Handbalmannen hebben week van de waarheid

Handbalmannen hebben week van de waarheid

woensdag 10 mei 2023

Artikel uit de nivo

Nadat deze krant naar de drukker ging, speelden de handbalmannen van HV KRAS/Volendam gisteravond de kraker thuis tegen Aalsmeer. Meer daarover is te lezen op de site van de Nivo. De clash met de rivaal – Aalsmeer is regerend landskampioen – was al vaker van groot belang en gisteravond was dat ook het geval. Volendam had een punt minder, maar was nog wel kansrijk om de finale van het landskampioenschap te halen. Mede dankzij de zege die het 72 uur eerder in dezelfde Opperdam behaalde tegen Bevo: 27-20.

In dat duel ontbrak cirkelloper Evert Kooijman en verloor de thuisploeg ook al vroeg (twintig minuten) Jordy Baijens, vanwege een rode kaart. Dat gebeurde in een fase dat Volendam de – gehavende – ploeg uit Panningen wat dichterbij zag kruipen, na een 10-4 achterstand. Volendam leidde bij rust met 15-10 en zou die marge consolideren tot het einde. 

In die slotfase kreeg de enige Volendammer, Roy Loch, nog wat speelminuten op de cirkel. Op die positie lagen zijn plannen al, nadat hij eerder op de linkerhoek speelde, maar een blessure aan de hand gooide voor maanden roet in het eten. Inmiddels speelt hij al weer een tijdje, met een nog meer indrukwekkendere torso en nog dezelfde honger om een vaste waarde te worden in de hoofdmacht. "Ik herstelde uiteindelijk best snel van die handblessure. Dat heb ik altijd wel gehad”, doelt hij op zijn turnachtergrond.

Loch moet het bij het eerste doen met af en toe minuutjes. "Nu was Evert Kooijman geblesseerd en dan is Jeroen Roefs de nummer één. Ik speel vooral wedstrijden bij het tweede en zit er bij als er iemand ontbreekt.” Ploeggenoot Kooijman maakte begin dit jaar het WK in Polen mee. "Hij geeft vaak tips. En laatst ben ik ook naar een thuiswedstrijd van het Nederlands team geweest om te kijken.” Een legende op de cirkel waar hij soms handvatten van krijgt, is Tom Schilder, de man die met Volendam meerdere keren landskampioen werd. "Bij thuiswedstrijden van het tweede team zitten hij en Joey Duin om en om op de bank. Als Tom er is, krijg ik goede tips. Voor de wedstrijden kijk ik beelden van de tegenstander, wat de dekking en de keeper zoal doen.” Zoals hij ook naar internationale wedstrijden kijkt." 

Spelers van bijvoorbeeld de Bundesliga hebben zoveel ervaring, dat moet ik nog allemaal opdoen. Gerrie Eijlers (veertien jaar keeper in die Duitse competitie en nu keeperstrainer bij KRAS/ Volendam, red.) zegt vaak: ‘als jij blijft doen wat je nu doet en dat verbetert, kun je een hele goede cirkelloper worden’. Daar houd ik me aan vast. Het komt met de tijd en daar train ik voor. Elke cirkelspeler is anders. De één rent over de cirkellijn, de ander gebruikt vaak het lichaam om een tegenstander vast te zetten en ruimte te maken voor iemand anders. Ik probeer een beetje van beide te doen. En je probeert afspraken te maken met onze schutters. Nu moet ik het nog in een paar minuten laten zien, hopelijk wordt dat steeds meer.”

Tekst: Eddy Veerman

Foto: clubfotograaf John Loch