De jeugd heeft de toekomst..

De jeugd heeft de toekomst..

donderdag 08 juni 2023
Artikel uit de Finalekrant van HV KRAS/Volendam en NIVO

Bij HV KRAS/Volendam zijn we hard bezig om de jeugdopleiding te optimaliseren. Hierdoor zijn het afgelopen seizoen een hoop veranderingen doorgevoerd in onder andere het trainingsschema en de samenwerking met bijvoorbeeld B-Active en de Handbalskoal en is er een jeugdcoördinator aangesteld. KRAS/Volendam probeert een gezonde combinatie te creëren van top- en breedtesport gericht op het kind, passend bij de ambities van het individu. Een aantal jongens zijn het afgelopen seizoen bijzonder goed gegroeid wat geresulteerd heeft in een oproep voor het Nederlands team. Zo zijn er momenteel acht jeugdleden die bij de voorselectie zitten. Zes jongens voor Oranje onder 15 en 2 jongens voor Oranje onder 17. De jongens in kwestie zijn Mirddyn Tol, Jasper Tol, Sam Bakker, Vince van der Zee, Coen Zwarthoed, Luca Voight, Collin Koning en Arrie Kwakman.

Vince van der Zee 15 jaar: ,,Ik was pas vier jaar oud toen ik voor het eerst in aanraking kwam met handbal. Ik speelde vaak met mijn buurtkinderen Raven en Mirddyn Tol, en samen besloten we om verschillende sporten uit te proberen, waaronder handbal. We vonden het ontzettend leuk en ik ben sindsdien nooit meer gestopt. Mijn enthousiasme voor handbal heeft ook andere familieleden geïnspireerd. Mijn vader speelt nu zelfs mee met de Heren 4, mijn broertje Tom is ook begonnen met handballen, en zelfs mijn neefjes. Als ik naar spelers van heren 1 kijk, zijn Stefan van Gils en Jeroen Roefs mijn voorbeelden. Ik bewonder hun discipline en toewijding aan de sport, net zoals ik dat heb. Ze staan bekend om hun stevige en harde verdediging, en dat is precies waar ik ook van houd. Omdat ik zoveel plezier beleef aan handbal, ga ik altijd met enthousiasme naar de trainingen. Mijn toewijding heeft er toe geleid dat ik werd opgemerkt door de trainers op de handbalschool in Den Haag, waar ik werd uitgenodigd om te trainen op Papendal. Ik had verwacht dat ik daar met beren van jongens moest spelen, maar dat viel hartstikke mee. Ik kon goed meekomen. Mijn ideale toekomst als handballer is om mijn ‘flip’ te kunnen verdienen met handbal. Het belangrijkste voor mij is om plezier te hebben en samen te spelen met leuke teamgenoten. Mijn doel is om uit te komen voor het eerste team van Volendam. Het lijkt me geweldig om zo'n spannende finale te mogen spelen, vergelijkbaar met de laatste bekerfinale. De sfeer die er toen hing was geweldig, dit hoop ik ook mee te mogen maken.”

Luca Voight 14 jaar: ,,Ik heb nu twee trainingen gehad bij Oranje, ik vind het erg leuk bij Papendal. Ook wel uitdagend, er zitten erge goede jongens tussen.. Ik zit met meerdere jongens uit Volendam in een groep. Dan rijden we samen heen, dat is altijd gezellig. Ik vind het wel spannend: van al deze jongens worden twee teams gemaakt: een team voor het EK en een andere groep. Hoe dan ook blijf ik wel doortrainen, daar ben ik wel blij mee. Ik hoop dat ik hier veel kan gaan leren.

Op mijn tiende ben ik begonnen met handbal. Ik ben snel gegroeid, de jongens van mijn team zijn erg leuk en vind ook erg goed. Door met hun te trainen ben ik ook beter geworden. Ik vind het een super leuk team. We kunnen allemaal goed met elkaar opschieten. Ik zou graag bij de heren 1 willen spelen, maar mijn droom is om bij het Nederlands team te spelen. José Pocas en Jordy Baijens kijk ik het meest tegen op. Sommige jongens van heren 1 ken ik al. Vorig jaar toen we naar Kolding gingen waren er ook een paar jongens mee. Het leukste wat ik in mijn handbal carrière heb meegemaakt is het Koldingtoernooi. Met je team op toernooi, dat is echt het leukst wat ik heb gedaan. “

Mirddyn Tol 16 jaar: ,,Handbal zit in mijn bloed, mijn vader heeft tot de A-jeugd bij Volendam gespeeld. Ook mijn oma en oom hebben gehandbald. Zij waren beide keepers. Mijn handbalavontuur begon toen ik werd uitgenodigd om op Papendal te trainen. Na hard werken en doorzettingsvermogen mocht ik doorschuiven naar de A-groep. Dit seizoen heb ik grote stappen gemaakt in mijn ontwikkeling, mede dankzij de trainingen met Gerrie Eijlers in Volendam en de uitdagende sessies op Papendal. Mijn droom is om in het eerste team van Volendam te spelen en ik heb al enkele minuten mogen meespelen. Dit vond ik een mega leuke ervaring. Ook mijn oma was erg trots. Zij is ook keeperstrainer geweest.

