Column | Ouwelullendagen; de momenten waarop toppers uitblinken

Column | Ouwelullendagen; de momenten waarop toppers uitblinken

vrijdag 06 oktober 2017

‘International Gerrie Eijlers (36) keert terug op het oude nest’ leest de kop van het artikel. Het bericht zal door de Volendammers met luid gejuich ontvangen zijn. Eijlers groeide in de vijftien seizoenen die hij in Duitsland verbleef uit tot één van de beste keepers ter wereld en speelde talloze interlands voor Oranje.

Ik heb altijd een beetje medelijden gehad met handbalkeepers. Ga er maar aanstaan. Ballen die uit de loop met snelheden van boven de honderd kilometer per uur op je af vliegen. Er wordt nog van je verwacht dat je ze tegenhoudt ook. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar een goede keeper stopt naar verluidt tussen de veertig en vijftig procent van de schoten. In het geval van Eiljers zal dit percentage waarschijnlijk nog veel hoger liggen, maar dat terzijde.

Het is overigens een bekend fenomeen in de sport. Toppers die hun ‘ouwe dag’ willen slijten bij hun eerste liefde. Ouwelullendagen. Het is een mooi woord. Het betekent eigenlijk dat een oude(re) werknemer wekelijks uren spaart en hiermee uiteindelijk jaarlijks wat extra vrije dagen kan opnemen. Maar het lijkt de laatste tijd wel alsof de ‘ouwelullendag’ een heel andere betekenis krijgt. Het lijkt wel alsof de ‘ouwe lullen’ tegenwoordig bepaalde dagen (of weken) uitkiezen waarop ze uitblinken. Ze houden het niet meer een heel seizoen vol, maar kiezen selectief hun moment (ouwelullendag) om te schitteren. Voorbeelden te over het afgelopen jaar.

Kniebraces zijn niet alleen voor ‘ouwe lullen’

Roger Federer die na een zware blessure op z’n ‘ouwe dag’ nog even twee Grand Slams weet te winnen. Floyd Mayweather die eigenlijk al met pensioen is, trekt zijn bokshandschoenen weer aan om voor een slordige $300.000.000,- Connor McGregor naar het canvas te werken. Zelfs onze eigen Remy Bonjasky stapt opnieuw de ring in om de strijd aan te gaan met regerend wereldkampioen Rico Verhoeven.

Oude glorie herleeft en het is voor handbalminnend Volendam dan ook wachten op de momenten die ‘onze’ helden kiezen om te schitteren. Gerrie Eijlers geeft het goede voorbeeld, maar ik ben voorstander van het in het leven roepen van de ‘ouwelullendagen’ bij HV KRAS Volendam. Dagen waarop Joey Duin beslist om weer een potje mee te spelen in de BENE-League of waarop Marco Beers oude tijden doet laten herleven in Sporthal Opperdam. Misschien kunnen we voor de gelegenheid de Seinpaal weer eens afhuren. Dat maakt het plaatje helemaal compleet.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbracestrassburg socksteunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Handbalvereniging Volendam.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.