Handballers houden kans op play-offs in leven

Handballers houden kans op play-offs in leven

donderdag 09 februari 2023

Artikel uit de NIVO

Het was Super Sunday in De Opperdam, met de drie belangrijkste handbalteams die een thuiswedstrijden hadden. Naast de Heren 2 (eredivisie) en de vrouwen (eveneens eredivisie) vormde het duel van Heren 1 in de BeNe League de hoofdmoot, waarbij de door het publiek gecreëerde sfeer de mannen van trainer Geert Hinskens een duw in de rug gaf. Van de kandidaten voor het vierde en laatste ticket voor deelname aan de playoffs hebben de handbalmannen van HV KRAS/Volendam de minst goede uitgangspositie, maar er is hoop. ,,Wij hebben een zwaar programma in de laatste drie wedstrijden en missen een aantal belangrijke spelers, maar we hebben laten zien dat we het kunnen”, zei opbouwer Jelmer de Vries na de overwinning zondagmiddag op het Belgische HUBO Handbal.

De jonge speler, vijf jaar geleden gekomen van het Friese Cometas, werd – samen met Jordy Baijens – topscorer met zes goals. En dat was best opmerkelijk: beide spelers deden dat vanaf de opbouwrij, voor Baijens is dat een ongewone positie en De Vries krijgt doorgaans niet zoveel speeltijd als nu het geval is. Het wegvallen van drie bepalende krachten heeft voor een veranderende situatie gezorgd. Linkshander Zlatko Pavicevic besloot onlangs door aanhoudend blessureleed terug te keren naar Zweden en de Duitse spelmakers Oskar Scholl en Lukas Schneider raakten geblesseerd. ,,Dat betekent dat we veel scorend vermogen inleveren en je mist veel ervaring, deze mannen weten hoe je deze wedstrijden moet spelen”, zegt Jelmer de Vries, die dit seizoen nog begon in het tweede team. ,,HUBO is ook geen slechte ploeg, des te knapper dat we deze wedstrijd zo weten te winnen. We hebben immers geen linkshander op de rechteropbouw.” Uit nood geboren verkaste Jordy Baijens vorige week al vanaf de linkerhoek naar de rechteropbouw en ook tegen HUBO pakte dat goed uit. Baijens kan lang in de lucht blijven hangen. ,,En met zijn snelheid is hij een sterk wapen, dat is nieuw voor onze tegenstanders.” Voor die tegenstanders vormt De Vries ook een nieuw gezicht. ,,Ik begon in het tweede en speelde voor de jaarwisseling iets meer bij het eerste. Geert (trainer Hinskens, red.) geeft vertrouwen, dat heeft iedere jonge speler nodig. Hij geeft ook aan dat je gewoon voor je schotkans moet gaan en laat je als speler ook langere tijd staan. Natuurlijk moet je wel presteren”, vervolgt De Vries. ,,Vorig jaar kwam ik er bij en dacht ik af en toe ‘ik houd in’, maar dit seizoen ga ik er gewoon voor bij de kans om te schieten.” Volendam keek tegen HUBO tot aan de rust tegen een achterstand aan. ,,Die eerste helft was helemaal niet zo heel slecht, we misten teveel kansen en speelden het soms niet goed uit. In het laatste deel kwamen we terug, we zaten met een positief gevoel in de kleedkamer. ‘Dit moeten en kunnen we winnen’, klonk het. Daarna stond de dekking sterk, met een fantastische keeper Craig (McClelland, red.) erachter. Dat doet je goed als speler, ook dat het publiek erachter ging staan.” Tegen het einde werd het nog spannend, toen Jeroen Roefs een open kans miste en vervolgens de bal losliet, maar nieuwe reddingen van McClelland zorgden voor consolidatie van de voorsprong: 31-29.

,,Het is vervelend als anders spelers geblesseerd raken, het betekent voor mij dat ik meer minuten kan maken”, aldus De Vries, die de afgelopen weken als jonge speler uiteraard veel van het WK in Polen volgde. Oranje manifesteerde zich daar in een aantal (top-)wedstrijden uitstekend. ,,Daar leer je heel veel van, om te zien wat anderen op jouw positie doen en dan probeer je dingen uit op de training. De Oranje-vrouwen werden al eens wereldkampioen, nu zetten de mannen zich goed op de kaart. Dat stimuleert kinderen om te gaan handballen en ook ons als jonge spelers. Tuurlijk droom ik ook van iets moois te bereiken, maar dan moet er nog wel een heleboel gebeuren. Dan moet ik eerst hier basiskracht worden en veel minuten maken. Ik heb het hier ontzettend naar m’n zin.” Er wachten De Vries en KRAS/Volendam drie krakers met Lions-uit, Hurry Up-uit en Viséthuis. ,,Hopelijk komt Lukas Schneider snel terug. Anders moeten we het met deze jongens doen. We hebben laten zien dat we het kunnen. Het programma is zwaar, maar we hebben nog kans.”


Tekst: Eddy Veerman

Foto: clubfotograaf John Loch