'Ingelijfd toen ik even niet oplette'

'Ingelijfd toen ik even niet oplette'

maandag 07 september 2020

Het zijn vaak de stille krachten achter een sportvereniging die de grootst bijdragen leveren. Gerard Veerman, penningmeester van KRAS/Volendam, is een van deze vrijwilligers. In een interview vertelt de Volendammer over zijn werkzaamheden.

De betrokkenheid van Veerman begon toen hij zijn vrouw Tiny veertig jaar geleden leerde kennen. Als dochter van Hans en Griet Kes en zus van huidig clubvoorzitter Piet Kes speelde handbal altijd al een grote rol in de familie. Hans Kes runde in die tijd aan huis een administratiebedrijf en Veerman werkte als kredietadviseur bij de Rabobank. Veerman was op zoek naar een andere uitdaging, toen hij door zijn schoonvader werd gevraagd met hem samen te gaan werken. “Dat heb ik beleefd geweigerd. Ik was weliswaar op zoek naar wat anders, maar van de situatie bij mijn schoonvader het beeld dat het een ‘open-huis boekhoudkantoor’ was. Wel bood ik aan hem waar nodig te helpen, maar ik wist toen nog niet waar dat uiteindelijk op zou uitdraaien.”

De familie Kes was immers handbalgek. “Het was voor hen vanzelfsprekend dat ik ook een steentje zou bijdragen aan de administratie van KRAS/Volendam. Toen ik eens met de familie gezellig bijeen zat werd er uiteraard weer volop over handbal gesproken. Tiny werd gevraagd een jeugdteam te coachen. Iets wat ze graag wilde, mits ik dan de chauffeur van het teambusje zou worden. Ik zat even niet op te letten en werd zo bij de club ingelijfd. Mijn vrouw en ik hebben dit jaren gedaan. Ik heb het nooit hardop gezegd, maar ik vond het eigenlijk best leuk.”

Penningmeester
Toen Piet Kes werd aangesteld als financieel directeur van Succes Schoonmaak werd Veerman gevraagd bij het Volendammer bedrijf als administratief medewerker in dienst te treden. “Niet lang daarna kwamen er problemen aan het licht rond het dagelijkse bestuur van de handbalvereniging. Die bleek onderbemand. Piet vulde alle gaatjes op en dat werd hem af en toe te veel. Er werd een nieuw bestuur gevormd. Naast Ben Kok en de inmiddels overleden Jaap Schilder (De Bok), werd mij ook gevraagd daar deel van uit te maken. Sindsdien ben ik bestuurslid in de rol van penningmeester.”

De werkzaamheden van Veerman bestaan vooral uit het houden van toezicht en controle en zijn deels uitvoerend en ondersteunend. “Daarnaast ben ik voor een aantal mensen een soort aanspreekpunt bij vragen. Dat omdat ik qua financiën, administratie, belastingen en hrm op een breed terrein ervaring heb. Er wordt soms wel eens gedacht dat ik altijd beschikbaar ben, maar ik heb gewoon een fulltime job bij Succes Schoonmaak. Daar zit ik sinds 2007 in het directieteam. Daarnaast heeft mijn schoonvader er op een slimme manier voor gezorgd dat Tiny en ik zijn administratiekantoor hebben voortgezet. Mijn vrouw werkt daar nagenoeg fulltime en ik regelmatig in de avond en op zaterdagen. Zo verzorgen we onder meer de volledige financiële administratie van de handbalvereniging. Daarbij worden we gelukkig al jarenlang ondersteund door Administratiekantoor Runderkamp, dat als sponsoring de loonadministratie van de handbalvereniging regelt.”

Grootste sponsor
Naast de familie Kes, is ook de familie Veerman erg betrokken geraakt bij KRAS/Volendam. “Mijn drie dochters hebben allemaal gehandbald”, vertelt Veerman. “Toen ze jong waren heb ik hen persoonlijk bij de schoolhandbaltoernooien getraind en gecoacht. Onze jongste dochter Charlotte helpt sinds enige tijd ook mee op het kantoor met de handbaladministratie. Tiny helpt ook volop mee, maar zij is helaas geen groot fan van de handbal. Er zit namelijk heel veel tijd in de werkzaamheden voor de club en dat is vaak lastig te managen. Ik zeg wel eens gekscherend dat wij als klein bedrijfje in verhouding eigenlijk de grootste sponsor van KRAS/Volendam zijn. We zijn namelijk een klein kantoor, maar steken erg veel tijd in de vereniging. En tijd is geld.”

Als penningmeester heeft Veerman goed zicht op de financiële situatie van KRAS/Volendam tijdens de coronacrisis in Nederland. “We hebben het geluk gehad dat onze reguliere competitie al was stopgezet toen de crisis uitbrak. Wel was het erg jammer dat de finalewedstrijden aan het einde van het seizoen niet door konden gaan. Los van de sportieve aspecten zijn dat ook wedstrijden met commerciële kansen. Die kansen vielen echter weg.”

“We hebben daarna alle sponsoren en leden om begrip voor de situatie gevraagd. Dat hebben zij gelukkig geaccepteerd. Het mislopen van de finalewedstrijden heeft ons echter veel schade bezorgd, met het sluiten van de kantine en het annuleren van de jaarlijkse rommelmarkt en Vriendenmaand daar nog bovenop. Dat heeft ons veel geld gekost.”

“Ik heb nog geen volledig cijfermatig overzicht”, vervolgt Veerman. “Maar als gevolg van de coronacrisis zal onze boekhouding in het rood komen. Gelukkig kunnen we dat opvangen. Het is belangrijker om te bepalen hoe we het nieuwe seizoen gaan doorkomen. We zijn dan ook erg blij dat veel van onze sponsoren hebben toegezegd door te gaan en ook onder onze leden zien we nauwelijks een daling. Ondernemend Nederland heeft veel schade geleden door het coronavirus. Ik hoop van harte dat zij ondanks alle tegenslagen sportverenigingen als KRAS/Volendam ook in de toekomst blijven ondersteunen.”

Tekst: Handbal Volendam / Jaap Buijs