D-Jeugd kampioen!

D-Jeugd kampioen!

maandag 27 maart 2023

Uit een jongensboek, wat een seizoen!

De jongens van handbalvereniging Volendam zijn erin geslaagd om in 2 aparte competities kampioen te worden en 4 trofeeën te pakken op toernooien in binnen- en buitenland.

Mondkapjes?

Het is al april 2022 als na ruim twee jaar wereldwijde pandemie de restaurants, cafés, winkels én sporthallen weer vrij toegankelijk worden. Mensen mogen elkaar weer ontmoeten, weer samen bewegen, weer sporten. De competities liggen al maanden stil maar de handbaljeugd van Volendam heeft waar mogelijk de winter en lente lekker doorgetraind en dat komt mooi uit, want waar de lente aanbreekt staan de toernooitjes ook weer op de agenda.
Aldus wordt er door Volendam in april/mei 2022 aan twee toernooien meegedaan, en pakt 3 bekers. Op het zonovergoten toernooi bij KDO worden in de eigen poule (D-jeugd) alle tegenstanders getrakteerd op een pak slaag, alle wedstrijden worden gewonnen en daarmee de eerste prijs behaald. Bij het niet op komen dagen van een niet nader te noemen team, worden de jongens gevraagd om in de poule van de C-jeugd deze plaats te vervullen. Het krachtsverschil is enorm, daar sommigen van Volendam D1 nog maar E-jeugd zijn. En toch, wordt er twee keer gewonnen en maar één keer verloren, prachtige prestatie.
Voor twee bekers mochten we komen opdraven, in een bomvolle kantine, en dat na 2 jaar van sociale verwijdering, er liepen zelfs nog mensen met een doekje voor hun gezicht, een mondkapje noemden we dat in die tijd……
Een maand later was het toernooi bij HV Zaanstreek weer een prooi voor de oranjemannen, ook hier werd alles gewonnen. De contouren van het huidige team waren hier al zichtbaar. Jonge honden, klein van stuk, maar vlug als water en een neusje voor de goal. Beker nummer 3!

Trainingsbeesten

De zomer is warm en lang, heet zelfs, op sommige dagen. Handballen is nog ver weg, en toch wordt er al weer getraind en op de zaterdagen onderlinge speedhandbaltoernooitjes gespeeld. Razendsnelle spelletjes handbal, dat vanwege deze snelheid, bijna onnavolgbaar is voor publiek, maar voor de spelers is het een ideaal spelletje om snel te leren denken, handelen, te scoren én samen te spelen. 
Het is pas herfst, de competitie begint nu pas en het is toch wel een beetje spannend. Merkbaar in de eerste wedstijd tegen ZAP D1 thuis, nieuwkomers Ryan Verdam en Dico Dusée laten zien dat zij zeker Volendam D1-materiaal zijn en staan direct hun mannetje en scoren hun eerste prachtgoals in oranje shirt. Boyd Pelk is deze dag op zijn best en maakt de winnende treffer, slechts 15 seconden voor de zoemer. Achtereenvolgens is het Quintes, JHC, VZV en KSV waar het zo nu en dan prijsschieten is en soms té makkelijk de punten worden gepakt.
De wedstrijd tegen SEW (uit) wordt een heuse demonstratie van Volendam D1, de op dat moment nummer 3 van de competitie SEW is vanaf het eerste fluitsignaal al kansloos, Daan van Bakergem, sterk als een os, laat er niks of niemand langs en weet vooral de watervlugge Tom van der Zee jr continu te lanceren die op zijn beurt de techniek van draaiballen al aardig onder de knie lijkt te hebben.
VOC komt op bezoek en de hele voorliggende week trainen de jongens als beesten en de focus is op aanstaande matchday, dit werpt zijn vruchten af. Voor jeugdwedstrijden-begrippen een goed gevulde Opperdam geeft ons kippenvel op de armen, de spanning is voelbaar en de intensiteit van de wedstrijd is hoog. In een moordend tempo worden de goals aaneengeregen maar vooral Jip Tuijp keept de sterren van de hemel door echt héél veel ballen te stoppen. Tot een brok in de keel geroerd mede door zijn prachtige emotie wordt deze wedstrijd zeer overtuigend gewonnen met 12 doelpunten verschil. 
Achtereenvolgens is het in de uitwedstrijd tegen DSS, die óók wordt verslagen, het leiderschap van Dex Veerman hier goed zichtbaar, als een luitenant op het slagveld stuurt hij zijn jongens aan, maar is zelf ook trefzeker. Baas.

