de kinderen vergroot.

Speedhandbal legt de nadruk op behendigheid, snelle besluitvorming en constante beweging, wat het een opwindende variant van traditioneel handbal maakt. Het wordt vaak gebruikt in trainingen om de vaardigheden en fitheid van spelers te verbeteren of als een recreatieve activiteit om meer deelnemers bij de sport te betrekken. We stimuleren de één-tegen-één-beweging en doelgerichtheid.


NHV neemt SPEEDHANDBAL op in technisch beleid

In 2023 nam het NHV een mooie stap en nam contact op met HV KRAS/Volendam om meer informatie op te vragen naar de methodiek van onze club. Sindsdien is het speedhandbal opgenomen als onderdeel van het technisch beleid van het NHV. In 2024 is het zelfs opgenomen als een van de vaste vormen voor Schoolhandbal toernooien. Een mooi compliment.