'Nét dat stukje verbeteren'

'Nét dat stukje verbeteren'

dinsdag 09 juni 2020

Voor velen binnen de vereniging is Timo Beemster al een bekend gezicht. De loop- en conditietrainer verzorgt sinds afgelopen seizoen trainingen aan verschillende teams in de damestak van KRAS/Volendam. Komend seizoen gaat Beemster aan de slag met de herenhoofdmacht en twee teams uit de damesjeugd.

“Mijn trainingen zijn gericht op het verbeteren van de looptechniek”, vertelt Beemster. “Denk daarbij aan de efficiëntie, snelheid, wendbaarheid en bij de jeugd ook het voorkomen van blessures. Ik neem tests af om te bepalen wat de snelheid en conditie van een bepaalde speler of speelster is.”

Voor deze tests gebruikt de trainer hoogwaardige apparatuur. “We werken met snelheidspoortjes die drie meetmomenten hanteren: de eerste vijf meter van de start, tien meter acceleratie en twintig meter pure snelheid. Het doel is tienden van seconden winst te boeken bij de handballers.”

Doctoraat
De hoge kwaliteit van het materiaal sluit goed aan bij de kwalificaties van Beemster. Zo behaalde hij in augustus 2019 de titel 'doctor' na het succesvol verdedigen van zijn proefschrift. Na de afronding van zijn promotieonderzoek is Beemster in dienst getreden bij GGZ Noord-Holland-Noord. Hier werkt hij met zogenaamde big data om patronen en verbanden te vinden, waardoor zorgprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Het eigen sportieve verleden van Beemster ligt vooral in atletiek. Zo was hij tot zijn twintigste jaar specialist op de 1500 meter en haalde hij op deze afstand een zilveren medaille op het NK voor A-jeugd. Inmiddels verzorgt Beemster al twaalf jaar loop- en conditietrainingen in de handbalsport. Zo was hij voorheen werkzaam bij DTS’48, VVW en SEW.

Vorig jaar streek de trainer neer in Volendam en ontfermde zich over een deel van de dameshoofdmacht, Dames 2, Meisjes B1 en Meisjes C1. Voor het komende seizoen richt hij zich vooral op Heren 1, Meisjes B1 en Meisjes C1. “Het is voor mij een mooie uitdaging om te werken met topsporters van Heren 1. Daarnaast is het mijn doelstelling een bijdrage te leveren aan de opbouw van de damestak van de club naar topniveau. Ik hoop wetenschappelijke trainingsinzichten in de praktijk toe te passen en te delen met andere trainers binnen de club.”

Zichtbaar verbeterd
Het eerste seizoen met looptrainingen heeft bij de jonge talenten van het dameshandbal al veel opgeleverd. Dat in het bijzonder bij Dames 2. “Zij hebben zich zichtbaar verbeterd op het gebied van snelheid en efficiëntie in het lopen. Die resultaten zijn erg leuk om te zien.”

Ook werkte Beemster regelmatig met het eerste damesteam. “Een aantal meiden hebben grote sprongen gemaakt, terwijl anderen al een goede techniek hadden. Sommige speelsters hebben al eerder looptrainingen gehad en moesten zich meer op de details focussen.”

Voor de aanstaande trainingen met Heren 1 heeft Beemster dezelfde verwachtingen. Al kan hij er vooraf nog weinig over zeggen. “Ik heb nog niet eerder met hen samengewerkt, dus ik ga mijn plan opstellen als ik de groep in actie heb gezien. Het zal vooral draaien om bijschaven. Er zitten een aantal internationals in de selectie en de spelers doen regelmatig aan krachttrainingen. Komende maandag staat de eerste training met de selectie op het programma. Dan gaan we metingen uitvoeren, die ik daarna kan analyseren. Aan de hand daarvan kan ik de spelers specifieke oefenstof aanbevelen om zo hun techniek nét dat stukje te verbeteren. Dat kan in topsport cruciaal zijn.”