Ik kijk erg op naar keeper van de heren 1, Evan de Lange. Als ik zie hoe goed hij nu is, hoe hij zich aan het ontwikkelen is, dat is wel echt wat ik wil bereiken. Ik train 1 keer in de week met hem en van hem krijg ik ook adviezen, dat vind ik erg leuk. Het advies dat ik van Evan kreeg dat me is bijgebleven is om altijd te willen blijven leren en dat ik goed moet luisteren en aan mezelf moet blijven werken, zo hard mogelijk trainen en altijd mijn best doen. En altijd blijven nadenken over wat ik beter kan doen. Daar denk ik erg vaak aan. Als ik op de tribune zit bij belangrijke wedstrijden voel ik spanning voor de keepers. Ik weet hoe het is om dat te ervaren en dan kan ik wel echt met ze meevoelen.”

Sam Bakker 13 jaar: ,,Door mijn zus ben ik op handbal gegaan. Ik zat zelf op voetbal, maar door het handballen met mijn zus in de tuin besefte ik dat ik handbal eigenlijk veel leuker vond. Ik hou van de snelheid. Als je jezelf goed wilt ontwikkelen, heb je een goede begeleiding nodig. Ik heb de overstap naar Volendam gemaakt zodat ik ook met jongens kon gaan handballen die ik ken. Dit heeft mij goed geholpen met mijn ontwikkeling. Toen ik mijn naam op de selectie lijst zag staan, kon ik het haast niet geloven dat ik nu echt in Papendal mocht gaan trainen. Het is een droom die uitkomt en heel speciaal als je je eigen naam op de selectie lijst ziet staan. Mijn ambitie is om een profhandballer te worden. Ik wil in het Nederlands elftal spelen en ik zou graag bij een grote club in het buitenland willen spelen. Om mijn ambities te bereiken moet ik goed blijven trainen. Ik vind het heel knap dat de heren 1 in de finale staan. Ik ga zeker naar de wedstrijd toe om de heren aan te moedigen. Voor mij is het heren 1 team een inspiratie. Je ziet heel veel goeie spelers in het team, en daar kan je veel van leren. Ik kijk het meest op naar Oskar Schöll. Ik vind hem een hele goede speler en hij is ook mijn coach en trainer.”

Arrie Kwakman 16 jaar: ,,Elke week train ik met Jong Oranje. Deze maand begon dat een jaar geleden. Het waren allemaal jongens van mijn leeftijd. Ik vond het niveau niet uitzonderlijk hoog, ik kon prima mee komen. Daar was ik blij mee. Het zou mijn droom zijn om uiteindelijk in de Champions league te mogen spelen. Ook zou ik graag bij het eerste van Volendam willen spelen. Dat is waar ik nu voor train. Daar wil ik eerst een vaste waarde worden en van daaruit zou ik de stap willen maken naar het buitenland. Ik train nu op maandag en dinsdag al mee met de heren 1. Ik leer hier enorm veel van. Vooral van Maurits van Buren. Hij is de hoektrainer van de heren 1 en heeft veel ervaring, kan het goed uitleggen en weet precies wat je in elke situatie moet doen. Hij geeft mij gerichte tips en ontwikkelpunten, hier heb ik veel aan.

Het is best wel raar om de jongens waar ik mee train door de weeks, in het weekend in de finale van de Beker zien spelen of aankomende zondag voor de finale van de HandbalNL-League. Het ene moment zie je ze als een voorbeeld en het andere moment is dat het team waar je mee traint. Ik kijk op tegen Robin Nagtegaal. Hij speelt op dezelfde positie als mij. Door naar hem te kijken probeer ik ook te leren. Ik denk ook vaak: ‘Wat zou ik doen in deze situatie?’

Ik voel me erg thuis hier, KRAS/Volendam blijft altijd het thuisfront. Hier ken ik iedereen, dat vind ik erg prettig. Ik voel ook dat mensen blij voor me zijn. Mensen spreken me aan als ik iets goed heb gedaan en geven me tips. Dat is heel belangrijk voor mij.”

Collin Koning 15 jaar: ,,Ik ben op handbal gekomen door mijn broer en ik vond het gelijk erg leuk. Vanaf het begin had ik eigenlijk al gelijk dat ik de beste wilde worden. Dat zit ook in mijn karakter, als ik iets doe wil ik het goed doen.

Ik heb afgelopen seizoen mijn debuut gemaakt bij de heren 2, dit vond ik erg leuk. Ik heb ook twee keer mogen meetrainen, maar toen ik een blessure kreeg stopte dit helaas. Mijn blessure is nu zo goed als over, ik mag bijna weer voluit trainen daar ben ik erg blij mee. Volgend seizoen zal de B-jeugd mijn vaste team worden. Ook zal ik dan aansluiten bij de A-jeugd. Hier kijk ik naar uit. Ik vond het erg vervelend dat ik de laatste tijd niet veel mee mocht trainen. Vorige week heb ik voor het eerst mee kunnen trainen op Papendal, het was leuk, spannend en ook wel zwaar. De andere jongens vond ik erg goed.

