Handbalbroers Van Gils weer herenigd

Handbalbroers Van Gils weer herenigd

woensdag 02 oktober 2019

Michiel en Stefan van Gils zijn herenigd. De handbalbroers waren enkele jaren van elkaar gescheiden, maar de overstap naar KRAS/Volendam van Stefan bracht hier verandering in.

De broers zijn al van jonge leeftijd te vinden op de handbalvelden. Beiden begonnen in de jeugd van HV Internos in Etten-Leur, waarna zij samen naar Herpertz Bevo Hc vertrokken. Daar waar Michiel al een aantal jaren in de kleuren van Volendam speelt, maakte de oudere Stefan dit jaar pas de overstap van Bevo naar het vissersdorp.

“Ik had het naar mijn zin bij Bevo en maakte veel minuten bij het tweede. Natuurlijk wou ik graag naar het eerste, maar had niet het idee dat ik daar kansen zou krijgen.” Eenmaal op zoek naar een nieuwe club kwam Van Gils terecht bij Volendam. “Michiel speelde hier al en had in een korte tijd al een flinke groei gemaakt. Na gesprekken en een aantal trainingen te hebben gedaan was de keuze snel gemaakt. Ik heb het hier nu erg naar mijn zin.”

Door en door kennen
Vorig seizoen waren de broers Van Gils nog tegenstanders van elkaar. Ondanks dat ze broers zijn maakte dat geen verschil volgens Stefan. “Tuurlijk weet je van elkaar wat je gaat doen in het veld, maar op dat moment is het gewoon de tegenstander.” De broers staan nu weer samen op het veld, maar dit keer allebei in het oranje. Ergens voelt dat ook wel vertrouwd volgens Michiel. “Wij hebben natuurlijk vaker samen gespeeld, dus dit is niet nieuw voor ons. Maar het voelt toch extra fijn als je iemand voor je hebt staan die je door en door kent.”

Niet verwacht
Voor Michiel zat het avontuur in Panningen er al eerder op. Hij kwam vorig jaar al naar KRAS/Volendam. “Ik voelde mij daar niet meer op mijn plek. Ik kreeg in het tweede team geen kansen en begon het plezier in het spelletje kwijt te raken. Er waren verschillenden clubs geïnteresseerd in de keeper. Michiel kwam uiteindelijk in contact met KRAS/Volendam. “De eerste paar trainingen bij Volendam merkte ik meteen dat het zwaar was, maar ik had er wel veel plezier in.”

Door verschillende blessures bij de oranjehemden mocht Michiel al snel debuteren in de hoofdmacht. “Dat was in de thuiswedstrijd tegen Wematrans/Quintus. Trainer Peter Portengen bracht me binnen de lijnen bij een strafworp. Ik had niet verwacht om in mijn eerste seizoen bij KRAS/Volendam al mijn debuut te maken in de BENE-League.”

In deze periode werd Michiel ook onder de hoede genomen door doelmannen Gerrie Eijlers en Dennis Schellekens. “Hoe gaaf is het om met twee van de beste keepers van Nederland samen te mogen spelen en trainen? Ik heb erg veel geleerd van Gerrie en Dennis in mijn eerste seizoen.”

Debuut bij het eerste
Michiel speelt het grootste deel van zijn wedstrijden voor Jong BodyResults/Volendam, maar maakt bij blessures in het eerste team nog geregeld deel uit van de selectie. Zijn hoogtepunt beleefde hij bij de gewonnen bekerfinale tegen OCI-Lions. “Dat was voor mij toch wel het mooiste moment van het vorige seizoen. Ook zat ik op de bank bij de wedstrijden om de Best of Three, die we helaas verloren van Aalsmeer.”

Ook Stefan heeft inmiddels zijn debuut gemaakt in de BENE-League. “Dat was twee weken geleden in het uitduel tegen Aalsmeer. Ik mocht het laatste kwartier invallen en heb me toen denk ik wel aardig laten gelden. Ook maakte ik nog een doelpunt.”

De gebroeders Van Gils hebben nu de ambitie om op kort termijn samen steevast bij de eerste selectie van KRAS/Volendam te horen. “De ultieme droom is natuurlijk om uiteindelijk in een buitenlandse topcompetitie te spelen”, vertelt Michiel. “Maar daarvoor moeten wij ons eerst hier bewijzen.”

Tekst: Handbal Volendam / Larissa Pereboom