Tol gaat voor bekroning op jaren van keihard werken

Tol gaat voor bekroning op jaren van keihard werken

donderdag 01 augustus 2019

Het boek over Anja Tol en haar tijd bij Garage Kil/Volendam krijgt een vervolg. De 31-jarige handbalster kondigde het afgelopen seizoen aan te stoppen, maar bleef het gevoel houden dat haar verhaal niet op de juiste manier was geëindigd. De Volendamse heeft dan ook besloten nog minstens een jaar door te gaan om met haar ploeg in de Eredivisie te spelen.

Het afgelopen jaargang kreeg voor de Volendammers een onverwacht einde. De ploeg van trainer Ruud van den Broeck bereikte na een succesvolle nacompetitie de finaleronde om promotie naar de Eredivisie. In een tweeluik met Borhave, de nummer voorlaatst van het hoogste niveau, kon Garage Kil/Volendam een stap hogerop verdienen. Door de terugtrekking van Dalfsen ging dit duel echter niet door en bleek een eerste plaats in de promotiepoule genoeg.

“Er heerste een ontzettend goed gevoel in de groep en we keken erg uit naar die wedstrijd”, blikt Tol terug. “Alleen kwam het seizoen toen zo abrupt ten einde. Dat is niet hoe we het wilden afsluiten. Helemaal aangezien sommige meiden toen onbewust al hun laatste wedstrijd hadden gespeeld.’’

De promotiedroom was vervuld, maar door het ontbreken van een passend slotstuk bleef er bij Tol, die al sinds 2013 in het oranje van Volendam speelt, een gevoel van leegte achter. “Na al die jaren van hard werken bereik je eindelijk de Eredivisie en dan ga ik als Volendamse niet mee? Dat voelt natuurlijk niet goed en ik weet zeker dat ik er spijt van krijg als ik nu stop met handballen. Het verhaal is namelijk nog niet afgelopen.”

Linkerrijtje
De handbalsters uit het vissersdorp zijn de afgelopen jaren bezig met een ongekende opmars. Met vijf promoties op rij klom de Volendamse formatie van de tweede klasse naar de Eredivisie. Ook in het eigen dorp gingen de prestaties van het team steeds meer leven. “Het is mooi om te zien hoe het dameshandbal hier is gegroeid. Meer en meer mensen gingen ons volgen en ook in handballend Nederland begonnen onze prestaties op te vallen. Dat hebben we zelf allemaal opgebouwd.”

Hoewel de oranjehemden voor hun debuut in de Eredivisie staan, heeft Tol hoge verwachtingen van het komende jaargang. ''Ik hoop dat we in ieder geval het linkerrijtje halen. Dat kan alleen als we iedere wedstrijd de focus hebben zoals in een finalewedstrijd en ons er bewust van zijn dat iedere fout wordt afgestraft. We hebben een mooie groep dat bestaat uit een mix van ervaring en jong talent, waar ook de Volendamse meiden weer bij horen. Het wordt in ieder geval een erg leuk en uitdagend seizoen.’’

Foto: Fred Mol