'Keeperstrainingen precies in mijn straatje'

'Keeperstrainingen precies in mijn straatje'

vrijdag 11 september 2020

Gerrie Eijlers heeft zijn HT4-trainersdiploma gehaald. De veertigjarige Volendammer sloot afgelopen weekend de opleiding met succes af en mag voortaan coachen op het hoogste handbalniveau. “De beste coaches ontwikkelen zich door.”

De voormalig doelman van KRAS/Volendam en Oranje – die enkele maanden terug met handbalpensioen ging – ontving dinsdag een officiële felicitatie van de club in de vorm van een bos bloemen. Deze werd overhandigd door Claus Veerman en voorzitter Piet Kes. “Heel erg leuk”, reageert Eijlers. “Ik heb de bloemen aan mijn vrouw gegeven en gezegd dat ik die voor haar heb gekocht. Als goedmakertje voor dat ik zo weinig thuis ben.”

Want ondanks dat Eijlers zelf niet meer op topniveau handbalt, heeft hij het allerminst rustig. “Ik ben veel bezig met het geven van keeperstrainingen. Op maandag werk ik met de Oranje-jeugd op de HandbalAcademie en op dinsdag met de keepers van verschillende teams van KRAS/Volendam. Verder geef ik ook nog door het hele land clinics bij allerlei clubs. Het zijn toch al gauw vier avonden in de week. Dat was eigenlijk niet het plan, maar ik doe het zeker niet met tegenzin. Ik vind het leuk en de keeperstrainingen liggen precies in mijn straatje. Alleen mijn vrouw vindt het wel wat minder.”

Handbalverleden
Het behalen van zijn papieren was volgens Eijlers niet moeilijk. “Als je ergens veel tijd aan spendeert is het dat nooit, maar je moet het wel even doen. Toch heb ik er zelf anderhalf jaar over gedaan. Dat komt doordat ik zelf tot voor kort nog dagelijks handbal speelde. Toen de coronacrisis uitbrak had ik opeens tijd over en kon ik me volledig op de trainerscursus gaan richten.”

De HT4-opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Voor het praktijkgedeelte verzorgde heeft Eijlers afgelopen week de selectie van Heren 2 getraind en gecoacht. “Martijn Cappel en de selectie hebben me daar heel goed bij geholpen. Ik had me ook goed voorbereid, dus dan krijg je niet zo snel met verrassingen te maken. Daarnaast komt mijn handbalverleden ook goed van pas. Ik heb daardoor een goed idee van hoe je het beste met iemand kunt omgaan.”

Nu Eijlers zijn HT4-diploma heeft behaald is er nog één volgende stap: de opleiding tot Mastercoach. “Aan HT4 heb je in principe genoeg, maar de beste coaches ontwikkelen zich door. Zelf ben ik er op dit moment nog niet mee bezig, maar het lijkt me wel interessant. Mezelf kennende ga ik die opleiding op den duur waarschijnlijk wel halen. Echte trainersambities heb ik ook nog niet, maar denk dat het er ooit wel van zal komen.”

Maatwerkprogramma's
De technische commissie van KRAS/Volendam biedt ambitieuze trainers in opleiding faciliteiten om hun diploma's te halen. Net als Pim Ligthart, Fiona Scherpenzeel en nog vele andere trainers zijn regelingen of maatwerkprogramma's ontwikkeld. Mocht je interesse hebben in de mogelijkheden, neem contact op met manager@handbalvolendam.nl en vraag om een gesprek met een lid van de technische commissie.