Europees avontuur eindigt snel in deceptie

woensdag 25 oktober 2023

Artikel uit de NiVo

Stiekem werd er bij KRAS/Volendam al vooruitgekeken, naar een eventueel volgende tegenstander in Europees verband. En gezien de uitslag van vorige week (30-33) in Servië was dat realistisch. Maar de return in De Opperdam gaf zaterdagavond een energieker Dinamo Pancevo te zien, dat bij rust het gaatje gedicht had: 13-17. In een knotsgekke tweede helft liep het verschil zelfs op tot negen, maar kwam de thuisclub terug tot vijf. Dichterbij lukte niet (36-41), waardoor de ploeg van Geert Hinskens met terugwerkende kracht baalde van de marge (acht goals) die het een week eerder in Servië tien minuten voor tijd had opgebouwd. En vervolgens liet slinken.

Net als een week eerder kon Hinskens geen beroep doen op Evan de Lange, de van een hersenschudding herstellende doelman, die overigens opgeroepen is om begin november met Oranje te spelen. Craig McClelland zat in Servië meteen goed in de wedstrijd, maar in Volendam kreeg hij minder vat op de schoten, zoals de verdediging voor hem ook minder grip had op de Servische opbouwers. Hij zag de Serviërs na rust wel twee pingels missen, alleen kon Volendam daarvan onvoldoende profiteren.

En zeven minuten na rust kwam de thuisploeg – weer – in ondertal toen een tik in het gelaat door Jort Neuteboom met een rode kaart werd bestraft. Aan de overkant dwong Lucas Schneider namens Volendam een tijdstraf en pingel af, maar Robin Nagtegaal schoot op de ervaren tweede doelman van de Serven. Vervolgens moest Jordy Baijens met rood (derde tijdstraf) richting tribunes en gaandeweg liep de achterstand (ook Schneider miste zijn pingel) op.

Ondertussen was de zeventienjarige Mirddyn Tol tussen de palen gekomen en die zag aan de overkant Evert Kooijman vanaf de cirkel ook op de keeper schieten. Met een offensievere dekking en doortastende aanvallende acties brachten Ephrahim Jerry en Tim Roefs de achterstand weer terug naar vijf. De Servische coach nam een tweede time-out, besloot zijn keeper bij de aanval telkens naar de kant te halen en een zevende veldspeler in te zetten op een vaak verrassend moment. Daar had Volendam geen passend antwoord op, waardoor de goals over en weer bleven vallen, maar het verschil steeds schommelde tussen zes en vijf goals. Dichterbij zou Volendam niet komen, waardoor er na afloop een Servisch dansje plaatsvond op de Opperdam-vloer. De spelers van Pancevo bedankten even later het Volendamse publiek, dat op haar beurt ook respectvol applaudisseerde voor de overwinnaars.

Bij selectie en staf heerste ondertussen een desillusie. ,,Dat is misschien een iets te groot woord, maar het is wel zuur”, baalde coach Geert Hinskens. ,,Dit is een goede ploeg, dat hebben we in deze wedstrijd gezien, maar er lagen zeker kansen voor ons. We kwamen snel in de problemen, door een snelle dubbele tijdstraf voor Jordy Baijens, waardoor we hem niet meer in de opbouwrij maar op de hoek moesten laten verdedigen. Dan volgen na rust die twee rode kaarten, wat betekent dat je vroeg in de wedstrijd dun in je opties komt te zitten. En onze keepers hebben maar een paar ballen kunnen stoppen.” ,,41 tegengoals, dat vertelt het hele verhaal. We kwamen verdedigend telkens fysiek in de problemen, dat leverde steeds tijdstraffen op, waarbij ik de twee scheidsrechters niet goed vond. Het zijn twee Spanjaarden, met ervaring in een grote competitie, maar ze floten de wedstrijd eigenlijk een beetje kapot met al die tijdstraffen. Wij zijn een ploeg die snel in de omschakeling wil en dan werkt zoiets tegen je. Ze waren niet op onze hand. Maar verdedigend was het ook niet goed genoeg. Ik had vooraf het gevoel dat als we er 32 zouden maken, dat het genoeg zou zijn, maar dat was duidelijk niet het geval. In de tweede helft is het 23-24 geworden, dat is een waanzinnige stand qua aantal doelpunten.”

Het offensieve verdedigen in de slotfase werkte aanvankelijk, tot de tactische tegenzet van de Serven. ,,Dat deden ze slim. Dan brachten ze tijdens hun aanval een extra veldspeler in en dan moesten we weer terug naar een 6-0 dekking en werden we weer overpowered. Zoiets hadden we ook verwacht. Vorige week hebben ze dat niet één keer gedaan en hadden wij het verdedigend met zes-tegen-zes ook beter voor elkaar. We moeten niet vergeten dat het gewoon een hele goede ploeg is. En natuurlijk kun je kijken naar die voorsprong van acht doelpunten die we vorige week hadden en dat er uiteindelijk drie overbleven. Vijf goals verschil was toen realistisch geweest, dan had je voor nu echt een marge gehad, drie is relatief weinig. Zij kregen nu al snel het geloof en dat bleef er volledig in, ze hadden meer energie dan vorige week. Dat merkte je vorige week bij ons ook, in de uitwedstrijd. Dan ben je een paar dagen non-stop bij elkaar en werk je samen zonder afleiding naar die wedstrijd toe. Dat hadden zij hier.”

HV KRAS/Volendam: Craig McClelland, Mirddyn Tol; Jordy Baijens, Lucas Schneider, Tim Roefs, Jeroen Roefs, Evert Kooijman, Ephrahim Jerry, Oskar Scholl, Stefan van Gils, Sjors Hoogenberg, Robin Nagtegaal, Jort Neuteboom, Twan Klompé, Roy Loch.

Schrijver: Eddy Veerman