Winst in Eupen meer dan een goede generale voor Volendam

donderdag 24 oktober 2024

Met een solide 30-36 overwinning in en tegen Eupen konden de Volendamse handballers spreken van een solide generale voor het tweede Europa Cupduel van zaterdag tegen het Oostenrijkse Krems. “Misschien dat we ook over de drempel van het 'uitsyndroom' zijn,” mijmerde trainer Geert Hinskens.

Veelbelovende start en mentale barrière doorbroken

“Het was een sterke overwinning. We speelden vrij stabiel en hebben eigenlijk de hele wedstrijd de leiding gehad,” zei een tevreden Hinskens in het Noordhollands Dagblad. “Veel Nederlandse ploegen laten hier punten liggen. Als je echter de Final Four wilt bereiken, moet je dit soort wedstrijden simpelweg winnen.”

Daarnaast lijkt Volendam een belangrijke mentale horde te hebben genomen, aldus Hinskens in hetzelfde artikel. “We hadden jarenlang last van wat ik een uit-syndroom noem. Maar met deze overwinning lijkt het erop dat we die drempel eindelijk hebben overwonnen.”

Eerste helft: snelle goals en voorsprong

De wedstrijd begon met een snelle voorsprong voor Eupen, 2-0 in de tweede minuut, maar Volendam kwam snel terug. Sjors scoorde 2-1 en Jordy maakte gelijk in de derde minuut (2-2). Volendam zette door en nam de leiding met een break van Jordy naar 2-3. Na een gele kaart voor Jordy was het Niels die Volendam opnieuw op voorsprong zette (3-4) in de vierde minuut. Ondanks een gelijkmakend doelpunt van Eupen (4-4), bracht Tim Volendam weer voor met 5-4. Jordy kreeg twee minuten straf, maar Niels maakte er 5-6 van, gevolgd door een gelijkmaker van Eupen (6-6). Sjors en Niels hielden de voorsprong vast (6-7 en 7-8).

In de dertiende minuut zette Oskar Volendam weer op voorsprong met 8-9, waarna Sjors en Jordy doorbraken tot 8-11. Eupen nam een time-out, maar Volendam bleef scoren met Robin en een leeg doelpunt van Niels (8-13 en 8-14). Eupen kwam terug tot 9-14 en 10-14, maar Niels en Robin scoorden verder voor Volendam (10-15, 11-16). Tegen het einde van de eerste helft scoorde Jeroen en werd Jordy nog twee minuten uitgesloten. Bij rust stond het 16-19.

Tweede helft: vasthouden van de voorsprong

Na rust zette Oskar snel Volendam verder op voorsprong met twee goals (16-20 en 17-21), gevolgd door een goal van Stefan (18-22). Eupen probeerde terug te komen tot 22-23, maar Volendam hield stand met treffers van Nassim en Sjors (22-25). Hoewel Eupen tot 24-25 kwam, waren het opnieuw Oskar en Nassim die het verschil vergrootten (24-27 en 24-28). In de dertiende minuut kreeg Eupen nog een tijdstraf en Robin scoorde vanaf de strafworp lijn (25-30). Na een rode kaart voor Jort, scoorde Oskar opnieuw en Volendam breidde de voorsprong verder uit tot 25-32 met een penalty van Robin.

Sterke afronding en beslissende reddingen

Craig maakte een paar cruciale reddingen en met nog tien minuten te spelen, scoorde Volendam via Tim en Robin verder tot 27-34. Ondanks enkele tegendoelpunten hield Volendam stand en Stefan scoorde de laatste treffer voor Volendam (28-36). Eupen kwam in de slotminuten nog terug tot 30-36, maar Craig’s reddingen zorgden ervoor dat de overwinning nooit echt in gevaar kwam.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de werking rondom Heren 1? Neem dan contact op met topsportcommissie hoofd heren handbal,Marco Woltersom.

Lees eventueel ook een wedstrijdverslag in: het Noordhollands DagbladHandbalinside of Handbalstartpunt.

Fotografie: John Loch Fotografie Klik op de onderstaande foto's voor meer beelden.