Ik kijk bij veel wedstrijden van de heren 1. Evan de Lange heeft veel indruk op mij gemaakt. Hij is nog erg jong, en houdt super veel tegen. Ook Tim Roefs vind ik erg goed. Ik let veel op hoe de heren spelen. Ik probeer dat vaak te oefenen in mijn training. Dit bespreek ik ook vaak met mijn teamgenoten. Dan spelen we tactieken na. Ik ga vaak met mijn vrienden naar de wedstrijden. Veel van mijn vrienden zitten ook op handbal. Ik zou het erg leuk vinden om door te groeien met jongens uit die groep om uiteindelijk samen in de heren 1 te kunnen staan.”

Coen Zwarthoed 15 jaar: ,,Ik heb geen broers of zussen en daardoor vond mijn moeder het erg belangrijk dat ik op een teamsport ging. Ik was 5 toen ik op handbal ging. Al vanaf het begin vond ik het erg leuk. Ik vond het hier erg gezellig. Ik heb handbal altijd serieus genomen. Ik wist al vanaf jongs af aan dat ik professioneel handballer wilde worden. Als ik ergens voor word gevraagd zeg ik altijd ja. Ik pak elke kans die me gegeven wordt. Ik heb een leuk team. We kunnen goed met elkaar overweg. Met dit team zijn we ook tweede van Nederland geworden. Dat was voor mij een van mijn hoogtepunten. Wat me het meest opvalt aan het spel van de heren 1 is de snelheid en het tempo. Ik vind dat Jordy Baijens het meest is ontwikkeld. Hij was natuurlijk altijd hoek en nu is hij een vaste waarde geworden op de opbouw. Dat vind ik erg knap en inspirerend. Ik vind het ook leuk om training te krijgen van spelers van de heren 1. Van Oskar Schöll krijg ik bijvoorbeeld trainen en van Jelmer de Vries. Ik vond het erg leuk om de heren bij de bekerfinale te zien spelen. Dat gaf mij ook hoop dat ik dat ook kan bereiken. Uiteindelijk is het mijn doel om naar het buitenland te gaan. Mijn favoriete clubs zijn Paris Saint Germain en Magdeburg. Dat Oskar Schöll van Magdeburg af komt vind ik heel cool. Ik heb hem er nooit iets over durven te vragen, maar ik zou wel graag wat willen weten over die club.

Tijdens wedstrijden kijk ik het meest naar spelers die mijn positie hebben. Vooral in de dekking, dat vind ik namelijk het lastigst. Ik probeer wat ik bij de heren 1 zie in mijn eigen trainingen toe te passen. Om mijn doel te bereiken ga ik gewoon hard blijven trainen. En altijd 100% blijven geven.”

Jasper Tol 15 jaar: ,,Mijn moeder zat vroeger op handbal, en zo ben ik ook op handbal gekomen. Ik ben al heel jong begonnen, en omdat ik het vanaf het begin af aan al erg leuk vond ben ik nooit gestopt. Ik snapte al snel hoe ik goed, hard moest gooien dus daar haalde ik veel plezier uit. Ik ben vanaf de mini’s doorgegroeid naar nu het tweede team van Volendam. Een tijdje terug ben ik gevraagd om op Papendal te komen trainen. Door het hoge niveau heb ik al veel geleerd en nieuwe mensen leren kennen. Ik hoop hier nog veel meer te kunnen leren en me zo te ontwikkelen.

Wat mij motiveert om door te blijven gaan is de kans om door te groeien. Ik word steeds uitgedaagd en wil graag elke keer beter worden. Ik ben nog erg jong en ik kan nog veel leren voor ik een basisspeler kan worden in de Heren 2, waar ik nu veel speel. De stap van de B-jeugd naar de Eredivisie vond ik heel groot. Maar ik heb hier heel veel van geleerd. De tegenstand van deze grote jongens is natuurlijk wel heel groot. Ze zijn allemaal beter dan mij, dat vind ik wel lastig. Ik ben niet gewend dat mijn niveau zo onder het niveau van mijn teamgenoten zit. Bij het team waar ik altijd mee heb gespeeld was dit altijd veel meer in balans. Dit was wel even wennen.

Ik zou graag willen doorgroeien naar de heren 1. Ik heb nu nog niet heel veel contact met de heren 1. Waar ik nu naar uit kijk is de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Ik heb gehoord dat ik daar, samen met andere spelers van de heren 2, aan mee mag doen. Toen ik het hoorde was ik eerder verrast dan blij. Ik had het echt niet zien aankomen. Ik hoop te kunnen laten zien wat ik in huis heb, zodat ik een goede indruk achter laat.”

Foto: clubfotograaf John Loch