Opeens lonkt de finale om de landstitel alsnóg

Opeens lonkt de finale om de landstitel alsnóg

woensdag 17 mei 2023

Artikel uit de nivo

Het was een gelopen koers, althans zo leek het. De handbalmannen van KRAS/Volendam werden vorige week dinsdag gedeklasseerd door landskampioen Aalsmeer (21-33), dat daarmee een ticket voor de finale om de landstitel veiligstelde. Althans, zo leek het. Volendam ontving afgelopen zaterdag het reeds voor die finale geplaatste Lions en Aalsmeer ontving Hurry Up. Vervolgens ontvouwde zich een ongekend scenario. In De Opperdam werd Volendam naar een 10-17 achterstand gespeeld bij rust, maar tegelijkertijd kwam Aalsmeer in de eigen hal op achterstand. Opeens kreeg het lot een wending…

,,Ik had me er al bij neergelegd, dacht dat Aalsmeer thuis gewoon zou winnen. Ging er vanuit dat Hurry Up zich zou sparen voor de bekerfinale, want ze hadden in competitie niks te winnen. Plus Aalsmeer speelde dinsdag tegen ons waanzinnig goed”, zei Volendam-trainer Geert Hinskens naderhand. ,,Ik gaf andere jongens speeltijd. ,,Bij ons liep het niet, er was weinig energie. Maar op de bank merkten we dat Aalsmeer achterstond, dus ‘zelf winnen’ betekende dat we nog een reële kans zouden maken op de finale.” Hinskens zette zijn normale basis in. ,,Het ging nog steeds moeizaam, maar in de rust zeiden we wel tegen elkaar dat het verschil móesten proberen terug te dringen. Vijf minuten voor tijd kwamen we voor het eerst voor en daarna hebben we het stabiel uitgespeeld. Met een beetje hulp van de andere kant”, was Hinskens wel zo eerlijk om toe te geven dat Lions de inhaalrace van de Volendamse thuisploeg vergemakkelijkte.

Hinskens: ,,Ik zou wel heel naïef zijn als ik zeg dat ze er alles aan hebben gedaan. Het scheelt uiteraard of je speler 1 tot en met 7 in het veld hebt staan, of 8 tot en met 15. Daar hebben wij, onder leiding van Jordy Baijens, Tim Roefs en Lucas Schneider, gebruik van gemaakt.” Het leek er op te duiden dat Lions liever Volendam in de finale heeft als tegenstander, in plaats van Aalsmeer, dat vier landstitels op rij won. De Aalsmeerders konden de achterstand tegen Hurry Up niet meer omdraaien (25-26) en moeten komende zaterdag daardoor winnen van en bij Lions. De titelverdediger wordt tot het uiterste gedwongen en dat ligt hen meestal goed. Mocht Aalsmeer er niet in slagen, dan grijpt KRAS/Volendam tóch nog dat fel begeerde plekje in de finale, want de ploeg op het vinkentouw moet naar het onderaan staande Tachos.

Morgenmiddag wacht eerst een andere finale, die om de beker, in Almere. Tegenstander is dan Hurry Up. ,,Het is fout van mezelf dat ik zaterdag voorafgaand een beeld had geschetst van ‘we gebruiken deze wedstrijd om uit te proberen en te rouleren’. Want iedere kans die er nog is, moet je aangrijpen, hoe klein die ook is”, zegt Geert Hinskens. ,,Gelukkig hebben we dat weten te herstellen. Dat gevoel moeten we meenemen naar de bekerfinale. Ik vind het al een mooi seizoen, als je donderdag wint, is dat een bekroning. En als we zaterdag ook nog die andere finale zouden halen, zou dat bonus zijn. Voor de meeste spelers is het nieuw. Dat maakt het alleen maar mooi.”

Tekst: Eddy Veerman

Foto: clubfotograaf John Loch