Roos: 'Moeder voorspelt een titel'

Roos: 'Moeder voorspelt een titel'

woensdag 29 mei 2019

De afgelopen weken moeten voor Marnix Roos (18) voelen als een achtbaan. Twee seizoenen terug handbalde de boomlange schutter nog namens Hellas in de anonimiteit van de jeugdcompetitie, inmiddels speelt hij finales in bomvolle sporthallen. Komend seizoen gaat Roos de arena’s in Duitsland verkennen, als hij bij het beloftenteam van topclub Füchse Berlin mag ruiken aan de podium waarop hij ooit hoopt te acteren: als prof in de Bundesliga.

,,De bekerfinale in Almere, die maakte veel indruk. In bed denk ik er nog vaak aan terug, hoe vet dat was. Het Volendamse publiek was geweldig.” De passie spat er vanaf als Roos vertelt over de bekerwinst van afgelopen april. ,,Vooraf stond ik strak van de spanning. Maar die verdween snel toen we eenmaal speelden. Het was een prachtige wedstrijd van onze kant. We vochten voor elke meter, doken op elke rebound. Die wedstrijd moet het uitgangspunt zijn voor de wedstrijden om de landstitel.”

Het leven lacht de Haagse linkshander toe momenteel. Roos maakt, vooral verdedigend, veel minuten en krijgt zo nu en dan ook het vertrouwen van coach Peter Portengen om in de aanval met zijn machtige fysiek van waarde te zijn. Die potentie is ook opgevallen in het buitenland. Anel Mahmutefendic, oud-trainer van het beloftenteam van KRAS/Volendam en huidig coach van talententeam van Füchse Berlin, nodigde de tiener uit voor een proefsessie in de Duitse hoofdstad. De stage beviel van twee kanten, waardoor Roos een stap dichter is bij het verwezenlijken van zijn droom.

Aandacht en begeleiding
,,Als het niks was geworden, dan had ik daar ook vrede mee gehad. Want het was zeker niet zo dat ik uit was geleerd bij KRAS/Volendam”, weet Roos. ,,Maar bij zo’n topclub krijg ik een bepaalde begeleiding en aandacht die in Nederland simpelweg niet mogelijk is. Ik ga daarnaast op mezelf wonen en daarmee ontwikkel je je als mens. Zo’n stap houdt in dat je je familie niet vaak meer gaat zien. Maar dat hoort bij topsport. Ook probeer ik gelijk de taal te leren, omdat het doel is om nog jaren te spelen in Duitsland. Ik verwacht dat het niveau van de derde Bundesliga niet veel zal verschillen met de duels in de BENE-League.”

Roos ziet nog veel ruimte voor verbetering. ,,Verdedigend zit het wel snor. Trainer Peter Portengen geeft me in de aanval mee om vooral veel te schieten. Maar ik probeer niet blind op doel te rossen. Als bijvoorbeeld Robin Jansen goed op schot is bedien ik hem net zo graag. Maar ik kan nog een stuk dreigender richting het doel zijn. Bij Füchse hoop ik me vooral daarin te ontwikkelen.”

Hard werken
Rond Pasen waren er maar weinig mensen die voorspelden dat KRAS/Volendam eind mei nog in de race zou zijn voor de dubbel. ,,We zijn zesde geëindigd in de Bene-League en legden het vaak af tegen de grote teams. Daarnaast begonnen we met een flinke achterstand in bonuspunten aan de nacompetitie. Maar we hebben laten zien waar we met hard werken toe in staat zijn.”

De opbouwer waagt zich niet aan een voorspelling. ,,Mijn moeder voorspelde dat Aalsmeer en Volendam hun thuiswedstrijd zouden winnen en dat wij er in de beslissingswedstrijd met de titel vandoor zouden gaan. Het eerste is gebeurd, nu moeten we ervoor zorgen dat we de andere duels ook op die manier laten verlopen. Ik teken ervoor.”

Tekst: Sonny Sier