'Wil bij de club betrokken blijven'

woensdag 04 december 2019

Mike Peerdeman kwam op zijn tiende jaar binnen bij HV KRAS/Volendam en richtte zich op tot een veelbelovende speler. Een slepende knieblessure lijkt echter een onverhoopt vroeg einde aan zijn handbalcarrière te maken. In gesprek met KRAS/Volendam gaat Peerdeman in op zijn kwetsuur en nieuwe rol als vrijwilliger bij de club.

Linkshander
De Volendammer sprong al op jonge leeftijd in het oog bij de jeugdtrainers van KRAS/Volendam. Niet alleen bleek hij over veel talent te beschikken, maar ook was hij een linkshander. Iets wat in de handbalsport bijzonder is. Als speler van de A-jeugd behaalde hij met zijn team in 2014 het kampioenschap van de jeugddivisie. Ook werd hij in die periode uitgenodigd om mee te spelen met Oranje U17. Niets leek een mooie en succesvolle carrière in de weg te staan. Hij was fit en bleef ook toen hij ouder werd een veelbelovende speler.

Gescheurde kruisband
Totdat hij in februari 2018 voor de eerste keer zijn kruisband scheurde. “Pas na negen maanden mocht ik langzaam weer beginnen mee te lopen, voorzichtig te trainen en draaibewegingen maken. Een maand kon ik weer meedoen met wedstrijden.” De problemen leken voorbij. Met het Heren 2-team ging het goed en Mike speelde lekker mee. Tot februari 2019. “Tijdens een uitwedstrijd tegen BFC ging het weer mis. Uit een MRI-scan bleek gelukkig dat mijn kruisband nog zodanig intact was dat spelen geen probleem zou zijn en in juli kon ik weer aan de slag.”

Foute boel
“Afgelopen oktober was het weer foute boel", vervolgt Peerdeman. "Ik moest wederom revalideren en allerlei onderzoeken ondergaan. Nu is geconstateerd dat mijn kruisband helemaal is afgescheurd. Op 13 december heb ik mijn laatste consult bij de artsen en mijn verwachting is dat ik nogmaals onder het mes moet.” Een toekomst als handballer is hierdoor onzeker. “Ik zie het niet optimistisch tegemoet. Eerlijk gezegd verwacht ik slecht nieuws en ben ik bang dat mijn handbalcarrière voorbij is. Ik kan wel bij de pakken neer gaan zitten, maar dat helpt niet. Het is zoals het is.”

Aan het hart
Toch laat Peerdeman KRAS/Volendam niet achter zich. “Ik wil bij de club betrokken blijven. Al zal dat waarschijnlijk niet als speler zijn. Sinds kort maak ik met Rick Zwarthoed onderdeel uit van de sectie commercie. Ik houd me onder andere bezig met de kledingdistributie en andere sponsorzaken. Zo houd ik in ieder geval feeling met de spelers en de club, die mij zeer aan het hart gaan.”

Tekst: Handbal Volendam / Jaap Buijs
Foto:
Arjen van Wieringen