Handballers winnen eerste Europa Cup-duel in Servië

Handballers winnen eerste Europa Cup-duel in Servië

woensdag 18 oktober 2023

Bij de eerste de beste wedstrijd hebben de handbalmannen van KRAS/Volendam de kans op verlenging van het Europese avontuur meteen vergroot. De uitwedstrijd bij het Servische Dinamo Pancevo werd niet als overkomelijk gezien, maar dat de lastige klip met winst (30-33) werd afgesloten, lag niet meteen in de lijn der verwachtingen. Komende zaterdag is in De Opperdam de rentree (19.00 uur).

Vooraf wisten staf en spelers niet direct wat ze moesten verwachten, ze hielden rekening met het ergste. "Publiek dat veel geluid maakt en daarmee de scheidsrechters probeert te beïnvloeden, dat kan indruk maken op onze spelers. Daar hadden we ze op voorbereid. Maar op wat heethoofden tussen het publiek in na, viel het mee”, aldus trainer Geert Hinskens. Hoewel hij na enkele minuten al iets opmerkte, wat hem er toe bracht om de waarnemer aan de wedstrijdtafel om opheldering te vragen. "Een speler die meteen twee minuten tijdstraf had gekregen, kreeg vervolgens geel maar opeens ging die kaart naar een andere speler. De waarnemer kon daar niets aan veranderen, maar dit soort trucjes en dubieuze beslissingen kunnen je even van slag maken. Gelukkig hebben wij wat jongens met ervaring. Ook wel wat heethoofden soms, maar ze hebben het fantastisch opgepakt.”

Zo ook Ephrahim Jerry, die meerdere keren voor het Nederlands team speelde. Hij kreeg al snel een tijdstraf en daarna werd er ook tegen hem gefloten, wat tot verwondering leidde, maar niet nog een tijdstraf. Bovendien maakte hij met individuele acties twee Volendamse doelpunten in de fase dat de bezoekers nog moeilijk tot scoren kwamen. Na een 8-3 achterstand werd het 8-5 en dat verschil hield aan tot 13-9.

"Het plan was om ze te verrassen met een offensieve dekking, maar in onze aanval misten we te veel kansen. Gaandeweg pakten we er meer ballen tussenuit bij het verdedigen. Zij hebben een goede linker-en rechteropbouwer, maar dat zijn wel jongens die een aanloop nodig hebben. Het ging steeds beter, dat we met een 5-1 en zelfs een 3-2-1-verdediging stonden, met Stefan van Gils helemaal achterin, in een geweldige rol. Op een gegeven moment resulteerde dat bijna in een man-to-man verdediging, waardoor zij moeite hadden met het vinden van een oplossing.”

In de 25e minuut maakte doelman Craig McClelland een stop en schoot Jordy Baijens aan de overkant de 13-13 binnen. Vlak voor rust ontstond de eerste voorsprong voor Volendam (15-17) en was er andermaal een stop van de Schotse keeper. Na de pauze werd de marge vergroot. Bij 20-25 was er een opmerkelijk moment. Mirddyn Tol maakte zijn opwachting om McClelland kort te vervangen voor een penaltystop. Hinskens: "Evan de Lange heeft tegen Bevo een bal op z’n hoofd gehad. Het ging aanvankelijk goed met hem, hij keepte dinsdags tegen Lions, maar het bleek achteraf geen goede beslissing hem toen te laten spelen, want vanaf toen ging het bergafwaarts. De prikkels van spanning, geluid en licht pakten niet goed uit. Vandaar ook de beslissing om hem helemaal niet mee te nemen naar Servië.”

Dat gaf de zeventienjarige keeper uit eigen dorp en opleiding de kans om de reis mee te maken. En zelfs binnen de lijnen te komen. Hij zag de Servische routinier Marko Perovic vanaf zeven meter naast gooien. "Mirddyn liep daarna met een grote glimlach rond en ondanks de nachtelijke terugreis speelde hij zondag gewoon met het tweede", aldus zijn trainer. ,,Er zit een goede kop op en het is een fijne jongen om mee te werken. Supersociaal ook. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een hele goede keeper te worden." Zijn keeperstrainer Gerrie Eijlers was dit keer niet mee, Joey Duin zat als assistent op de bank.

Duin zag ook dat de Serven gaandeweg meer moeite kregen met de offensieve dekking van Volendam, dat leidde tot zelfs een marge van acht goals: 23-31. "Zo spelen kost wel veel kracht en dat zag je aan het einde van de wedstrijd”, doelde Hinskens op het feit dat het verschil eerst terug werd gebracht naar vijf en uiteindelijk zelfs drie goals: 30-33. ,,Acht verschil was ook te veel van het goede geweest, ik vind het oprecht een goede ploeg. En zij waren ook favoriet op basis van wat we gezien hadden in de beelden. Wij misten op het einde penalty's en open kansen; vijf goals was een reëel verschil geweest. Nu ga je met een wat dubbel gevoel van het veld, omdat er meer in had gezeten. Aan de andere kant hebben we onszelf een goede uitgangspositie verschaft voor de return., Maar het is zeker nog niet gespeeld”, waarschuwt Hinskens. ,,Daar hebben zij te veel kwaliteit voor. Zij kunnen zich nu ook voorbereiden op een offensieve dekking.”

Schrijver: Eddy Veerman

Foto: Clubfotograaf John Loch