Jordy Baijens niet meer weg te denken uit topformatie KRAS/Volendam

Jordy Baijens niet meer weg te denken uit topformatie KRAS/Volendam

donderdag 09 juni 2022

Tekst: AD Sport/Peter Lotman 

Uitblinker verheugt zich op de finalestrijd met provinciegenoot Aalsmeer

De echte handballiefhebbers zitten zich deze week al weer te verkneukelen op de finale- wedstrijden om de landstitel die zondag beginnen. Een Noord-Hollandse burenruzie tussen KRAS/Volendam en Green Park Aalsmeer moet wel net zo’n spektakel worden als een paar jaar geleden. Jordy Baijens, de linkerhoekspeler van de Volendammers, blikt vooruit en schat de kansen in.

Als er iemand op dit moment in bloedvorm verkeert, is het de 26-jarige Rotterdammer wel. Hij scoort de laatste weken aan de lopende band en is zowel aanvallend als verdedigend van grote waarde voor zijn team. Hoe dat komt vindt Baijens moeilijk uit te leggen.

,,Ik heb er niet echt een verklaring voor. Het is wel een groot voordeel, dat ik sinds kort weer op de 2-positie mag verdedigen. Ik merk dat ik me daar comfortabel voel en vertrouwen kan tanken voor de aanval. Vorm is altijd lastig uit te leggen, maar ik voel me goed en ben blij, dat ik weer van waarde kan zijn voor het team.”

Imposant slotakkoord

Baijens maakt deel uit van een formatie die onder leiding van de vertrekkend coach Mark Ortega bezig is aan een imposant slotakkoord. In de BENE-League was het nog een tikkeltje stroef, maar met de start van de HandbalNL League ging het lopen als een trein.

,,Wij hebben duidelijk precies op het goede moment onze draai gevonden. De meeste jongens weten wat er van hen wordt verwacht en waar ze zich op moeten focussen. Ik heb het gevoel, dat we een hecht team zijn geworden. Een ploeg die hard voor elkaar wil werken. In het begin waren er nog een paar jongens die zichzelf te veel wilde laten zien of nog naar hun plek aan het zoeken waren. Nu past alles precies in elkaar”, aldus Baijens die op vijfjarige leeftijd bij Snelwiek/Haro begon en met veel plezier terugkijkt op die periode.

Gevraagd naar de hoogtepunten in zijn handballoopbaan komt er dan ook een moment uit zijn Haro-tijd naar voren. Baijens lachend: ,,Maar dat was gelijk ook een dieptepunt. Wij speelden met Haro tegen Hellas om promotie naar de eredivisie en die liepen we uiteindelijk mis op doelsaldo. Vreselijk. Maar een mooi moment was ook mijn debuut in het Nederlands team. Daar droomde ik als kind al van. En een absoluut hoogtepunt was het winnen van de beker met Volendam. Het was een wedstrijd waarin alles leek mis te gaan, maar die we toch over de streep trokken.”

Klein beetje Volendammer

Baijens is een klein beetje Volendammer geworden in al die jaren. ,,Ik woon er al weer vier jaar en sinds dit jaar samen met mijn vriendin. Ik werk ook vier dagen per week voor de club op de commerciële afdeling. Daarnaast studeer ik voor podoloog. Misschien een vreemde combinatie, maar ik vind het allebei heel erg leuk. Volendam is voor mij de ideale club, omdat er veel mogelijkheden zijn. Ik kan mezelf verder ontwikkelen op een werkterrein wat niet direct aansluit op mijn vakgebied. Het zorgt er wel voor, dat er in de toekomst ergens deuren open gaan.”

De snelle break-outloper kijkt met plezier terug op de samenwerking met trainer Mark Ortega. ,,Bijzonder is, dat hij begon vanwege het opstappen van Hans van Dijk en nu vertrekt omdat

zijn vrouw zwanger is. Hij moest in het begin wennen aan de Nederlandse mentaliteit. Er lopen jongens rond die zeggen waar het op staat en als je als trainer zelf rustiger bent, kan dat lastig zijn. Soms moet je met de zweep erover, terwijl Mark vindt dat de discipline vanuit jezelf moet komen.”

Drie jaar samengespeeld

Baijens kijkt uit naar de komst volgend seizoen van de nieuwe technische man Geert Hinskens. ,,Dat zal even wennen worden. Wij kennen elkaar al lang, want ik heb hem vroeger als assistent-trainer bij de Zuid-Holland selectie gehad. En we hebben drie jaar samen bij Volendam gespeeld. Geert was toen al een van spelers die tijdens een time-out tactisch advies gaf. Hij heeft het team bij Quintus toch ook goed aan het handballen gekregen. Mooi dat Volendam hem als jonge trainer die kans geeft.”

Kansen inschatten voor de duels in de Best-of-Three is altijd een hachelijke zaak. Baijens: ,,Heel lastig. Wij doen het op dit moment goed, maar Aalsmeer heeft een ploeg die je nooit kunt wegcijferen. Het is een groep die al een tijdje samen is en waar nu de jonge jongens op de deur kloppen. Totaal gezien, staat het 2-2 en één ding is zeker: het belooft een spannende finale te worden. Extra leuk is, dat het een Noord-Hollandse strijd is vanwege de grote historie tussen de beide clubs.”

Fotografie: clubfotograaf: Fred Mol