KRAS/Volendam opnieuw aanwezig tijdens Forum Club Handball meeting in Keulen

KRAS/Volendam opnieuw aanwezig tijdens Forum Club Handball meeting in Keulen

zondag 09 juni 2024

KRAS/Volendam was opnieuw vertegenwoordigd op de prestigieuze Forum Club Handball (FCH) meeting in Keulen. De 30ste FCH General Assembly vond plaats tussen de halve finales en finales van de Champions League.

Forum Club Handball eV (FCH), opgericht op 24 november 2006 als Group Club Handball EEIG, heeft als doel de belangen van clubs, nationale bonden, de Europese Handbal Federatie (EHF) en de Internationale Handbal Federatie (IHF) in balans te brengen. Sinds de oprichting heeft FCH belangrijke stappen gezet om de structuur en samenwerking binnen de handbalsport te verbeteren.

Een van de belangrijkste doelstellingen van FCH was het verminderen van het aantal grote kampioenschappen. Dit aantal is teruggebracht van vijf naar drie of vier in een periode van vier jaar, waarbij deze kampioenschappen nu buiten het clubseizoen worden gepland. Dit zorgt voor minder belasting voor de spelers en een betere balans tussen club- en nationale verplichtingen.

Daarnaast ontvangen clubs nu compensatie voor het afstaan van hun spelers aan nationale teams. Dit was een belangrijke ontwikkeling, aangezien spelerssalarissen nu verzekerd zijn tijdens hun verplichtingen bij nationale teams. Hierdoor worden de clubs financieel beschermd en kunnen ze met meer zekerheid hun spelers afstaan.

FCH heeft ook gezorgd voor een sterke vertegenwoordiging in diverse organen van de EHF. Deze strategische samenwerking met zowel de EHF als de IHF heeft geleid tot een beter georganiseerde handbalsport, waarbij de belangen van de clubs beter worden behartigd.

Een andere belangrijke vooruitgang is de beperking van het aantal dagen dat spelers worden afgestaan aan nationale teams. Dit is nu beperkt tot 60 dagen per seizoen, plus de Olympische Spelen. Dit helpt om de belasting op de spelers te verminderen en zorgt ervoor dat ze meer tijd kunnen doorbrengen bij hun clubs.

Ten slotte werkt FCH samen met cluborganisaties in andere sporten, zoals voetbal, basketbal en ijshockey, om de positie van handbalclubs te versterken. Deze samenwerkingen zorgen voor een uitwisseling van kennis en strategieën, wat bijdraagt aan de verdere professionalisering en ontwikkeling van de handbalsport.

Reactie van KRAS/Volendam

Algemeen Manager Joost Ooms verklaarde: “We zijn sinds 2008 vaste leden van FCH en worden halfjaarlijks uitgenodigd om mee te denken op het hoogste niveau in Europa. Het is altijd een eer om mee te doen met de grote clubs en EHF. De dynamiek binnen deze bijeenkomsten is zeer interessant, met onderwerpen variërend van internationale betrekkingen tot politiek en financiën. Als kleine club leren we veel over de wereld van handbal, de spanningen en de succesfactoren.

We blijven ons inzetten om Nederland betrokken te houden bij deze ontwikkelingen. In de afgelopen jaren hebben we veel zien veranderen. De professionalisering binnen de sport is duidelijk zichtbaar en de clubs hebben veel bereikt om hun belangen te versterken. Er is echter nog veel werk te doen. Net als bij FIFA en UEFA in het voetbal, zijn internationale deals en spanningen ook een onderdeel van de handbalwereld. Voor een kleine club is het de moeite waard om enige invloed uit te oefenen op deze wereldwijde schaal.”


Vind je dit soort dingen interessant of lijkt het je wat om in het management van handbal ervaring op te doen, weet dat Volendam altijd opzoek is naar mensen die een bijdrage willen leveren. Neem contact op met j.baijens@handbalvolendam.nl

Ook zijn er vacatures open: klik hier