KRAS/Volendam gaat over de grens.

De reden is nog ongewis, de huidige competitie verdwijnt uit de boeken, zeven keer gespeeld, zeven keer winst, down the drain. Een nieuwe competitieopzet wordt gemaakt, de zes sterkste teams gaan hier aan deel nemen, maar eerst naar België.
Het nieuwe jaar is slechts zeven dagen oud als Volendam drie teams afvaardigt naar een internationaal toernooi in Hasselt, België. De B1, C1 en D1 nemen deel aan dit groots opgezet evenement en waar de B1 en C1 echt strijd moeten leveren is het bij de D1 een redelijk eenvoudige toernooizege, 5 keer winst en dus de trofee in de tas! En passant pakken de andere twee teams ook de zege en gaan er drie trofeeën in de prijzenkast bij HV Kras/Volendam, missie volbracht!

Aalsmeer is het medicijn.

De nieuwe competitie start op 14 januari 2023 en we lijken wel een ander team, gemakzucht of dikke pech, het spel in de wedstrijden kan de ene helft verzorgd zijn, de andere helft lijkt het of er zand in de motor zit. De 1e wedstrijd spelen we met mazzel gelijk, spelen een fantastische tweede wedstrijd waarin we heerlijke goals maken en om diverse redenen verliezen we daarna twee wedstrijden op rij en is de oogst na 4 wedstrijden, 1 gewonnen, 1 gelijk en 2 verloren. Watskebeurt?
Aalsmeer D1 komt op dan bezoek en dit team bestaat uit louter jongens, dit blijkt een bevrijding te zijn voor Volendam D1, de scheidsrechter laat zo ook veel meer toe en Mika Boomstra excelleert in deze partij door in breakouts en ook vanaf de 6-meter lijn veelvuldig te scoren. Cijfermatig niet geheel overtuigend, qua gevoel een heel gemakkelijke zege, 26-22. En deze winst lijkt het medicijn.
Rivaal VOC krijgt weer een pak rammel in de Opperdam en Sven Tuip, groeibriljant, laat zien dat hij ook vanaf de cirkel juist op belangrijke momenten als een echte killer kan toeslaan, en dan lachend teruglopend….

Tweemaal in de winkelhaak.

Door opmerkelijke uitslagen in de competitie stijgt Volendam D1 plek voor plek op de ranglijst, omdat de concurrentie bij elkaar punten verspeelt en in het derde weekend van maart 2023 zijn er maar liefst twee wedstrijden binnen 24 uur te spelen. In beide wedstrijden doet Wick Beemsterboer iets opmerkelijks, als het even niet loopt, smijt hij meerdere malen vanuit een loopschot of vanuit stand de bal met een snelheid van ten minste 100 kilometer per uur vanaf een meter of 12 in de kruising, ongekend hard en met stijl, een grijns van oor tot oor het gevolg.
En dus zijn de jongens van Volendam D1 na de wedstrijd van vandaag tegen hekkensluiter Aalsmeer kampioen van de D-jeugd waarin zij laten zien dat er niet één speler de beste is, maar er wel één beste team is! Zo ook weer vandaag.

Complimenten naar alle trainers, hulde aan de spelers. En natuurlijk een shout-out naar onze immer meereizende supporters. 

En voor de jongens, last words: werk slim, train hard, wees zuinig op je lijf en lief voor je moeder, speel met je hoofd en met je hart, succes bij de C-jeugd!