‘Spelers mogen nooit tevreden zijn’

‘Spelers mogen nooit tevreden zijn’

vrijdag 31 mei 2019

Het hoofdtrainerschap van een team op professioneel niveau kwam voor Martijn Cappel sneller dan verwacht. De oud-keeper van KRAS/Volendam werd in december aangesteld als trainer van Jong BodyResults/Volendam en kreeg als opdracht mee zich te handhaven in de Eredivisie. Hier slaagde hij met verve in. De beloftenploeg eindigde na de nacompetitie op een keurige zevende plaats en heeft aangetoond een aanwinst te zijn voor de Eredivisie.

“Halverwege het seizoen instappen is niet ideaal”, vertelt Cappel. “Gelukkig was ik niet onbekend met de club en het team. Dat maakte het al stuk een minder moeilijk. Zo heb ik met een aantal jongens al eerder gewerkt, terwijl ik met sommige oudere spelers zelfs nog samen heb gespeeld.”

Cappel haalt dan ook veel energie uit zijn nieuwe functie als hoofdtrainer in de Eredivisie. “Het is leuk om te werken met mensen die echt iets willen leren. Ze hebben allemaal de ambitie om de stap naar het eerste team te zetten en willen zichzelf dagelijks verbeteren.”

Andere stijl
Bij binnenkomst is Cappel niet veel anders gaan werken dan zijn voorganger Kees Boomhouwer, die door gezondheidsproblemen moest stoppen als hoofdtrainer. Cappel: “Iedere trainer kijkt op een andere manier naar het spel en de manier van werken, maar ik ben niet heel veel anders gaan doen. Ik heb de ploeg gevraagd waar zij zelf behoefte aan hadden en heb daar rekening mee gehouden. Wel heb ik heel snel Marco Beers erbij gehaald als assistent-trainer. Ik vind het belangrijk om als trainer mensen om me heen te hebben die als persoon iets anders zijn. Dan kunnen we elkaar namelijk aanvullen. Marco heeft bijvoorbeeld een andere stijl in de omgang met mensen.”

De oefenmeester zag zijn ploeg een goede ontwikkeling doormaken. “We hadden een fase waarin het iets minder ging, maar daarna werden de resultaten steeds beter. Ook hebben we met veel jonge jongens gespeeld die uit de a-jeugd zijn overgekomen. Dat is iets wat je als club moet willen.” De ploeg heeft vooral in mentaal opzicht stappen gemaakt. “De jongens zijn zich bewuster geworden van wat er nodig is om zich te verbeteren. De Eredivisie is goed niveau, maar het is niet het hoogst haalbare. Ze zijn er dus nog steeds niet en mogen niet tevreden zijn met wat ze al bereikt hebben. Als topsporter mag dat eigenlijk nooit, want als je tevreden bent zal het daarna altijd minder worden.”

Voornaamste doel
Wel vindt Cappel de Eredivisie een uitstekend podium voor de jonge talenten. “Alles zat heel dicht op elkaar en daardoor moesten de spelers iedere wedstrijd scherp zijn en een bepaald niveau halen. De doelstelling voor het komende seizoen is ook al vastgesteld. “We kijken omhoog, maar willen toch weer minstens op de zevende plaats eindigen. Wel hangt het een beetje af van wat Hans van Dijk met de spelers van plan is. Het zou goed kunnen dat hij een aantal dragende spelers overhevelt naar het eerste team. Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg. Naast plezier en lekker handballen is het voornaamste doel om spelers op te leiding voor de hoofdmacht van KRAS/Volendam.”

Tekst: Mitchell Burger