Informatie cursussen & leveringsplicht – seizoen 2021-2022 Arbitrage & Scheidsrechterszaken

Informatie cursussen & leveringsplicht – seizoen 2021-2022 Arbitrage & Scheidsrechterszaken

dinsdag 10 augustus 2021

Informatie cursussen & leveringsplicht – seizoen 2021-2022
Arbitrage & Scheidsrechterszaken

Alle commissies zijn momenteel druk bezig met het treffen van de voorbereidingen op het komende seizoen, zo ook Arbitrage & Scheidsrechterszaken. Het is voor leden van HV KRAS/Volendam mogelijk om zich aan te melden voor de verschillende cursussen en de leveringsplicht. Ook gaan de B- en C-jeugdleden in voorbereiding op het nieuwe seizoen aan de slag met het behalen van het spelregelbewijs via HandbalMasterz. Daarnaast zijn we ook hard op zoek naar tijdwaarnemers voor de thuiswedstrijden van HS1, DS1 en HS2.

VS 2 cursus
Afgelopen seizoen zijn we actief gestart met de cursus Vereniging Scheidsrechter 2. Op dit moment hebben alle senioren- en A-jeugdteams het eerste theoriedeel van de cursus gehad. Komend seizoen zal het tweede (en laatste) deel plaatsvinden, voor aanvang van de periode waarin zij aangewezen worden om te fluiten. De loting hiervoor zal in augustus plaatsvinden.

Helaas heeft het praktijkdeel door de coronaomstandigheden nog niet plaats kunnen vinden, maar we hebben goede hoop dat de cursisten hier komend seizoen mee starten. De cursisten die zich al hebben ingeschreven krijgen de mogelijkheid om aan het begin van het seizoen hun wedstrijden te fluiten, zodat zij direct hun diploma kunnen behalen. Met deze cursisten is contact opgenomen om ze op de hoogte te brengen. De overige leden kunnen contact opnemen met de scheidsrechterscommissie wanneer zij zich alsnog willen inschrijven voor de cursus.

Zoals al vaak is gezegd: de wedstrijden bij de vereniging moeten sowieso gefloten worden, dus het zou zonde zijn om je niet in te schrijven. Het is een kleine moeite en aan het einde van de rit heb je een VS 2 diploma in je bezit!

BS3 cursus
Op dit moment zijn er door de coronaomstandigheden nog twee jaargangen cursisten actief. De lichting 2019-2020 is bezig met het afronden van de BS3 cursus, de lichting 2020-2021 zal aan het begin van het seizoen met het praktijkdeel van de cursus starten. Het theoriedeel is voor beide lichtingen al afgerond.

Voor leden die in het bezit zijn van een VS 2 diploma, is het ook mogelijk om zich in te schrijven voor de BS3 cursus die in het nieuwe seizoen zal gaan starten. Deze cursus is niet intern, zoals de huidige VS 2 cursus, maar wordt door docenten van het NHV gegeven. Interesse? Neem contact op met de scheidsrechterscommissie.

De verplichting om elk team dat actief is in de wedstrijdsport een actieve BS3-cursist of scheidsrechter te laten leveren, komt vanaf komend seizoen te vervallen. De afgelopen jaren is gebleken dat deze maatregel slechts voor één seizoen (tijdens de cursus) effectief werkt en er enorm veel moeite in gestoken wordt om überhaupt cursisten aan te melden. Ook is het qua inhoud niet passend om niet-gediplomeerde scheidsrechters direct te laten starten met een BS3 opleiding. Wanneer HV KRAS/Volendam in de toekomst meerdere verenigingsscheidsrechters heeft, zal gekeken worden om deze maatregel weer toe te passen wanneer dat nodig is.

Leveringsplicht
Het komende seizoen zijn namens HV KRAS/Volendam maar liefst 11 teams actief in de wedstrijdsport (HS1, HS2, HS3, HS4, HS5, DS1, DS2, HA1, HB1, DB1, DC1). Per team dat actief is in de wedstrijdsport is één bondsscheidsrechter nodig die meetelt voor de leveringsplicht, komend seizoen heeft HV KRAS/Volendam dus minimaal 11 bondsscheidsrechters nodig. De leveringsplicht is het fluiten van 10 wedstrijden, namens HV KRAS/Volendam, in de wedstrijdsport. Onze huidige bondsscheidsrechters moesten zich vóór 1 augustus 2021 aanmelden voor het komende seizoen. Heb je dit nog niet gedaan? Stuur een mailtje naar official@handbal.nl Ook bondsscheidsrechters die actief zijn voor een andere (of (nog) geen) vereniging zijn van harte welkom! Neem contact op met de scheidsrechterscommissie voor meer informatie over het zijn van bondsscheidsrechter namens HV KRAS/Volendam.

HandbalMasterz
De B- en C-jeugdleden gaan de komende periode aan de slag met het behalen van het spelregelbewijs. Zij krijgen hier vanuit de scheidsrechterscommissie, via de jeugdtrainers, binnenkort meer informatie over.

Tijdwaarnemen
HV KRAS/Volendam had jarenlang de beschikking over een grote enthousiaste externe groep tijdwaarnemers. Helaas is deze groep, door verschillende omstandigheden, opgehouden te bestaan. Op dit moment is er nog een handje vol tijdwaarnemers over, waarvan niet iedereen elke week beschikbaar is. Wij hebben voor komend seizoen dus dringend extra tijdwaarnemers nodig! Zonder deze belangrijke mensen achter de tafel kunnen de wedstrijden namelijk niet doorgaan. Iemand 5 minuten voor de wedstrijd van de tribune halen om ‘even te gaan zitten’ is niet mogelijk, aangezien je voor deze taak op dit niveau een certificaat dient te halen. Dit certificaat kan behaald worden door middel van het volgen van een korte E-learning. Ben jij of ken jij iemand die (bijna) altijd aanwezig is bij de thuiswedstrijden van HS1, DS1 en/of HS2 en lijkt het je leuk om onderdeel te zijn van de wedstrijd? Neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter de groep wordt om te rouleren. Het seizoen staat voor de deur, dus meld je snel aan!

Voor vragen, informatie en/of opmerkingen: neem contact op met de scheidsrechterscommissie! 
Arbitrage & Scheidsrechterszaken HV KRAS/Volendam