Loodzware trainingsstage in Porto

dinsdag 20 augustus 2019

KRAS/Volendam vertrok donderdag in alle vroegte naar luchthaven Schiphol om af te reizen naar het trainingskamp in Portugal. Hier speelde de ploeg vijf oefenwedstrijden tegen Portugese tegenstanders op het hoogste niveau.

Voor de ploeg van trainer Hans van Dijk was het de belangrijkste doelstelling om wedstrijdritme en fitheid op te doen. De ploeg werkte in Porto dan ook veel trainingen af en in wedstrijden kreeg iedere meegereisde handballer zijn deel van de speelminuten.

Gelijkwaardig aan Portugezen
Op donderdagavond stond ook direct het eerste oefenduel op het programma. In het Pavilhão Adelino Dias Costa was AA Avanca, uitkomend op het tweede niveau van Portugal, de tegenstander. KRAS/Volendam had een lange reis achter de rug en dat was in de openingsfase ook te zien op het veld. Avanca kon in de omschakeling regelmatig scoren en ging aan de leiding. De Volendammers herpakten zich hierna, maar miste te veel kansen om de achterstand voor de onderbreking ongedaan te maken: 12-6. In de tweede helft creëerden de oranjehemden veel kansen, maar was de afronding niet klinisch genoeg. Ondanks dat er nog veel strijd werd geleverd ging het duel met 27-17 verloren.

De tweede dag stond de selectie van KRAS/Volendam vroeg op voor een gezamenlijk ontbijt. Om 10 uur werkten de mannen al hun eerste training af, waarna zij om 13:30 uur opnieuw de zaal betraden. Om 19:00 wachtte FC Gaia als tegenstander in het volgende oefenduel.

Tegen FC Gaia kwam Volendam in de openingsfase goed mee. Bij 5-5 hielden ze de stand nog gelijk, maar daarna liep Gaia wat weg naar 11-6 en daarna 17-9. Gaia stond verdedigend sterk en de ploegen gingen met 23-14 de rust in. Na de onderbreking waren de ploegen redelijk gelijk aan elkaar.  KRAS/Volendam wist nog enigszins terug te komen tot 30-24, maar Gaia zou de wedstrijd uiteindelijk winnen met 37-30.

Efficiënt tegen FC Porto
Op zaterdag stond het oefenduel tegen FC Porto B op de planning. KRAS/Volendam begon sterk aan de wedstrijd, maar zag de Portugese tegenstander goed meekomen tot 6-6. Hierna kregen de Volendammers het op de heupen en werd er een gat geslagen tot een ruststand van liefst 19-6. Dit kwam mede door een sterke Volendamse dekking en efficiënte afronding. Na de onderbreking werd het 21-6 en scoorde ook Porto na lange tijd weer een doelpunt: 21-7. KRAS/Volendam won uiteindelijk met 38-19.

Later die avond namen de oranjehemden het op tegen Boavista in een enerverende wedstrijd. De ploegen gingen gelijk op en op het scorebord was het lange tijd stuivertje wisselen. De ruststand van 15-14 was tekenend voor de verhoudingen op het veld. In de tweede helft sloeg Boavista bij 22-20 een klein gaatje, maar KRAS/Volendam gaf zich niet gewonnen. Met een stand van 29-28 kon het duel nog alle kanten op, maar door wat gemiste kansen in de slotfase kwam Boavista als winnaar uit de strijd: 31-29.

Laatste duel
De laatste wedstrijd van de trainingsstage werd afgewerkt tegen Club Balonmano Nava. De Portugezen gingen al snel aan de leiding en kwamen tot een 8-2 voorsprong. KRAS/Volendam ging de rust in met een 18-11 achterstand. Hier bleef het wedstrijdverloop hetzelfde. KRAS/Volendam liep hier en daar wat punten in maar kon niet dichterbij komen dan de eindstand van 33-24.

De trainingsstage leende zich voor Van Dijk als een ideale gelegenheid om zijn ploeg beter te leren kennen. Op 25 augustus speelt de ploeg al het eerste serieuze duel van het nieuwe seizoen. In sporthal The Dome in Houten is rivaal Green Park Aalsmeer de tegenstander in de strijd om de Supercup.