Martijn Cappel: Passie voor Jeugdontwikkeling en Handbal bij HV KRAS/Volendam

Martijn Cappel: Passie voor Jeugdontwikkeling en Handbal bij HV KRAS/Volendam

woensdag 18 september 2024

Welkom bij onze nieuwe periodieke rubriek! We presenteren je interviews met belangrijke leden van de HV KRAS/Volendam gemeenschap. Deze keer beginnen we met Martijn Cappel, onze jeugdcoördinator en lid sinds 2004. Ontdek zijn verhaal, doelen en passie voor handbal. Blijf op de hoogte voor meer inspirerende verhalen over de mensen die onze club bijzonder maken. Veel leesplezier!


Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij HV KRAS/Volendam terecht bent gekomen?

Ik ben inmiddels 44 jaar en woon in Hoofddorp. In 2004 ben ik bij Volendam gekomen als keeper, waar ik 11 prachtige jaren heb meegemaakt met Heren 1. Op mijn 35e besloot ik te stoppen als speler en ben ik direct aan de slag gegaan als keeperstrainer bij VOC Dames 1 en Volendam Heren 1. Daarna heb ik ook Jongens A en Heren 2 getraind en gecoacht. Twee jaar geleden nam ik de rol van jeugdcoördinator op me.

Wat houdt je rol als jeugdcoördinator precies in?

Als jeugdcoördinator ligt mijn focus op het vernieuwen van onze jeugdopleiding, met als doel om meer eigen talent door te laten stromen naar zowel Heren 1 als Dames 1. Volendam biedt zoveel mogelijkheden voor wie ambitie heeft, en dat proberen we ook bij de jeugd te stimuleren. Gezellig handballen kan natuurlijk altijd, maar als je echt voor de top wilt gaan, helpen wij je om het maximale uit jezelf te halen. We hebben daarvoor fantastische faciliteiten en begeleiding.

Wat zijn de belangrijkste doelen voor dit seizoen?

Mijn doel voor dit seizoen is om de nieuwe onderdelen van het programma, zoals de samenwerking met Don Bosco en de nieuwe opzet van de positietrainingen, zo snel en soepel mogelijk te laten functioneren. Het vraagt altijd even tijd om alles goed in te laten lopen, omdat dingen vaak anders uitpakken dan je denkt. Ook ben ik trots dat onze eerste jongens nu op Papendal trainen en dat we stappen maken in de doorstroom van onze meiden naar de Jeugddivisie.

Wat vind je het mooiste aan je werk bij Volendam?

Het mooiste aan mijn vrijwilligerswerk bij Volendam is dat ik dit samen met zoveel bevlogen mensen mag doen, waarvan sommigen goede vrienden zijn geworden. Het kost veel tijd, maar jonge mensen helpen hun dromen waar te maken is een van de mooiste dingen die er is. Ik ben me altijd bewust van het feit dat ook ik afhankelijk was van vrijwilligers die hun tijd en energie in mij staken.

Heb je mooie herinneringen aan je eigen handbalcarrière die je zou willen delen?

Zeker! Mijn hoop is dat veel van onze spelers en speelsters net zulke mooie, of zelfs nog mooiere, herinneringen aan hun handbaltijd overhouden als ik. Ik denk vaak terug aan de Europacup-tripjes, de weken weg met het Nederlands team, de kampioenschappen – en dat alles samen met vrienden in je team. Als ik daaraan terugdenk, verschijnt er altijd een glimlach op mijn gezicht.

Is er nog iets wat je graag wilt delen met de vrijwilligers en de handballiefhebbers van de club?

Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om mijn oprechte dank uit te spreken naar alle vrijwilligers: trainers, coaches, begeleiders, spelers die helpen, ouders, bestuursleden, sponsors en andere handballiefhebbers. Dankzij jullie inzet wordt er een onvergetelijke tijd gecreëerd voor onze jeugdleden. Jullie bijdragen maken de jeugdperiode voor veel spelers en speelsters bijzonder, ongeacht of ze de absolute top bereiken of niet. Jullie maken echt een verschil, en daarvoor wil ik jullie enorm bedanken!


Vind jij ook dat de vrijwilligers van onze vereniging extra aandacht verdienen op onze website? Deel je tip met de redactie via: j.baijens@handbalvolendam.nl.