Geert Hinskens en Gerrie Eijlers hebben groep tot eenheid gecreëerd

Geert Hinskens en Gerrie Eijlers hebben groep tot eenheid gecreëerd

donderdag 08 juni 2023
Artikel uit de Finalekrant van HV KRAS/Volendam en NIVO

Beide hebben een verleden als keeper en speler van KRAS/Volendam. Gerrie Eijlers en Geert Hinskens, assistent-coach en hoofdcoach van KRAS/Volendam, spelen een cruciale rol in het huidige succes van het handbalteam. Met zijn ervaring als voormalig keeper en keeperstrainer brengt Eijlers waardevolle kennis over aan de huidige keepers. Hinskens, die meer gericht is op de aanval, vult Eijlers’ focus op de dekking perfect aan. Samen vormen ze een sterk coachingsteam, dat teamwork en individuele ontwikkeling stimuleert. De weg naar de finale was vol uitdagingen, maar met de inzet en toewijding van de spelers en coaches is KRAS/ Volendam klaar om de strijd aan te gaan en de titel te veroveren.

Gerrie Eijlers begrijpt met zijn achtergrond als voormalig keeper van het Nederlands team en de Duitse Bundesliga als geen ander het belang van de keeperspositie. Hij deelt zijn waardevolle ervaring en kennis met de huidige keepers en richt zich op verschillende aspecten van het spel. Eijlers: ,,Als keeperstrainer is het mijn taak om de keepers te ondersteunen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Ik geloof dat keepers niet alleen technisch goed moeten zijn, maar ook mentaal sterk moeten zijn om succesvol te zijn. Een positieve mindset en goede voorbereiding zijn cruciaal. Goed voorbereiden doe ik door veel te trainen, maar ook veel met de keepers te praten."

Eijlers heeft ook oog voor de individuele behoeften van de keepers: ,,Elke keeper is uniek en heeft zijn eigen sterke punten en zwakke punten. Ik werk nauw samen met hen om te identificeren waar ze aan moeten werken en om hun vaardigheden te verbeteren. Het is een continu proces van leren en groeien. Wij zijn met zijn drieën echt een team. We kunnen het goed met elkaar vinden en communiceren vaak met elkaar."

Eijlers benadrukt het belang van zelfvertrouwen bij keepers: ,,Tijdens de wedstrijden geef ik de keepers de vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Ik geloof dat ze moeten vertrouwen op hun instinct en intuïtie. Een keeper heeft zijn eigen plan. Natuurlijk begeleid ik hen en help ik hen bij het analyseren van situaties, maar ik geef hen de ruimte om zelfstandig te handelen. Voor mij is mijn taak behaald als de keepers goed voorbereid de wedstrijd in gaan. Ik probeer dan tijdens de wedstrijd zo min mogelijk te zeggen en me te focussen op de dekking."

Hinskens voegt hieraan toe: ,,Gerrie en ik hebben dit seizoen een ware ontwikkeling meegemaakt. Aan het begin van dit seizoen waren we beide even zoekende. Beide hebben we onze ervaring, maar we moesten leren hoe we met elkaar om moesten gaan tijdens een wedstrijd. Gerrie is meer gericht op de dekking en ik meer op de aanval. Dat is heel natuurlijk zo gelopen. We hebben een goede wisselwerking gevonden in hoe we onszelf een beetje in het gareel hebben kunnen houden, zodat we niet met zijn tweeën tegelijk lopen te schreeuwen”, zegt hij lachend. ,,En dat gaat heel goed de laatste tijd. Hier hebben we een goede ontwikkeling in doorgemaakt.” Eijlers vult aan: ,,Ik heb me als keeper altijd bezig gehouden met de dekking. Mijn leven lang heb ik dekkingen voor me gezien en ik heb me nooit op de aanval gefocust. Geert heeft altijd aanvallend gespeeld, dus die voelt precies aan hoe je moet reageren op bepaalde dekkingen. Die ervaring heb ik niet. Dus daar probeer ik wel van te leren. Geert gaat staan als de aanval begint, en ik ga staan als de dekking begint. Dit is zo organisch gelopen en hier voel ik me erg prettig bij.”

Hoofdcoach Geert Hinskens benadrukt het belang van teamwork en teamontwikkeling voor het succes van KRAS/Volendam. ,,Teamwork is van cruciaal belang in ons spel. We moeten als een eenheid functioneren en elkaar vertrouwen. Elk individu heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheden, maar het is de samenwerking die ons naar succes leidt. Ik denk dat dit een hele hechte groep is. Dat is wat dit team echt speciaal maakt. Als ze aan het trainen zijn of met een wedstrijd beginnen worden ze echt een eenheid. Dan staat er een groep die voor elkaar door het vuur gaat. Jongens die vertrouwen krijgen betalen het terug en zo groeit er langzaam iets heel moois. Laten we hopen dat dat iets nog mooier kan worden de komende weken.” Aldus Hinskens. Gerrie: “Daarbij heeft volgens mij iedereen het naar zijn zin en vechten ze voor elkaar. Het is echt een team. En daar komt dan bij, goede voorbereiding, vertrouwen. Maar erg veel komt samen met het zijn van een team. Dat is de kracht.”

Het bereiken van de finale was geen gemakkelijke weg voor KRAS/Volendam. Ze hebben te maken gehad met ups en downs gedurende het seizoen. Hinskens en Eijlers hebben het team echter altijd gemotiveerd en gefocust gehouden op hun doel. Hinskens concludeert: ,,Het is een lange weg geweest met ups en downs, maar we hebben ons altijd gefocust op de ontwikkeling van het team en het individu. Nu staan we voor de return in de finale en ik ben ervan overtuigd dat we met de inzet en toewijding van onze spelers de beste kansen hebben om te winnen. Ik vind het persoonlijk erg bijzonder dat we dit mogen meemaken met dit team. Ondanks dat het een jaar was waarin we gingen opbouwen, is Volendam wel een club waar dingen verwacht worden. En de mensen van buiten af zien natuurlijk niet wat er in de club gebeurt, dat we er voor kiezen om een jaartje te bouwen. Dus die verwachten onder aan de streep toch resultaat. Ik vond het seizoen al geslaagd vóór de bekerfinale, omdat we een super ontwikkeling hebben doorgemaakt, maar het is natuurlijk super gaaf dat je nu iets tastbaars hebt in de vorm van een beker en de kans nog steeds hebben om de landstitel te behalen. Dat is iets waar ik erg trots op ben dat dit allemaal maar is gelukt in mijn eerste jaar en hopelijk een opmars voor nog vele mooie jaren."

Gerrie voegt hier aan toe: ,,Een hoop jongens die vorig jaar geen vaste waarde waren mogen nu om het landskampioenschap spelen. Dat is voor mij het belangrijkst. De jongens zijn enorm ontwikkeld dit seizoen. Een finale, een mooie feestje, dat is mooi meegenomen. Maar ik persoonlijk kijk niet naar prijzen, maar naar ontwikkeling.”

Foto: clubfotograaf John Loch